Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023
No menu items!
ΑρχικήΟ Τόπος ΜουΤο όνειρο που έγινε πραγματικότητα

Το όνειρο που έγινε πραγματικότητα

Άννα Βαφία και 20 χρόνια «Κατ’ Οίκον Νοσηλεία Σύρου»

Τις μνήμες της από τις πρώτες ημέρες ίδρυσης του Συλλόγου «Παροχής  κατ’ Οίκον Νοσηλείας Σύρου»  – με αφορμή  την συμπλήρωση των 20 χρόνων ύπαρξής του στο νησί –  καταθέτει η πρώην Δημοτική Σύμβουλος Άννα Βαφία  στο ΛΟΓΟ απαντώντας  σε σχετική ερώτηση.

του Γιώργου Αλβέρτη

«Το 1994 είχα μόλις εκλεγεί, για πρώτη φορά, Δημοτικός Σύμβουλος Ερμούπολης… Βρισκόμουν σε ένα Κομμωτήριο και άκουγα την εκπομπή της Λίτσας Χαραλάμπους, στο Δημοτικό ραδιοσταθμό «Κόσμος 90»,  στην οποία καλεσμένη ήταν η Αδελφή Μάρθα και ακόμη μία κοπέλα, η Σπεράντζα Δουράτσου. Δεν γνώριζα καμία από τις δύο, αλλά εντυπωσιάστηκα από την προσπάθειά τους να θέσουν σε λειτουργία μια δομή που θα βοηθά ανθρώπους, οι οποίοι  βγαίνοντας από το Νοσοκομείο δεν έχουν οικείους να  τους φροντίσουν, και άλλους που  δεν δύνανται  να νοσηλευτούν ενώ  ταλαιπωρούνται από κάποια πάθηση η οποία χρήζει νοσηλείας. Πληροφορήθηκα τότε, ότι με τη βοήθεια του Νοσοκομείου – πρόεδρος ήταν εκείνη την περίοδο ο Νίκος Παπανάγνου – ξεκινούσαν μια δράση προς όφελος όλης της  Κοινωνίας του νησιού».

Στο νοερό της ταξίδι στο χρόνο, τα βήματά της την οδηγούν στην Αγγλία της δεκαετίας του ’70: «Βρέθηκα στο Λονδίνο το 1970, με την οικογένειά μου.  Εκεί έγινα κοινωνός  μια αντίστοιχης δομής και πραγματικά ζήλεψα. Με όλη μου την αφέλεια απευθύνθηκα στον πατέρα μου και του είπα ότι αν κάτι τέτοιο  γινόταν στην Ελλάδα, ακόμη και Αριστερός πρωθυπουργός να το έκανε ή  να το πρότεινε θα πήγαινα μαζί του.  Ακούγοντας λοιπόν την συγκεκριμένη εκπομπή,  στο μυαλό μου ήρθε αυτή η εικόνα και αναφώνησα:  «Παναγία μου, στον τόπο μας, προτού ξεκινήσει από πουθενά αλλού υλοποιείται αυτό που είχα δει στην Αγγλία»».

Εμφανώς συγκινημένη τονίζει, ότι η παρέμβασή της στην εκπομπή ήταν άμεση.

Αφού συνεχάρη την αδελφή Μάρθα και την Σπεράντζα για την αξιέπαινη πρωτοβουλία τους  ζήτησε να στηρίξει με όποιον τρόπο μπορούσε το εγχείρημά τους και τάχιστα υπήρξε μεταξύ τους συνάντηση.

Για  την αδελφή Μάρθα μόνο καλά  λόγια έχει να πει: «Την αγαπώ και τη σέβομαι πάρα πολύ. Τη νιώθω ως ένα πολύ δικό μου, της καρδιάς θα έλεγα,  άνθρωπο. Ήταν κοντά μου  σε όλες τις δυσκολίες  που αντιμετώπισε  η οικογένειά μου σε θέματα υγείας και η ίδια  μου δίδαξε τις πρώτες νοσηλείες» τονίζει.

Το χτίσιμο μιας σπουδαίας δομής

Η ιστορική εκείνη εκπομπή της Λίτσας Χαραλάμπους το 1994 λειτουργεί ως θρυαλλίδα, θέτοντας τις πρώτες βάσεις για την ίδρυση του Συλλόγου που θα αγκαλιαστεί από το σύνολο της Συριανής Κοινωνίας: « Κατά την αποχώρησή μου από το Κομμωτήριο συνάντησα την Χριστίνα Λιγοψυχάκη, η οποία – έχοντας ακούσει και η ίδια την εκπομπή και την παρέμβασή μου –  με ρώτησε πόσο κόσμο ευελπιστώ ότι θα συγκεντρώσω ως εθελοντές. Η απάντησή μου ήταν άμεση: «Θα μαζέψουμε αρκετούς, και οι πρώτες θα είστε εσείς από το Λύκειο Ελληνίδων».  Έτσι κάλεσα την Αδελφή Μάρθα και τον Father John στο σπίτι μου προκειμένου να δούμε πως θα  οργανώσουμε τις βάσεις για τον εθελοντισμό».

