Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023
No menu items!
ΑρχικήΓενικάΜια νέα γυναίκα στο «τιμόνι» της Δωδεκάνησος Ναυτιλιακή! Η κ. Ειρήνη Σπανού...

Μια νέα γυναίκα στο «τιμόνι» της Δωδεκάνησος Ναυτιλιακή! Η κ. Ειρήνη Σπανού μιλάει για τον πατέρα της και την ανοδική πορεία της εταιρείας Πηγή : Μια νέα γυναίκα στο «τιμόνι» της Δωδεκάνησος Ναυτιλιακή!

Και αγωνίες, και χαρές, και λύπες και θυμούς και περηφάνια, είχε η δεκαπενταετής πορεία της ναυτιλιακής εταιρείας “Dodekanisos Seaways” που πριν λίγες ημέρες επισφραγίστηκε με μία μεγάλη τιμητική διάκριση που της απένειμαν οι Lloyds List Creek Shipping Awards, σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα, παρουσία υπουργών και όλου του εφοπλιστικού κόσμου.
Η εταιρεία του Γιώργου Σπανού που έφερε τα Δωδεκάνησα πιο κοντά και επεκτάθηκε και σ΄ άλλους προορισμούς, βραβεύτηκε ως η καλύτερη ελληνική εταιρεία επιβατηγού ναυτιλίας για το 2015, βραβείο που δόθηκε στα χέρια της νέας Διευθύνουσας Συμβούλου κ. Ειρήνης Σπανού.
Η κόρη του προέδρου και ιδρυτή της εταιρείας που ξεκίνησε με προσεκτικά και σταθερά βήματα την ανοδική της πορεία είναι μια νεαρή γυναίκα που όσοι τη γνωρίζουν ξέρουν πως έχει το ίδιο δημιουργικό πείσμα με τον πατέρα της και την ίδια διάθεση ώστε το «θαλάσσιο μετρό της Δωδεκανήσου» να προσφέρει τις υπηρεσίες του, συνεχίζοντας ποιοτικά και με αίσθημα ευθύνης τα δρομολόγιά του.

 

H βράβευσή σας ήρθε κλείνοντας τα 15 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας σας. Πώς αισθάνεστε;
Είναι μία σημαντικότατη διάκριση που συμπίπτει με τα γενέθλια της εταιρείας οπότε ήταν το καλύτερο δώρο για εμάς.

Θέλω να πάμε πίσω και να θυμηθείτε πως ξεκίνησε να δημιουργείται αυτή η ναυτιλιακή εταιρεία, τι θυμάστε ως παιδί;
Ήταν ένα πολύ μεγάλο ρίσκο που έφτασε ως απόηχος μόνο σ΄ εμάς τα παιδιά. Ο πατέρας μου, κι ο αδελφός του ο Γιάννης είχαν αλυσίδα super market, αλλά υπερίσχυσε το ένστικτο και η επιχειρηματική διορατικότητα του ανθρώπου ο οποίος ήταν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΑΝΕ, έζησε το ναυάγιό της και γνώριζε από κοντά τις ανάγκες του εμπορίου. Ζούσε την αγωνία της μεταφοράς των προϊόντων στα νησιά και του σφηνώθηκε η ιδέα της δημιουργίας μιας ναυτιλιακής εταιρείας. Το έτος 2000 πήρε το νυν πλοίο «Διαγόρας» που το ονόμασε «Παναγιά Σκιαδενή» και ναυπήγησε και το πρώτο ταχύπλοο καταμαράν τον Απρίλιο του 2001, το «Dodekanisos Express ». Τότε στην εταιρεία συμμετείχε και ο θείος μου Γιάννης Σπανός.

Μεγάλο το εγχείρημα! Τι του έλεγαν οι γύρω, πως είδαν αυτή την επιχειρηματική κίνηση;
Το ναυάγιο της ΔΑΝΕ είχε κάνει το οικογενειακό και το φιλικό μας περιβάλλον, αλλά και επιχειρηματίες φίλους του πατέρα μου να του λένε «πού πάτε, θα καταστραφείτε, ό,τι κερδίσατε από το εμπόριο θα το χάσετε…»… Όμως ο πατέρας μου βασιζόταν πάντα στο τρίπτυχο «Τολμώ, Επιχειρώ, Ρισκάρω».


