Είμαστε στον Πειραιά με τον πρόεδρο του Πειραϊκού Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων.
Άνθρωπος με χιούμορ, ανατρεπτικός, με ζεστή φιλική ανθρώπινη συμπεριφορά δεν διστάζει να μιλήσει χωρίς περιστροφές για τα πάντα. Η συζήτηση μπαίνει αμέσως σε θέματα «καυτά».
Ποιος είναι ο Βασίλης Δημητριάδης;
Είμαι 47 ετών και βρίσκομαι στο αναπηρικό αμαξίδιο από 18 ετών μετά από τροχαίο ατύχημα.Ευελπιστώ μέσα από τα όσα έχω κάνει έως τώρα και κάνω για τους συναδέλφους μου στην Ελλάδα να μείνει κάτι καλό, αν δεν τα ισοπεδώσουν οι «πατερούληδες» της αναπηρίας, όπως συνηθίζουν.
Όσον αφορά την προσωπική μου σταδιοδρομία, να αναφέρω για όποιον τον ενδιαφέρει, ότι είμαιδιδάκτωρ της ιατρικής σχολής Κρήτης και αξιολογητής σε θέματα διασφάλισης ποιότητας στον τομέα της πρόνοιας από τον οργανισμό EQUASS, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων μου.
Έχετε γενικά ασχοληθεί με τα κοινά;
Ναι, εκτός των αναπηρικών συνδικαλιστικών οργανώσεων στην Ελλάδα έχω διατελέσει μέλος του ΔΣ της διεθνούς οργάνωσης κινητικά αναπήρων FIMITIC, έχω κατέβει δύο φορές υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, μία στο Κερατσίνι και μία στη Νίκαια και στις τελευταίες εκλογές ήμουν υποψήφιος βουλευτής Β Πειραιά με το κόμμα «Τελεία-Απόστολος Γκλέτσος» με 2.500 περίπου ψήφους, αρκετά καλά ώστε να περάσει το μήνυμα ότι ο κόσμος δεν είναι στην πλειοψηφία του ρατσιστής όπως θεωρούν πολλοί, σε αντίθεση με τους νομοθέτες και κυβερνήτες αυτής της χώρας.
Με ποια αφορμή ασχοληθήκατε με το σύλλογο;
Μερικοί φίλοι είχαμε απηυδήσει από την αθλιότητα των «συνδικαλιστών αναπήρων» και θέλαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό για τους αναπήρους του Πειραιά που όλοι τους είχαν ξεχασμένους.
Θέλαμε να κάνουμε ένα πολύ όμορφο στέκι για αυτούς, χωρίς ίντριγκες, στο οποίο θα κάναμε δραστηριότητες και θα περνούσαμε καλά και νομίζω το πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό. Απλά πράγματα.
Ο σύλλογος έγινε για να περνά ο κόσμος καλά και να κάνουμε διάφορες δραστηριότητες διαφορετικές.
Ιδρύθηκε επίσημα το 2005. Φέτος μάλιστα με αφορμή τα 10 χρόνια κάναμε μια υπέροχη γιορτή με πολύ κόσμο και επίδειξη καλλιτεχνικού χορού σε αμαξίδια και Τζούντο για αναπήρους και μη, στο κλειστό στάδιο της Δραπετσώνας.
Από ποιους ιδρύθηκε ο σύλλογος;
Τον Πειραϊκό Σύλλογο Κινητικά Αναπήρων τον ξεκίνησα μαζί με κάποιους φίλους το 2004 και το καταστατικό του επικυρώθηκε επίσημα το 2005.
Από ποιους στελεχώνεται διοικητικά ο σύλλογος;
Το διοικητικό μας συμβούλιο είναι πενταμελές και από την ίδρυσή μας ακόμη στελεχώνεται στην πλειοψηφία του από άτομα με επιστημονικό υπόβαθρο, όπως και άτομα που έχουν έντονη κοινωνική ενασχόληση. Όλα τα μέλη του είναι άτομα με βαριά κινητική αναπηρία.
Ποιοί έχουν δικαίωμα συμμετοχής ως μέλη;
Όλοι οι κινητικά ανάπηροι που κατοικούν ή έχουν γεννηθεί στην περιφέρεια του Πειραιά ή με κάποιον τρόπο συνδέονται με αυτή.
Τι υπηρεσίες προσφέρει;
Οι δραστηριότητες μας ποικίλουν ανάλογα με το ενδιαφέρον των μελών και του διοικητικού συμβουλίου, όπως και των οικονομικών μας.
Στο παρελθόν έχουμε διοργανώσει εκδρομές και σεμινάρια όταν υπήρχε το ενδιαφέρον, τώρα ασχολούμαστε με εργαστήρια κατασκευής σαπουνιών, καλλυντικών κρεμών, κεριών, υγρού γυαλιού, με την κηπουρική και άλλα πολλά και ποικίλα.