Συνεχίζοντας σημειώνει ότι, πέραν της στρατολόγησης εξειδικευμένων σε γνώσεις εθελοντών που θα ήταν σε θέση να παράσχουν πρώτες βοήθειες (π.χ. να κάνουν μια ένεση σε κάποιο ασθενή), στόχος τους ήταν να προσελκύσουν και άτομα που θα ήταν διατεθειμένα να παράσχουν στήριξη σε ανήμπορα άτομα που δεν είχαν συγγενείς ή φίλους και δεν μπορούσαν μόνα τους να προμηθευτούν τα φάρμακά τους. Γι’ αυτό θα φρόντιζαν οι εθελοντές οι οποίοι επιπρόσθετα θα τους κρατούσαν συντροφιά απαλύνοντας τη μοναξιά τους, αλλά και  κάνοντας κάποιες δουλειές στο σπίτι που οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν σε θέση να κάνουν.

Από τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα ήταν  το Inner Wheel και το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, ενώ καθοριστική ήταν η συνδρομή της ιατρού Μαρίας Τζώρτζη.

«Επί ένα χρόνο συνεδριάζαμε στο σπίτι μου»  συνεχίζει η κα Βαφία, προσθέτοντας: «Το καταστατικό του Συλλόγου μάς το είχε συντάξει, αν δεν απατώμαι, ο δικηγόρος Αντώνης Συρίγος. Εκείνη την περίοδο έλειπα εκτός Σύρου και επέστρεψα μετά από ένα χρόνο. Η δομή πλέον είχε τεθεί στις βάσεις της και ετοιμαζόμαστε για εκλογές. Εγώ δεν κατάφερα να εκλεγώ, όμως αυτό δεν με ενόχλησε γιατί για μένα αυτό που μετρούσε ήταν ο εθελοντισμός.  Εγώ έβαλα ένα μικρό – μικρό λιθαράκι σε όλο αυτό. Οι ουρανοί ήταν ανοικτοί και ήθελε ο Θεός  αυτό το λιθαράκι να γίνει ένας ογκόλιθος, ο οποίος αν και μεγάλος αγκαλιάστηκε απ’ όλη την Κοινωνία, απ’ όλο το νησί».

Ανεξίτηλα στη μνήμη της έχει χαραχθεί ο ενθουσιασμός των δημάρχων της Νησιωτικής μας Περιφέρειας σε Ημερίδα  της ΚΕΔΚΕ για το στήσιμο μιας άλλης, εξίσου σημαντικής δομής,   της «Βοήθειας στο Σπίτι», όταν δια στόματός της ενημερώθηκαν για το έργο που επί σειρά ετών επιτελούσε στη Σύρο ο Σύλλογος «Παροχής Φροντίδας και Κατ’ Οίκον Νοσηλείας»: «Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ είχε καλέσει όλους του δήμους της Περιφέρειας στο Ξενοδοχείο «Τιτάνια» στην Αθήνα  προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την ανάληψη και οργάνωση του Προγράμματος. Τότε ενημέρωσα τους παρισταμένους ότι στη Σύρο ήδη λειτουργεί μια αντίστοιχη δομή, η «Κατ’ Οίκον Νοσηλεία» παρέχοντάς τους  κάποιες σχετικές πληροφορίες. Τότε όλοι οι δήμαρχοι σηκώθηκαν όρθιοι  και άρχισαν να χειροκροτούν, ζητώντας λεπτομέρειες που θα τους βοηθούσαν να οργανώσουν τις δικές τους δομές».

Καταλήγοντας, κάνει σαφές ότι η καθοριστική της συμβολή στην ίδρυση και παγίωση  τόσο της «Παροχής κατ’  Οίκον Νοσηλείας» όσο και της  «Στέγης Εφήβων και Ανηλίκων Σύρου» -στην οποία και τότε πρωτοπόρησε η εκπομπή της Λίτσας Χαραλάμπους – αποτελούν ορόσημα στη ζωή της, υπογραμμίζοντας  ότι τόσο οι πρόεδροι, όσο και τα μέλη αυτών των Συλλόγων υπερβάλουν εαυτόν, ξεπερνώντας σε πολλές περιπτώσεις τα όριά τους.

Πηγή:logotypos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Advertisingspot_img

Δημοφιλη αρθρα