Σαν έργο κλασσικής λογοτεχνίας… σαν μήνυμα διαχρονικής αξίας…

452

ΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ Η ΡΟΗ των γεγονότων με κάνει ρακοσυλλέκτρια αναμνήσεων.

ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ Ο «Λ» είχε κύριο άρθρο τη «Στέγη Εφήβων κι Ανηλίκων» με αφορμή την βράβευσή της από την Ακαδημία Αθηνών. Σε επόμενο φύλλο γράφτηκε ότι ο πρώην δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας διέθεσε 10.160 ευρώ- από τις πωλήσεις των βιβλίων του -σε φορείς μεταξύ των οποίων και στη «Στέγη».

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ ΟΤΑΝ ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΕ ΚΗΔΕΙΟΣΗΜΟ «Η οικογένεια αντί στεφάνων θα διαθέσει τα χρήματα στη «Στέγη». Δηλαδή, σε μια δομή- καινοτομία που στηρίζεται από τη συριανή κοινωνία και που εισπράττει ακόμη και την αγάπη μαθητών οι οποίοι μέσω εκδηλώσεων, συνεπικουρούν.

ΉΤΑΝ ΟΚΤΩΒΡΗΣ ΤΟΥ 1996 όταν μου τηλεφώνησε η τελευταία μεγίστη της πάλαι ποτέ εποχής της ακμής της Ερμούπολης. Μεγίστη για την προσωπικότητά της, την αρχοντιά της, την αμέτρητη προσφορά της στους ενδεείς. Πρωτεργάτισσα της δημιουργίας της Κατ’ οίκον Νοσηλείας, Βιργινία Κατσιμαντή.

ΩΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ του Δημοτικού Ραδιοφωνικού Σταθμού Ερμούπολης «ΚΟΣΜΟΣ 90» γνώριζα αυτήν την Κυρία της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών Ενορίας Κοιμήσεως, που σημείωνε αμείωτη φιλανθρωπική δράση με μεγάλη προσφορά στα παιδιά, στο Βιομηχανικό Μουσείο και στο Σώμα Ελληνίδων Οδηγών.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΕ ότι στο νησί υπάρχουν 15 παιδιά από διαλυμένες οικογένειες τα οποία πηγαινοέρχονται στο δικαστήριο για παραβάσεις.

ΈΚΛΕΒΑΝ ΨΩΜΙ ΑΠΟ ΦΟΥΡΝΟΥΣ και κινδύνευαν να κλειστούν σε φυλακές.
«ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ», μου είχε πει «πρέπει να μη φυλακιστούν. Να μη γίνουν εγκληματίες και αυτό οφείλομε να το κάνουμε γνωστό».

ΈΤΣΙ, ΕΝΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ ΠΡΩΙΝΟ η Βιργινία Κατσιμαντή συνοδευόμενη από την κοινωνική λειτουργό -επιμελήτρια ανηλίκων Μαρία Φωστέρη, μας άφησαν άφωνους διηγούμενες στα μικρόφωνα (κυρίως η κ. Φωστέρη) ότι αυτά τα παιδιά που είναι σώμα από το σώμα της κοινωνίας μας, λόγω κακών συγκυριών κινδυνεύουν να φυλακιστούν ενώ όλοι μαζί με σύνθημα «κανένα παιδί στο δρόμο, κανένα παιδί σε ίδρυμα, κανένα παιδί στη φυλακή» πρέπει να τα στηρίξουμε έτσι ώστε με εθελοντισμό και φροντίδα να επανενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο.

Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ και πάλι όλων, ήταν συγκινητική.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ Ρ/Σ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ καταγράφονταν ιστορικές στιγμές για τον τόπο.

«ΈΣΠΑΣΕ» ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ στο οποίο η Κυριακή Παπαγιάκουμου δεν προλάβαινε να βγάζει στον αέρα την αγάπη του κόσμου. Μια αγάπη την οποία η ίδια διατήρησε μέχρι σήμερα ασχολούμενη με τα παιδιά της Στέγης. Συνεργαστήκαμε άψογα με την Κυριακή που έκανε ρεπορτάζ στο δρόμο από το οποίο η ενθάρρυνση των συμπολιτών μας, περίσσεψεν.