Μας αρέσει να μαθαίνουμε νέα πράγματα χωρίς σκοπό το κέρδος. Όλα είναι στα πλαίσια δραστηριοτήτων και αναπτύξεως ενδιαφερόντων, εκτός των τετριμμένων που κάνουν όλοι οι άλλοι σύλλογοι.
Κύριος σκοπός μας είναι η κοινωνικοποίηση των αναπήρων μέσα από παρεϊστικες διεργασίες.
Πόσο βοηθάνε τα social media;
Και πολύ και λίγο. Είναι ένας τρόπος να δημοσιοποιούμε τον ωραίο χρόνο που περνάμε και τις δραστηριότητες μας. Μέχρι εκεί.
Ποιοι οι στόχοι του συλλόγου;
Οι στόχοι του είναι πολλοί και μεγάλοι αλλά μας περιορίζουν οι οικονομικοί πόροι.
Ένα μεγάλο μας όνειρο από την αρχή ήταν η δημιουργία ενός κέντρου αποκατάστασης στις προδιαγραφές των καλύτερων της δυτικής Ευρώπης, με άριστες ποιοτικές υπηρεσίες.
Ποια είναι η σχέση του συλλόγου με τους κατοίκους της γύρω περιοχής;
Η σχέση μας θα μπορούσα να πω ότι είναι άριστη, ίσως και ακόμα καλύτερη από άριστη και αυτό το έχουμε καταφέρει μέσα από τη συμπεριφορά μας η οποία δείχνει ότι
δεν θέλουμε την γκετοποίηση των αναπήρων αλλά την ενσωμάτωση τους στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
Συμμετέχουν άτομα χωρίς αναπηρία ή αποκλείονται από τις δραστηριότητες;
Συμμετέχει όποιος θέλει και ενδιαφέρεται και μάλιστα το επιδιώκουμε. Δεν αποκλείουμε κανέναν.
Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε;
Το κύριο πρόβλημα μας ως σύλλογος είναι η έλλειψη οικονομικών πόρων που μας περιορίζει τις δραστηριότητες μας που θα θέλαμε να είναι ακόμα πιο πολλές.
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα, το μεγαλύτερο πρόβλημα μας είναι το χάλι της χώρας μας που πάντα ήταν αφιλόξενη ως περιβάλλον για μας.
Στη μέχρι τώρα πορεία, θα θέλατε να αναφέρετε τη συμβολή του συλλόγου σε θέματα διεκδικήσεων για Α.με.Α.;
Αυτά τα αφήνουμε στους «άντρες», εμείς ασχολούμαστε με τα «οικιακά»…
Ποια είναι η κρατική βοήθεια στις προσπάθειες σας;
Πενιχρή, δεν επαρκεί για την κάλυψη προσλήψεως σε μόνιμη βάση ενός υπαλλήλου-βοηθού που τόσο τον χρειαζόμαστε διότι είμαστε όλοι σχεδόν με αναπηρικά αμαξίδια.
Ποια θεωρείτε τα μεγαλύτερα προβλήματα σήμερα;
Την αδιαφορία του κόσμου και του κράτους και χθες και σήμερα και αύριο.
Η αποδοχή σε μεγάλο βαθμό των αναπήρων στην Ελλάδα είναι στα πλαίσια του «δεν σε ενοχλώ, μην με ενοχλείς αλλά δεν κάνω τίποτα για σένα κι αν τύχει θα σου πάρω την αναπηρική θέση και το επίδομα γιατί τα ζηλεύω αλλά όχι την αναπηρία σου». Αυτό.
Τι θα θέλατε να πείτε σε όσους σκέφτονται να συμμετάσχουν αλλά διστάζουν;
Να κάνουν ότι θέλουν γιατί ότι και να τους πω δεν θα το κάνουν.
Εκτός αυτού πιστεύω ότι ο κάθε ένας είναι κύριος του εαυτού του και κάτι που εγώ το θεωρώ χρήσιμο ο άλλος να το θεωρεί άχρηστο και αντιστρόφως.
Τι θα θέλατε να στείλετε σαν μήνυμα στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα;
Να βγουν από το σπίτι και να μην χάνουν το χρόνο τους σε συλλόγους και ομάδες που δεν έχουν να τους προσφέρουν μια καλή παρέα χωρίς αντάλλαγμα.
Και κυρίως να ενταχθούν σε ομάδες μη αναπηρικές. Όχι άλλα γκέτο, έχουμε αρκετά!
Θα θέλατε να προσθέσουμε κάτι;
Την επόμενη φορά που θα κάνουμε τσιμπούσι και θα το ανακοινώσουμε είσαστε όλοι καλεσμένοι, αρκεί να είστε σε δίαιτα.
Πηγή: disabled.gr