Και συνέχισε ολοταχώς κάνοντας μέχρι και ρήξεις για να ακολουθήσει την πορεία του!
Ο πατέρας μου επέλεξε την ευθεία οδό και η ευθεία πολλές φορές οδηγεί σε μετωπικές συγκρούσεις πάντα όμως στην κατεύθυνση της διεκδίκησης του δικαίου και στην επιβολή της νομιμότητας. Αυτή η δουλειά πέρασε δια πυρός και σιδήρου.

Οι δικές σας σπουδές ποιες είναι;
Σπούδασα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιά όπου φρόντισα να τελειώσω στα τέσσερα χρόνια για να μπω γρήγορα στην πράξη! Δεν έκανα τελικά μεταπτυχιακό όπως σχεδίαζα θέλοντας να μπω γρήγορα σε ένα επιχειρηματικό-οικονομικό αντικείμενο εξαιρετικά ιδιόμορφο.

Και πέσατε αμέσως στα βαθιά και μάλιστα στα παγωμένα!
Ήταν το καλοκαίρι του 2008 όταν η εταιρεία βρισκόταν πια σε φάση ανάπτυξης, με την απόκτηση του δεύτερου ταχύπλοου του «Dodekanisos Pride», και με την επέκταση των δρομολογίων σε περισσότερα νησιά από το Καστελόριζο μέχρι το Αγαθονήσι. Ξεκίνησα σιγά-σιγά να μαθαίνω από την αρχή την εταιρεία και εργάστηκα στις κρατήσεις, στο εκδοτήριο στην Κολώνα. Αυτό ήθελε κι ο πατέρας μου για να αποκτήσω γνώση του αντικειμένου και εμπειρία. Στη συνέχεια μεταπήδησα στο Τμήμα Πωλήσεων και  Marketing όπου εργάστηκα τέσσερα χρόνια και συνέχισα στο Οικονομικό Τμήμα. Τα αδέλφια μου, ο Νικήτας και ο Χρήστος είχαν και έχουν το δικό τους αντικείμενο στον τομέα της τεχνικής υποστήριξης και των επενδύσεων.

Είστε από τους τυχερούς νέους ανθρώπους που μπορούν να δημιουργούν όταν άλλοι δεν έχουν καν δουλειά σε μια τέτοια περίοδο κρίσης!
Έχω γνώση, το αντιλαμβάνομαι, το λέω και το ξέρω από τους φίλους μου που σπουδάσαμε μαζί, αλλά και φίλους μου στη Ρόδο, νέους της ηλικίας μου που δεν έχουν δουλειά και αυτό με πληγώνει. Με πληγώνει το να φεύγουν στο εξωτερικό γιατί δεν έχουν δουλειά εδώ. Κι αυτοί που μένουν και είναι χωρίς δουλειά, κι αυτοί που φεύγουν. Από την άλλη, οι γονείς μου μας θυμίζουν πάντα τη λαϊκή ρήση «σεμνά και ταπεινά», αλλά με σκληρή δουλειά και επιμονή. Σκληρή δουλειά σε ένα κλίμα συνεννόησης και αμοιβαίας κατανόησης για τα προβλήματα, το οποίο  επικρατεί στην εταιρεία, με τα στελέχη, τα πληρώματα, τους εργαζόμενους γενικά και τους συνεργάτες. Είμαστε μια μεγάλη οικογένεια, περισσότεροι από 60 εργαζόμενοι χωρίς τριβές και εντάσεις.

Αναγνώστες της «Ροδιακής» όταν διάβασαν για τη σημαντική διάκριση που πήρατε έγραψαν ότι είστε το «ΚΤΕΛ της Δωδεκανήσου»! Συμφωνείτε με αυτό το χαρακτηρισμό;
Ναι, το «θαλάσσιο μετρό της Δωδεκανήσου»,  έτσι μας αποκαλούν, κι ο λόγος είναι η συνέπεια, η συνέπεια στις αφίξεις και αναχωρήσεις μας, η συχνότητα των δρομολογίων, η ταχύτητα, η ασφάλεια και οι υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρουν τα πληρώματα.

