Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023
No menu items!
ΑρχικήΗ ιστορία που δεν μάθαμεΟΙ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ

ΟΙ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ

Καλημέρα σας. Η Ελλάδα περιβρέχεται από θάλασσα. Και είναι γεμάτη νησιά.

Όσοι κυβερνούν αυτήν την χώρα επί αιώνες τώρα ήταν “στεριανοί” Ο μόνος που έδωσε λίγη σημασία στην Νησιωτική Ελλάδα ήταν ο Βασιλιάς Οθωνας και ο Καποδίστριας. Ολοι οι άλλοι έχουν κυριολεκτικά αγνοήσει με το πλέον εντυπωσιακό αλλά και τραγικό τρόπο την Νησιωτική Ελλάδα.
Η Σύρος ειδικά μετά την μεγάλη Άνθηση της στα τέλη του 19ου και αρχές 20ου αιώνα όχι μόνο αγνοήθηκε αλλά φάνηκε να ξεχνιέται.
Όλα αυτά ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας είναι θέμα κυβερνήσεων. Όταν οι Κυκλάδες εκλέγουν μόνο 3 βουλευτές παράδειγμα από τους 300 που έχει όλη η βουλή τι να περιμένει κανείς να “περάσουν” αυτοί οι καημένοι τρεις όσο και καλή διάθεση να έχουν?
Αν ψάξει κανείς στο Διαδίκτυο και γενικότερα στα γεωγραφικά sites και βιβλιοθήκες του κόσμου θα δει πως όλες οι χώρες έχουν ένα πλήρη και λεπτομερή χάρτη όχι μονό των νησιών αλλά και των βραχονησίδων τους. Ειδικότερα οι βαραχονησίδες αποτελούν σημείο έλξης για τον ναυτικοί τουρισμό αφού εκεί πέρα ότι βρίσκουν ήσυχα νερά και μέρη να “αράξουν” αλλά τα μικρά σκαφάκια θεωρούνται και σημεία προστασίας για τους ναυτιλομένους σε περιόδους κακοκαιρίας.
Εμείς εδώ στην Σύρο αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα όχι μόνο δεν έχουμε κάτι τέτοιο, όχι μόνο δεν έχει κανείς ποτέ ενδιαφερθεί να κάνει κάτι τέτοιο αλλά ούτε φωτογραφίες δεν έχει κανείς ποτέ φιλοτιμηθεί να βγάλει σε ένα άλμπουμ η ένα ημερολόγιο.
Μόνο Λόγια μεγάλα και υποσχέσεις από άσχετους δήθεν σωσίες του νησιού ως να κερδίσουν τις καρεκλίτσες της εξουσίας. μετά ούτε καν θυμούνται τέτοιες σημαντικές λεπτομέρειες.

Έκανα μια βόλτα χθες με το αυτοκίνητο. Έψαξα όλες τις βραχονησίδες της Σύρου. Για μερικές ξέρω ιστορία, Και κάποιες από αυτές όπως θα ανακαλύψετε έχουν σημαντικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον αφού ανασκαφές έχουν δείξει ίχνη αρχαίων πολιτισμών. Για αλλες δεν εχουμε τιποτα
Θα ψάξω να βρω όμως .
Δείτε όμως πόσες βραχονησίδες έχουμε.. Μερικοί ίσως δεν θα τις γνωρίζετε καν εκτός τις πολύ γνωστές. Κάποιοι άλλοι ίσως να γνωρίζετε περισσότερα από αυτά που βρήκα και έγραψα παρακάτω, Θα βοηθούσατε πολύ αν μας λέγατε τι γνωρίζετε

Οι βραχονησίδες της Σύρου είναι όλα τα μικρά ακατοίκητα νησάκια γύρω από τις ακτές του νησιού. Πρόκειται για ακατοίκητες σήμερα βραχονησίδες, σε μερικές από τις οποίες όμως η αρχαιολογική έρευνα έχει ανακαλύψει σημάδια κατοίκησης από το μακρινό παρελθόν και τους προϊστορικούς χρόνους.

