Καλημέρα σας! ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΩΡΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΕΣ ΑΤΑΚΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΑ :
Αυτό είναι το θέμα μας για σήμερα.
Διαβάστε αυτό το πολύ ενδιαφέρον άρθρο και δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες του άλμπουμ αυτού.
“Αν έχεις ένα κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται.¨είχε πει ο Ρωμαίος ρήτορας & πολιτικός Κικέρων, θέλοντας με αυτό να προσδιορίσει πως η ομορφιά της φύσης και η γοητεία της γνώσης είναι όλα όσα χρειάζεται ενός νους για να λειτουργεί σωστά, ηρεμία και με σοφία.
Οι Ελληνες δυστυχώς έχουν πάψει να ενδιαφέρονται και για την γνώση και για την σοφία. Για αυτό έχουν πάψει να είναι ήρεμοι και λογικοί. Πες μου τι διαβάζεις να σου πω ποιος είσαι. Αυτό είναι αρκετά σωστό, αλλά θα σε γνώριζα καλύτερα αν μου έλεγες τι ξαναδιαβάζεις.” είχε πει ο François Mauriac. και η μεγάλη Πολωνέζα ποιήτρια Wislawa Szymborska που πήρε το Νομπελ είπε “Ακόμα και το χειρότερο βιβλίο μπορεί να μας δώσει κάτι για να σκεφτούμε.
Οι άνθρωποι λοιπόν μαζεύουν τα βιβλία σε βιβλιοθήκες Διότι “Τα βιβλία έχουν τους ίδιους εχθρούς με τον άνθρωπο: τη φωτιά, την υγρασία, την ανοησία, το χρόνο και το ίδιο τους το περιεχόμενο.” έλεγε ο Γάλλος ποιητής Paul Valery. “Τα βιβλία που έχουμε ανάγκη είναι εκείνα που πέφτουν σαν το τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα της ψυχής μας.” είχε τονίσει με τον χαρακτηριστικό του τρόπο ο Τσέχος συγγραφέας Franz Kafka> Και έχει δίκιο. Ο Jorge Luis Borges ένας από τους σπουδαίους Αργεντινούς συγγραφείς το Νομπλε το 19 είχε προσωποποιήσει απόλυτα με την ιστορική φράση του “Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης.” Πολλές φορές μπαίνοντας μέσα σε μια βιβλιοθήκη αναπνέεις εκείνη την μυρωδιά του παλιού τυπωμένου χαρτιού και νιώθεις τα χρόνια, τους αιώνες της γνώσης να κατακλύζουν τα πνευμόνια σου.
Η Μυρωδιά μιας βιβλιοθήκης είναι από τις πιο ωραίες μυρωδιές που πολύ επιτυχημένα αποτύπωσε ένας από τους καλύτερους Ισπανούς συγγραφείς ο Carlos Ruiz Zafón λέγοντας “Μπήκα μέσα στο βιβλιοπωλείο και ανέπνευσα εκείνο το άρωμα χαρτιού και μαγείας που, περίεργος, κανένας ποτέ δεν σκέφτηκε να εμφιαλώσει.”
“Διάβαζε για να ζήσεις.” φώναζε περίπου την ίδια εποχή της Ελληνικής επανάστασης ο Γάλλος συγγραφέας Gustave Flaubert, το 1821, Και ο μεγάλος Γάλλος φιλόσοφος Καρτέσιος έλεγε “Το να διαβάζεις τα καλά βιβλία είναι σαν να συνδιαλέγεσαι με τους άριστους των περασμένων αιώνων.” “Είσαι ότι διαβάζεις…Αν διαβάζεις είσαι ….” μου αρέσει να λέω εγώ συχνά.. Και είμαι επηρεασμένος από αυτό που είπε ο Γάλλος συγγραφέας Marcel Proust ” Στην πραγματικότητα, κάθε αναγνώστης είναι, καθώς διαβάζει, αναγνώστης του ίδιου του του εαυτού” Γιατί “Το διάβασμα είναι για το μυαλό ό,τι η γυμναστική είναι για το σώμα.” πολύ σωστά υποστηρίζει ο Αγγλος Joseph Addison. ” Τα βιβλία είναι καθρέφτες. Βλέπεις μέσα τους μόνο αυτά που ήδη έχεις μέσα σου.” προσθέτει πάλι εδώ ξανά ο Carlos Ruiz Zafón.
