Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023
No menu items!
ΑρχικήΓενικάΑδεια ανατροφής με αποδοχές και για τους θετούς γονείς

Αδεια ανατροφής με αποδοχές και για τους θετούς γονείς

Εννεάμηνη άδεια ανατροφής με αποδοχές δικαιούνται όχι μόνο οι φυσικοί αλλά και οι θετοί γονείς και μάλιστα με προσαύξηση 6 μηνών για κάθε επιπλέον υιοθετημένο παιδί.

Αντλώντας επιχειρήματα από τη συνταγματική προστασία της οικογένειας, της μητρότητας, της παιδικής ηλικίας, και από σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες και συμβάσεις, το Συμβούλιο της Επικρατείας επισημαίνει την εξομοίωση όχι μόνο των θετών προς τα γνήσια παιδιά αλλά και των υποχρεώσεων των γονέων προς τα γνήσια και τα υιοθετημένα τέκνα τους.

Υπογραμμίζοντας ότι διεθνείς συμβάσεις (Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, Οδηγία 2010/18/ΕΕ) κατοχυρώνουν τη χορήγηση γονικής άδειας σε όλους τους εργαζoμένους, είτε λόγω γέννησης είτε λόγω υιοθεσίας, το ΣτΕ δικαίωσε μητέρα δικαστική λειτουργό κρίνοντας ότι δικαιούται δύο άδειες μετ’ αποδοχών για δύο παιδιά που υιοθέτησε ηλικίας 2 και 3 ετών.

Το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε την άρνηση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Δικαιοσύνης να χορηγήσουν πλήρεις άδειες.

Κρίση
Εκρινε ότι (τουλάχιστον στον δημόσιο τομέα) οι θετοί γονείς πρέπει να παίρνουν 9μηνη άδεια για το θετό παιδί τους και από 6 μήνες (μετ’ αποδοχών, πάντα) για κάθε επόμενο υιοθετημένο τέκνο, εφόσον είναι μικρότερο των 6 ετών.

Στην πράξη η δικαιοσύνη αντιμετωπίζει κάθε επιπλέον υιοθεσία, επεκτείνοντας την άδεια ανατροφής, όπως ισχύει ουσιαστικά στην περίπτωση γέννησης διδύμων, τριδύμων κ.λπ. Πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κρίνοντας ότι ο πατέρας δικαιούται γονική άδεια με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις που ισχύουν για τη μητέρα (ανεξάρτητα από το αν εργάζεται ή όχι), έκανε αντίστοιχες παρατηρήσεις για την παρόμοια μεταχείριση γνήσιων και θετών παιδιών, και την τεράστια σημασία της άδειας για το παιδί, τους γονείς και τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίζουν στην οικογένεια.

Οταν η μητέρα δικαστής υιοθέτησε προ 2ετίας τα δύο παιδάκια, ζήτησε 10μηνη άδεια (τότε ίσχυε μόνο 5μηνη για τους δικαστές), ενώ λίγο αργότερα ζήτησε 6 μήνες για κάθε παιδί, κατά τις ρυθμίσεις για τη δίδυμη κύηση. Το Δημόσιο απέρριψε το αίτημα, και δέχθηκε να χορηγήσει μόνο για το ένα παιδί άδεια που είχε γίνει πλέον 9μηνη (αφού το ΣτΕ έκρινε στο μεταξύ αντισυνταγματική τη μειωμένη, σε σύγκριση με άλλους εργαζομένους, 5μηνη άδεια).

Η μητέρα επέμεινε διά της δικαστικής οδού και το ΣτΕ δέχθηκε ότι πρέπει να χορηγείται επιπλέον 6μηνη άδεια για κάθε επόμενο θετό παιδί.

Υπογράμμισε ότι το Σύνταγμα θέτει υπό την προστασία του κράτους την οικογένεια, τη μητρότητα κ.λπ. για να αντιμετωπιστεί το οξυμένο δημογραφικό πρόβλημα και συνεπώς απορρέει υποχρέωση της πολιτείας να χορηγεί άδεια με σκοπό την ανατροφή των παιδιών των εργαζομένων, γνήσιων και θετών.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Πηγή:εθνος.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Advertisingspot_img

Δημοφιλη αρθρα