12115878_709769009157428_5181467941136086761_n
Ανάμεσα στα μικρά νησιά της Σύρου ξεχωρίζει η Γυάρος, το νησί της εξορίας, με την ξεχωριστή θέση στην ελληνική ιστορία.
Τα κυριότερα από τα υπόλοιπα Μικρά Νησιά της Σύρου είναι:

• Διδύμη: Είναι από τα πιο διάσημα μικρά νησιά της Σύρου, καθώς βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι της Ερμούπολης, στα ανατολικά. Λέγεται αλλιώς και Γάιδαρος ή Γαϊδουρονήσι και διαθέτει παραλίες που κατακλύζονται τα καλοκαίρια από σκάφη. Πάνω στη Διδύμη όμως ξεχωρίζει ο φάρος της, που χτίστηκε το 1834 από τη Γαλλική εταιρεία φάρων. Μέρος του καταστράφηκε κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά επισκευάστηκε το 1948 και λειτουργεί έκτοτε ασταμάτητα. Εκπέμπει ένα λευκό φωτισμό κάθε 2 λεπτά, το ύψος του πύργου του είναι σχεδόν 30 μέτρα και διαθέτει φαρόσπιτο στο ισόγειο. Το πολύ μεγάλο εστιακό του ύψος (68,3 μέτρα) τροφοδότησε την παράδοση πως η λάμψη του διακρινόταν ακόμη και από τη Σμύρνη.

photo 12196049_709769035824092_8861113133623822216_n

• Σχινονήσι: Βρίσκεται απέναντι από τις Αγκαθωπές, παραλία στα νοτιοδυτικά της Σύρου. Είναι από τα μικρά νησιά της Σύρου που διαθέτουν ακρογιαλιά, που είναι μάλιστα αμμώδης και έχει ανακηρυχθεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Στο Σχινονήσι έχουν ανακαλυφθεί σημάδια προϊστορικού οικισμού, όμως σήμερα είναι ακατοίκητο.

 

 

• Άμπελος: βρίσκεται στα νότια του νησιού, απέναντι από την παραλία της Φάμπρικας, γι’ αυτό και είναι γνωστή και ως «νησάκι Φάμπρικας». Είναι καλυμμένη από θάμνους, θυμάρι και αλμύρα, ενώ τρωκτικά, αποδημητικά πουλιά και γλάροι αποτελούν την πανίδα του μικρού νησιού

12043127_709773015823694_1794388715598367886_n
της Σύρου.

• Βαρβαρούσα: Είναι από τα μικρά νησιά της Σύρου που βρίσκονται απέναντι από την ομώνυμη παραλία του νησιού, σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την Ερμούπολη και μπορεί να την προσεγγίσει κανείς είτε με σκάφος (ακόμα και καΐκι από το χωριό Κίνι), είτε με πεζοπορία.

• Άσπρο: Είναι γνωστό και ως Ασπρονήσι και βρίσκεται απέναντι από το χωριό Βάρη, στα νοτιοανατολικά της Σύρου.
• Κομμένο: Βρίσκεται βορειοανατολικά του οικισμού Άγιος Δημήτριος, στα ανατολικά της Σύρου.

12065839_709776879156641_4509923994044747850_n

• Νάτα: Βραχονησίδα στα νοτιοανατολικά της Σύρου.

• Το Στρογγυλό είναι μικρή ακατοίκητη βραχονησίδα που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι της Ερμούπολης, στο ανατολικό τμήμα της Σύρου και δίπλα στην επίσης ακατοίκητη βραχονησίδα Διδύμη.
Διοικητικά ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Ερμουπόλεως, η οποία υπάγεται στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Πριν το Πρόγραμμα Καλλικράτης υπαγόταν στον Δήμο Ερμουπόλεως.
Η συγκεκριμένη ονομασία οφείλεται στο σχήμα του. Κοντά στη Σύρο υπάρχει μία ακόμα βραχονησίδα με το ίδιο όνομα.

• Το Στρογγυλό είναι μικρή ακατοίκητη βραχονησίδα που βρίσκεται απέναντι από την παραλία Κόμητο στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σύρου. Η όψη του νησιού παραπέμπει σε πτερύγιο καρχαρία.
Διοικητικά ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Ποσειδωνίας, η οποία υπάγεται στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Πριν το Πρόγραμμα Καλλικράτης, υπαγόταν στον Δήμο Ποσειδωνίας.
Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το επίσης ακατοίκητο νησάκι Σχινονήσι, ενώ ανατολικά της Σύρου υπάρχει μία ακόμα βραχονησίδα με το όνομα Στρογγυλό.

12195867_709769052490757_7548450483615374650_n

• Ψαθονήσι: Βραχονησίδα έξω από το χωριό Φοίνικας, στα δυτικά της Σύρου.

Όσοι γνωρίζετε περισσότερα θα βοηθούσατε πολύ αν μας λέγατε τι γνωρίζετε. Πριν χαθούν αυτές οι πληροφορίες στο πέρασμα του χρόνου. Και είναι αμαρτία να χαθούν

 

Γράφει:O δημοσιογράφος και Ιστορικός Παναγιώτης Κουλουμπής

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Advertisingspot_img

Δημοφιλη αρθρα