Ή θα βρέξει ή θα χιονίσει ή καλό καιρό θα κάνει»,
λέει ο σοφός λαός μας και συμπληρώνει «Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν»
Κυρίως τα άτομα με παραπληγία, που έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία στα ανεβοκατεβάσματα του υδράργυρου, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλες τις καιρικές συνθήκες, πολύ δε περισσότερο για το κρύο.
Όποιος έχει παραπληγία ή τετραπληγία ξέρει ότι έχει «χαλασμένο θερμοστάτη».
Αρθρογράφος:Βασιλική Κοφινάκου
Δύσκολα προσαρμόζεται στις αλλαγές της θερμοκρασίας και δυσκολότερα αντιμετωπίζει το πολύ κρύο ή την πολλή ζέστη.
Διαβάζοντας σχετικά άρθρα, αλλά και από προσωπική εμπειρία, σκέφτηκα να σταχυολογήσω και να σας μεταφέρω μερικές συμβουλές «επιβίωσης» στο κρύο.
Πρώτη και καλύτερη, «ντύσιμο σε στρώσεις», δηλαδή σαν το κρεμμύδι. Φοράμε χαλαρά, ελαφριά, λεπτά ρούχα σε πολλές στρώσεις.
Είναι προτιμότερο να φορέσουμε «φανέλα, πουκάμισο, λεπτό πουλόβερ», από μόνο ένα «χοντρό πουλόβερ».
Εξηγείται και επιστημονικά: ο παγιδευμένος αέρας μεταξύ των ρούχων, αλλά και το διαφορετικό ύφασμα των ρούχων έχουν διαφορετικό συντελεστή θερμοπερατότητας, οπότε μπορεί το άθροισμά τους να μας δώσει καλύτερο συντελεστή και να «μονωθούμε» καλύτερα. Αφήστε που στη συνέχεια αν βρεθούμε σε πιο ζεστό περιβάλλον είναι πιο εύκολο να αφαιρέσουμε μια… «στρώση», ένα ρούχο, ώστε να αποφύγουμε την εφίδρωση και την ψύξη που ακολουθεί.
Αν είναι να βγούμε στο κρύο και τη βροχή, πρέπει να αποφεύγουμε τα βαμβακερά ρούχα.
Το βαμβάκι στεγνώνει δύσκολα αν βραχεί και παραμένει υγρό πάνω στο κορμί, επιτρέποντας να πάθουμε υποθερμία, ενώ σε αντίθεση, το βρεγμένο μαλλί διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος. Όμως το καλύτερο είναι να διαλέγουμε ρούχα από συνθετικό αδιάβροχο υλικό.
Φροντίζουμε πάντα οι μπλούζες μας, τα σακάκια κλπ, να καλύπτουν την μέση, να μην αφήνουν ακάλυπτο κορμί, γιατί έχουν την κακιά συνήθεια να τραβιούνται ψηλά κατά την μετακίνησή μας ή τις μεταφορές.
Αν δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι το σακάκι π.χ. δεν θα αφήσει ακάλυπτη τη μέση μας, μπορούμε προσωρινά να δέσουμε στη μέση ένα μάλλινο κασκόλ για τη μετακίνηση και στη συνέχεια να το αφαιρέσουμε, όταν φτάσουμε στον προορισμό μας.
Οι χοντρές κάλτσες, τα γάντια, οι γκέτες, τα κασκόλ και τα σκουφιά ή καπέλα είναι απαραίτητα, όχι σαν αξεσουάρ ομορφιάς, αλλά για να κρατάνε το κορμί ζεστό.
Όλοι ξέρουμε ότι το κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια χάνουν την θερμότητα πιο γρήγορα και οδηγούν σε κρυολόγημα.
Ιδιαίτερα στα χέρια που εκτίθενται στο κρύο και τη βροχή, τα γάντια δεν πρέπει να λείπουν. Καλό είναι τα γάντια να είναι αδιάβροχα και αν ζούμε σε πολύ κρύε ς περιοχές, είναι απαραίτητο να έχουν και επένδυση. Στη βροχή εκτός από αδιάβροχο παντελόνι και αδιάβροχη ζακέτα, είναι απολύτως απαραίτητα τα αδιάβροχα παπούτσια. Ακόμα καλύτερο είναι να βάζουμε αδιάβροχα καλύμματα πάνω από τα παπούτσια μας.
Ακόμη, σημαντική είναι η ποιότητα των εξωτερικών ενδυμάτων, μη λυπηθείτε να διαθέσετε χρήματα για να αποκτήσετε ένα καλό μπουφάν, που θα είναι ελαφρύ, λεπτό αλλά μονωτικό, θα το βολευτείτε και θα το ευχαριστιέστε με υγεία, για χρόνια.
Στα χιόνια και το πολύ κρύο καλό είναι να απλώσουμε βαζελίνη στις περιοχές του προσώπου που δεν καλύπτονται.
Βέβαια αν μείνουμε πολλή ώρα στα χιόνια, έχουμε πάει δηλαδή για αναψυχή ή κάνουμε κάποιο σχετικό άθλημα, είναι απαραίτητη η αντηλιακή κρέμα. Η αντανάκλαση των ηλιακών αχτίνων στο χιόνι, λειτουργεί ως …σολάριουμ και μαυρίζει και καίει το δέρμα.
Στο κρύο, όπως και στη ζέστη, είναι απαραίτητο να πίνουμε υγρά, γιατί, όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, όταν έχει πολύ κρύο, κινδυνεύουμε να αφυδατωθούμε, όπως και το καλοκαίρι.
Η διαφορά είναι ότι το καλοκαίρι διψάμε και πίνουμε, ενώ το χειμώνα δεν αισθανόμαστε έντονο αίσθημα δίψας και ξεχνάμε να πιούμε.
Μην ξεχνάμε όμως να φροντίζουμε και τα αμαξίδιά μας.
Προσοχή στις μπαταρίες των ηλεκτροκίνητων αμαξιδίων, αν βρεθούμε σε θερμοκρασίες 0 βαθμούς Κελσίου και κάτω. Χάνουν μεγάλο μέρος του φορτίου τους και θα χρειαστούν και αυτές να κρατηθούν ζεστές με κάποιο κάλυμμα.
Αν είναι να βρεθούμε στα χιόνια μην ξεχάσουμε να φορέσουμε στο αναπηρικό μας αμαξίδιο λάστιχα με καλύτερη πρόσφυση. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω αν υπάρχουν στη χώρα μας ελαστικά χιονιού, αλλά σίγουρα τα ελαστικά με χοντρότερο πέλμα (ελαστικά βουνού) είναι καλύτερα από τα λεπτά που χρησιμοποιούμε για μεγαλύτερη ταχύτητα.
Βλέποντας όμως την φωτογραφία του κανονικού ελαστικού για χιόνια και στη συνέχεια την παραλλαγή δίπλα με το ελαστικό με τα δεματικά (στριπάκια), σκέφτηκα ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, τη φαντασία τη διαθέτουμε, λίγη οργάνωση χρειαζόμαστε και είμαστε έτοιμοι για όλα ….
Αρθρογράφος:Βασιλική Κοφινάκου
Πηγή:disabled.gr