Χαριτολόγοντας ο Βίκτωρ Ουγκώ έλεγε για τους μανιώδης αναγνώστες και συλλέκτες καλών βιβλίων “Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μια βιβλιοθήκη, όπως οι ευνούχοι έχουν ένα χαρέμι.” (Νομίζω ότι ανήκω και εγώ σε αυτήν την κατηγορία ανθρώπων….. )
Ο έλληνας συγγραφέας Μανώλης Δουκίδης έγραφε ” Δυστυχώς, τα βιβλία και το Ίντερνετ δεν φτάνουν. Είναι χρήσιμα, αλλά δεν μπορούν να σου μάθουν πολλά για τη ζωή. Δεν μπορείς, με μόνο εφόδιο τα βιβλία, να γίνεις πιλότος. Ούτε να μάθεις να κάνεις ποδήλατο, κολύμπι, σεξ. Χρειάζεσαι αληθινές εμπειρίες, χρειάζεσαι πρακτική εξάσκηση και χρειάζεσαι κάποιον άνθρωπο να σου δείξει τα βασικά.”
Και ο πολυ γνωστος Γερμανός σκηνοθέτης Werner Herzog ειπε Αυτοί που διαβάζουν έχουν τον κόσμο κι αυτοί που βλέπουν τηλεόραση τον χάνουν.” Διοτι “Διαβαζοντας ενα βιβλιο παντα βρισκεις κατι που να ταυτιζεται με εσενα Κανένας άνθρωπος δεν καταλαβαίνει ένα βαθυστόχαστο βιβλίο μέχρι να έχει δει και να έχει ζήσει τουλάχιστον ένα μέρος από το περιεχόμενό του.” ειπε πολυ ευστοχα ο Αμερικανός ποιητής Ezra Pound. Ο ΜΕΓΑΣ Walt Disney ειχε πει “Υπάρχουν περισσότεροι θησαυροί στα βιβλία από ό,τι σ’ ολόκληρη τη λεία των πειρατών στη Νήσο των Θησαυρών.” Και “Τα βιβλία είναι οι μέλισσες που μεταφέρουν τη γύρη της γονιμοποίησης από το ένα μυαλό στο άλλο.” ειχε πει ο περηβοητος Αμερικανός διπλωμάτης & πολιτικός James Russell Lowell”
Οι βιβλιοθήκες είναι από τους χώρους εκείνους όπου κάποιος μπαίνοντας αισθάνεται όχι μόνο δέος και θαυμασμό, καθώς βρίσκεται μέσα σε πλήθος γνώσεων, σπάνιων αναγνωσμάτων και πολύτιμων βιβλίων, αλλά και περισσή διάθεση να εξερευνήσει κάθε ράφι, κάθε γωνιά που έχει μπροστά του προκειμένου να ανακαλύψει σπουδαίους συγγραφείς, άγνωστους δημιουργούς και καλλιτέχνες.
Οι βιβλιοθήκες είναι χώροι διαβάσματος, απόλυτης ησυχίας και γαλήνης και αρκετές από αυτές απλώς… έργα τέχνης από μόνες τους. Όπως αυτές που θα δείτε στη συνέχεια…
1. Wiblingen Monastery, Γερμανία
2. Πανεπιστήμιο Yale, ΗΠΑ
3. Admont Abbey, Αυστρία.
4. Πανεπιστήμιο Pontifical Lateran, Ρώμη.
5. Πανεπιστήμιο Coimbra, Πορτογαλία.
6. Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ΗΠΑ.
7. Κολέγιο Trinity, Ιρλανδία.
8. Escorial, Μαδρίτη.
9. Πανεπιστήμιο Oxford, Βρετανία.
10. Εθνικό Πανεπιστήμιο, Αυστρία.
11. Πανεπιστήμιο Tama Art, Τόκιο.
12. Strahov Monastery, Πράγα.
13. José Vasconcelos, Μεξικό.
14. Βιβλιοθήκη Νέας Υόρκης, ΗΠΑ.
15. Βιβλιοθήκη Κοινοβουλίου, Καναδάς.
16. Clementinum, Πράγα
Για περισσότερα … δώστε την χαρά στον εαυτό σας και ψαξτε μόνοι σας… Πιστέψτε με.. θα είναι το ωραιότερο ταξίδι σας ever..
Γράφει: Ο δημοσιογράφος και Ιστορικός Παναγιώτης Κουλουμπής