Τα κριτήρια για τη διάκριση που πήρατε ποια ήταν;
Όλα αυτά που είπαμε μόλις τώρα. Η συνέπεια, η αξιοπιστία, η άρτια οργάνωση της εταιρείας.

Με τον πατέρα της Γιώργο Σπανό, ιδρυτή και πρόεδρο  της “Dodekanisos Seaways”Με τον πατέρα της Γιώργο Σπανό, ιδρυτή και πρόεδρο της “Dodekanisos Seaways”
Το βραβείο δόθηκε στα δικά σας χέρια, με τον πατέρα σας να στέκεται δίπλα σας.
Ναι, και αυτό που είπαμε εκείνη την ώρα είναι ότι το βραβείο αυτό ανήκει στον πατέρα μου γιατί έκανε το παιδικό του όραμα πραγματικότητα! Ως παιδί έζησε στη Λέρο, την ιδιαίτερη πατρίδα του, κι έβλεπε αραιά και που να προσεγγίζει πλοίο. Ήταν ξεχωριστό γεγονός όταν συνέβαινε αυτό. Μαζευόταν όλος ο κόσμος στο μουράγιο, κι εκείνος στο παιδικό του το μυαλό έκανε όνειρα. Στα 17 του χρόνια μπάρκαρε σε ποντοπόρο πλοίο, έκανε τρία χρόνια στη θάλασσα, η θάλασσα τον μαγνήτιζε. Το βραβείο αποτυπώνει αυτό ακριβώς: το όνειρο των παιδικών του χρόνων.

Είναι κάποιες στιγμές που τα πλοία σας, σας έχουν κάνει όχι μόνο να αισθανθείτε χρήσιμοι, αλλά και να αισθανθείτε περήφανοι;
Τα πλοία μας συχνά μεταφέρουν τραυματίες και αρρώστους, μεταφέρουν πρόσφυγες  κι έχουν μεγάλη κοινωνική προσφορά που την γνωρίζει ο κόσμος και δεν θέλουμε να μιλούμε εμείς γι αυτά, για τον κοινωνικό χαρακτήρα της εταιρείας μας. Το γνωρίζουν όμως όλες οι τοπικές νησιωτικές κοινωνίες. Η εταιρεία έχει βραβευτεί από τη Νομαρχία Δωδεκανήσου, το δήμο Πάτμου, το δήμο Χάλκης, και πρόσφατα ο δήμος Λειψών ανακήρυξε τον πατέρα μου επίτιμο δημότη.

Έχετε μεγαλώσει τον κύκλο των νησιών που φέρατε πιο κοντά μας, επεκταθήκατε σε μακρινούς προορισμούς! Έχετε κι άλλα τέτοια στο πρόγραμμα;
Κάναμε ένα μεγάλο και ωραίο άνοιγμα ενώνοντας τα νησιά Σάμος- Ικαρία-Φούρνοι με τα Δωδεκάνησα. Μία ενδιαφέρουσα προοπτική είναι η επέκταση των δρομολογίων μας προς το βόρειο Αιγαίο δηλαδή τη Χίο, τη Μυτιλήνη κάτι που μας ζητούν οι εκεί τοπικές κοινωνίες. Και πάντα κάνουμε σχέδια για τη ναυπήγηση νέου πλοίου. Σε ένα τέτοιο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον ωστόσο που επικρατεί στη χώρα μας είμαστε σε κατάσταση αναμονής. Εύχομαι να ξεπεραστεί σύντομα αυτή η κρίση που έχει πονέσει πολύ και τους επιχειρηματίες και τον απλό κόσμο.

Πηγή : Μια νέα γυναίκα στο «τιμόνι» της Δωδεκάνησος Ναυτιλιακή! | Η ΡΟΔΙΑΚΗ http://www.rodiaki.gr/article/327646/mia-nea-gynaika-sto-timoni-ths-dwdekanhsos-naytiliakh#ixzz3ubq6Pgf1
Follow us: @irodiaki on Twitter | efimeridarodiaki on Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Advertisingspot_img

Δημοφιλη αρθρα