ΟΙ ΔΥΟ ΚΥΡΊΕΣ ζητούσαν να δημιουργηθεί μια «Στέγη» η οποία θα ζέσταινε το κρύο της ζωής των μικρών παραβατών προσφέροντάς τους φαγητό, ρούχα, και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

ΑΡΩΓΟΙ από την πρώτη στιγμή στάθηκαν τόσο ο εισαγγελέας Ρούσσος- Εμμανουήλ Παπαδάκης (ακόμη κι όταν έφτασε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου συνέχιζε να βοηθά) και ο αείμνηστος Νίκος Φωστέρης (σύζυγος της κ. Φωστέρη) όσο και άπαντες οι φιλάνθρωποι που συγκρότησαν εθελοντική ομάδα όπου ρόλο αφανούς ηρωίδας έπαιξε και η Πόπη Καραγεώργη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ τα μάλλα προσέφεραν η Άννα Βαφεία ( στηρίζει τη Στέγη μέχρι σήμερα) και η Μαρία Τζώρτζη αλλά και ο σημερινός βουλευτής Κυκλάδων – πρώην δημοτικός σύμβουλος- Αντώνης Συρίγος που έκανε το καταστατικό.

ΘΥΜΑΜΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΑΛΤΡΟΥΙΣΤΕΣ υπήρξε και ο Αλέξανδρος Καρατάσος (πατέρας του προέδρου Κυκλαδικής Ομοσπονδίας Καταλυμάτων Αντώνη Καρατάσου) ο οποίος στον αέρα δήλωσε (και το έπραξε ) ότι θα εξοπλίσει τη Στέγη με τα απαραίτητα είδη σπιτιού.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ακολούθησαν και άλλοι επιχειρηματίες προκειμένου να δημιουργηθεί μια ζεστή φωλιά για τους μικρούς «Όλιβερ Τουίστ».

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΓΕΥΜΑ των 15 παιδιών…. ήλθε από τον στρατό.

ΚΙ ΗΤΑΝ ΤΕΤΟΙΑ Η ΠΕΙΝΑ ΤΟΥΣ που άρπαζαν από τις λαμαρίνες το φαγητό κι έτρωγαν με τα χέρια.

ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ μια τέτοια εικόνα βγαλμένη, λες, από ασπρόμαυρες ταινίες του παγκόσμιου κλασσικού κινηματογράφου….

ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΕΡΑΣΑΝ 22 ΣΧΕΔΟΝ ΧΡΟΝΙΑ και η Στέγη υποστήριξε περισσότερα από 300 άτομα μέχρι 25 ετών.

Η ΣΥΡΟΣ, «ΗΓΕΤΙΔΑ» ΣΕ ΔΟΜΕΣ, φιλαλληλία και πείσμα έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη αφού αυτή η διάρθρωση -μοναδική στη χώρα μας -είναι επίσημα αναγνωρισμένη ως Κέντρο Πρακτικής Εκπαίδευσης και η Ε.Ε την εκτίμησε ως «Πρωτοποριακή».

Η ΣΤΕΓΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ για παιδιά έως 18 ετών με σκοπό την πρόληψη και καταπολέμηση της παραβατικότητας. Ομάδα ειδικευμένων επιστημόνων, υποκαθιστώντας το έργο της Πολιτείας, της παραδίδουν εθελοντικά, όχι μόνο χρήσιμους πολίτες αλλά και πολίτες που διαπρέπουν.

ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ μικροί παραβάτες αλλά προβλέπεται βοήθεια για επαγγελματική αποκατάσταση ύστερα από αποφυλάκιση.

ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΣΙΤΙΣΗ σε παιδιά που προέρχονται από μονογονεϊκές και διαζευγμένες οικογένειες, σε ορφανά ή παραμελημένα από το οικογενειακό περιβάλλον και παιδιά μεταναστών.

ΑΚΟΜΗ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ψυχολογική υποστήριξη των ίδιων και των οικογενειών τους και προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης (ζωγραφική, χειροτεχνίες, βοήθεια στα σχολικά μαθήματα, κ.ά.) όπου όλα βασίζονται στην προσφορά δικτύου εθελοντών.

ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ- η οποία έχει σταθερή συνεργασία με την Αρσις, το Συνήγορο του Παιδιού και τη Βαρδάκειο Σχολή Ερμούπολης- θεωρείται και η λειτουργία του Εσπερινού Γυμνασίου και Λυκείου.

Η ΣΤΕΓΗ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια σε εκδήλωση που διοργάνωσε η «Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία» και το «Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού», από τον «Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα της γυναίκας» με το «Βραβείο Γυναικείας Κοινωνικής Προσφοράς «Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου» στην Μαρία Φωστέρη για την προσφορά της στην κοινωνία, και τελευταία από την Ακαδημία Αθηνών.

ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΣΤΕΓΗ «εξημέρωσε» παιδιά. Ομόρφυνε και καθάρισε τη μορφή και την ψυχή τους.

ΌΠΩΣ ΣΥΝΗΘΙΖΕΙ να λέει η κ. Φωστέρη, τα παιδιά είναι σαν τα δεντράκια. Όπως τα δεντράκια που είναι εκτεθειμένα και χρειάζονται να τα ποτίζουμε, να τα ξεχορταριάζουμε και να τα στηρίζουμε για να μη σπάσουν από του ανέμου την ορμή, έτσι και τα παιδιά. Θέλουν αγωγή και παιδεία για να μη γίνουν παραβατικοί άνθρωποι.

ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ αμέτρητοι είναι αυτοί που στηρίζουν τη Στέγη. Γιατί οι κοινωνικές συνθήκες με την κρίση είναι χειρότερες από τότε που ιδρύθηκε.

ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΛΙΜΟΚΤΟΝΟΥΝ, με χέρι απελπισίας, αυτήν την ώρα, χτυπούν τη πόρτα της και λένε: «Πεινάω σπίτι μου, βάλτε μου να φάω».

ΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΦΙΛΕΥΣΠΛΑΧΝΟΙ τηλεφωνούν στην κ. Φωστέρη και με απλότητα ρωτούν: «Έχω λάδι και πατάτες να σας φέρω»;

ΣΕ ΜΙΑ ΠΛΑΣΗ ΟΠΟΥ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ καθώς 25 παιδιά στον κόσμο (εκτός ΗΠΑ) πάνω από 8 χρόνων είναι στη φυλακή καταδικασμένα σε ισόβια κάθειρξη, και στις ΗΠΑ 2.350 (!) είναι παιδιά-ισόβια φυλακισμένα, μια μικρή κουκίδα στον παγκόσμιο χάρτη που λέγεται Σύρος, άνοιξε νέους ορίζοντες με τη «Στέγη» η οποία επιτελεί διττό έργο.

ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ- ΕΓΚΛΉΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και δίνει την ευκαιρία σε όσους θέλουν, να φροντίσουν την σωτηρία της ψυχής τους.

ΑΠΟ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟΣΤΑΣΗ, τώρα πια, νοιώθω μια απέραντη ευγνωμοσύνη στον ΚΟΣΜΟΣ 90 για την ευκαιρία που μου έδωσε κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής μου θητείας εκεί, να βάλω ένα τόσο δα μικρό λιθαράκι σε στεριωμένα οικοδομήματα τα οποία μας κάνουν υπερήφανους.

ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, να μη φυλακιστούν για ένα κομμάτι ψωμί οι δικοί μας μικροί Γιάννηδες- Αγιάννηδες και οι ίδιοι να μας δείξουν τη μεγάλη δύναμη του καλού πάνω στη γη.

ΤΟΣΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ όσο και όλοι μας αισθανόμαστε ελεύθεροι, έκπληκτοι και συγκινημένοι από αυτό που κατορθώσαμε ως κοινωνία -παράδειγμα σε αμετάβλητες αρχές και σταθερά μεγέθη.

Η «ΣΤΕΓΗ ΜΑΣ» τοποθετημένη για πάντα στο υψηλότερο βάθρο των προοδευτικών δομών, θα αποτελεί εσαεί σημείο αναφοράς στην εξελικτική πορεία του πολιτισμού της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, και, φυσικά, όχι μόνο!

Πηγή:https://www.logotypos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.