
Ένα ωραίο και ενδιαφέρον φωτογραφικό άλμπουμ και μερικές σπάνιες πληροφορίες για την ιστορία της μηχανοκινησης στην ΣΥΡΟ τα παλιά χρόνια. που θα σας θυμίσει πολλές όμορφες στιγμές από καπνισμένα γκαζιάρικα και θορυβώδη μηχανοκίνητα μεταφορικά μέσα.

Από την πρώτη δεκαετία του εικοστού αιώνα στην πόλη μας αυτοκίνητα άρχισαν να φέρνουν. Η συγκοινωνία μικρές αποστάσεις κάλυπτε. Έως το γηροκομείο και το Ναυπηγείο δρομολόγια εκτελούσαν. Όταν τα ελάχιστα αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν, η «μαρίδα» τα κυνηγούσε και τα πρόφταινε. Το θέαμα ήταν πλούσιο. Στο πίσω μέρος που πολλές φορές ήταν η ρεζέρβα, τοποθετούσαν και συρματόπλεγμα για να μην κάθονται τα παιδιά. Επειδή η πόλη αυτή για να περπατάς και να απολαμβάνεις τα κτίρια τα νεοκλασικά είναι, τα αυτοκίνητα μόνο τις απογευματινές ώρες κυκλοφορούσαν. Οι κάτοικοι αγάπησαν τα αυτοκίνητα. Οι αμαξάδες τα μίσησαν. Δρομολόγια αργότερα και στις εξοχές άρχισαν. Οι δρόμοι την εποχή εκείνη λακκούβες γεμάτες ήταν. Τα αυτοκίνητα ζημιές πολλές πάθαιναν.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες μικρών και μεγάλων αυτοκινήτων παρακάτω. Αυτοκίνητα προπολεμικά και αυτοκίνητα μεταπολεμικά. Ταξί και φορτηγά που αρκετά τα μετέτρεψαν σε λεωφορεία.

Τοπική εφημερίδα του 1909 αναφέρει: «Η νέα πρόοδος των αυτοκινήτων της Σύρου έχει και τα θύματά της. Προ ολίγων ημερών έπεσε θύμα της προόδου ταύτης, εις γνωστού εδώ φίλου σκύλος, ο γνωστός εις την αγοράν ως Μπλαν, όστις διεμελίσθη υπό το δεξιόν τροχόν του αυτοκινήτου»

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΚΤΕΛ

Στις τελευταίες πέντε δεκαετίες τα Κ.Τ.Ε.Λ. έχουν περάσει φάσεις αλματώδους ανάπτυξης. Έχουν ουσιαστικά μεγαλώσει και ωριμάσει παράλληλα με τη σύγχρονη Ελλάδα.1896: Το πρώτο υπεραστικό λεωφορείο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα είναι 14 θέσεων, Γαλλικής κατασκευής. Θεωρήθηκε μεγαθήριο για την εποχή του αφού όσα αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν δεν ξεπερνούσαν τις 5-7 θέσεις.
Κατά την περίοδο αυτή για την εκμετάλλευση του λεωφορείου σαν μεταφορικού μέσου χρειαζόταν μια απλή άδεια της αστυνομικής αρχής. Κάθε λεωφορείο αποτελούσε ανεξάρτητη ιδιωτική επιχείρηση και ο ιδιοκτήτης του σύμφωνα με την κρίση του μπορούσε να το χρησιμοποιήσει σε οποιαδήποτε περιοχή και γραμμή. Το κόμιστρο διαμορφωνόταν ελεύθερα ανάλογα με την επιβατική κίνηση ή τον τυχόν ανταγωνισμό.
1920-25: Εμφανίζονται οι πρώτες διατάξεις που καθορίζουν την κυκλοφορία ή την κίνηση των λεωφορείων. Τέτοιες διατάξεις ήταν το Ν.Δ. 24812 Σεπτεμβρίου 1922 και το Π.Δ. 715 Οκτωβρίου 1925.
1937-40: Δημιουργούνται οι κοινές Διευθύνσεις Αστικών και Υπεραστικών λεωφορείων που αποτέλεσαν το πρώτο ουσιαστικό βήμα οργάνωσης των επιβατικών συγκοινωνιών.
Η πορεία κόπηκε μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά το έτος 1939 το σύνολο των υπεραστικών λεωφορείων της χώρας ήταν 1.635 λεωφορεία με 27.767 θέσεις.
1952: Με το Νόμο 2119 συστάθηκαν τα Κοινά Ταμεία Εισπράξεων Λεωφορείων (Κ.Τ.Ε.Λ.) ένα για κάθε Νομό και για κάθε νησί. Δημιουργήθηκαν έτσι 104 Κοινά Ταμεία. 45 Αστικά και 89 Υπεραστικά. Τα Υπεραστικά Κ.Τ.Ε.Λ. είχαν στόλο 3311 λεωφορεία με 79.464 θέσεις.
1968: Με απόφαση του Υπουργού Συγκοινωνιών ανατράπηκε αυτή η οργάνωση με την συγχώνευση όλων των Κ.Τ.Ε.Λ. σε οκτώ τεράστιους οργανισμούς περιφερειακής δομής, γνωστά σαν Κ.Τ.Ε.Υ.Λ.».
1973: Στη συνέχεια εκδίδεται το Ν.Δ. 102/73 «περί οργανώσεως των δια λεωφορείων, αυτοκινήτων εκτελουμένων δημοσίων επιβατικών συγκοινωνιών» και επανέρχεται έτσι το προηγούμενο καθεστώς.
1984: Με βάση το νόμο 1437/84 άρχισε μια διαδικασία διαχωρισμού των Αστικών από τα Υπεραστικά Κ.Τ.Ε.Λ. με βάση του άρθρο 24.
Σήμερα υπάρχουν 59 Κ.Τ.Ε.Λ. με στόλο 3.953 λεωφορεία, τα οποία διενεργούν το 85% των επιβατικών μεταφορών
Πρέπει να πούμε πως τα δρομολόγια των Υπεραστικών λεωφορείων ρυθμίζονται κατόπιν αποφάσεως του Νομάρχη.
Τα Κ.Τ.Ε.Λ. μεταφέρουν στα σχολεία 140.000 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης…
Άρχισαν με 5 επιβάτες και σήμερα έχουμε λεωφορεία των 70 θέσεων, που ίσως γίνουν και 100. Ποιος ξέρει…
Στην απελευθέρωση οι αυτοκινητιστές είχαν ενωθεί και έκαναν τον ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΩΝ (Σ.Π.Α.). Αφετηρία και γραφεία στη οδό Πρωτοπαπαδάκη. Ο Σύνδεσμος αυτός λειτούργησε έως το 1955. Στη συνέχεια έγινε το 51ο Κ.Τ.Ε.Λ. Σύρου που λειτουργεί έως σήμερα χωρίς διακοπή.
