Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023
No menu items!
ΑρχικήΟ Τόπος ΜουΔιαθέτει όλα τα έσοδα στο «Χαμόγελο του Παιδιού»

Διαθέτει όλα τα έσοδα στο «Χαμόγελο του Παιδιού»

«Μυθιστορίες Ι &ΙΙ» από την Μαρία Ρούσσου

 

Δύο μικρά σε μεγέθος αλλά άκρως καλαίσθητα βιβλία – ξέχειλα από την αγάπη της δημιουργού τους για το παιδί –  είναι οι «Μυθιστορίες Ι & ΙΙ»  της εκπαιδευτικού Μαρίας Ρούσσου, η οποία διαθέτει όλα τα έσοδα από την πώλησή τους στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

Με υποδειγματική εικονογράφηση και εκτύπωση, αλλά και με γραφή που υπερβαίνει τα συνήθη όρια του παιδικού βιβλίου, η συγγραφέας επιχειρεί να εξάψει την δημιουργική φαντασία των παιδιών, ώστε να πάρουν τη ζωή στα χέρια  τους και να δημιουργήσουν έναν κόσμο καλύτερο από αυτό που τους κληροδοτούν οι παλιότερες γενιές.

Οι μέρες που έρχονται είναι ημέρες αγάπης και προσφοράς προς το συνάνθρωπο. Τι το καλύτερο λοιπόν από το να προσφέρετε στους αγαπημένους ένα δώρο που θα χαρίσει χαμόγελα ευγνωμοσύνης σε κάποια από τα αναγκεμένα παιδάκια που φροντίζει το Χαμόγελο του Παιδιού»;  Τα βιβλία της κας Ρούσσου δεν έχουν συγκεκριμένο αντίτιμο. Καθένας   μπορεί να προσφέρει ότι ποσό επιθυμεί για την ενίσχυση του σπουδαίου αυτού παιδικού Οργανισμού, προμηθευόμενος κάποιο εξ’ αυτών.

Αυτές τις μέρες κάντε στους αγαπημένους σας το καλύτερο δώρο. Ένα βιβλίο, όλα τα έσοδα του οποίου διατίθενται για καλό σκοπό.

Κυρία Ρούσσου,  πότε γράφτηκαν τα παραμύθια  που περιλαμβάνονται στις «Μυθιστορίες» και ποιο ήταν το κίνητρο για την συγγραφή τους;

Το 2001 λαμβάνει χώρα  η 11η Σεπτέμβρη. Το 2002 γίνεται ο πόλεμος στο Ιράκ και ο πόλεμος στο Αφγανιστάν. Το Ισραήλ  ανεγείρει τείχος κατά μήκος της Δυτικής Όχθης της Παλαιστίνης και  γενικά οι σχέσεις είναι πολύ τεταμένες σ’ ολόκληρο τον πλανήτη εκείνη την περίοδο. Τα Χριστούγεννα του 2002, καθώς τα Χριστούγεννα  για μένα σημαίνουν αγάπη, είχα την έμπνευση να γράψω ιστορίες για τα παιδιά με αναφορά στον πόλεμο και την ειρήνη. Να αφηγηθώ (φανταστικά) τη γέννηση του κόσμου και την καταστροφή εν συνεχεία που επιφέρει ο πόλεμος… να αφηγηθώ έναν  αγγελικά πλασμένο μελλοντικό κόσμο.  Δευτερογενώς θέλησα να γιατρέψω τον πόνο που ως Δασκάλα είχα αντιμετωπίσει από διαζύγια ή θανάτους προσφιλών προσώπων των παιδιών. Να ταξιδέψω μαζί με τα παιδιά (από προσωπική εμπειρία) στην Αφρική, στο Περού, το Νεπάλ, το Κασμίρ και την Ινδία.  Να ταξιδέψουν τα παιδιά στην κοιλιά της μάνας τους ως έμβρυα.

Δίνετε όλα τα έσοδα στο χαμόγελο του παιδιού. Για ποιο λόγο;

Θέλησα να στηρίξω οικονομικά το μεγάλο έργο το οποίο  επιτελεί  Πανελλαδικά η Οργάνωση αυτή επειδή αγαπώ τα παιδιά, ως δασκάλα και μάνα.  Τα παιδιά είναι το μέλλον του κόσμου μας. Αν τα εκπαιδεύσουμε λοιπόν σωστά και τα βοηθήσουμε , αυτό το μέλλον θα είναι αυτό που τους αξίζει και όχι αυτό που τους πρότειναν οι παλιότερες γενιές  μέσω του πολέμου και της φτώχειας που επιβάλλουν οι δυνατοί στους πιο αδύναμους.  Το 2001 είχα εκδώσει ακόμη ένα παραμύθι, με τίτλο: «Το αγγελάκι που κατέβηκε στη Γη» , με την ευγενική χορηγία της Good Year, τα έσοδα του οποίου διατέθηκαν πάλι στο Χαμόγελο.

Τα θέματα που πραγματεύεσαι στα βιβλία σου δεν είναι συνηθισμένα σε παραμύθια. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Κάποτε πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε τα παιδιά ως υπάρξεις που ζουν την καθημερινότητα όπως και οι μεγάλοι. Να σταματήσουμε να κατατριβόμαστε με το λαγουδάκι που πήγε στο δάσος πχ και να τους εξάψουμε τη φαντασία για ένα καλύτερο κόσμο. Αυτό το κάνω με χαρούμενο τρόπο. Με αστέρια, αγγέλους, νεράιδες, ξωτικά και ταξίδια και πάντα αντιπαραβάλλω τον καλύτερο κόσμο εις βάρος του παλιού. Άλλωστε τις «Μυθιστορίες»  τις ενέκρινε παιδοψυχολόγος  ο οποίος δεν θέλησε να αναφερθεί το όνομά του για δεοντολογικούς λόγους.  Όσον αφορά το Χριστό, που αναφέρεται στις «Μυθιστορίες», θέλω να πω ότι δεν  παρουσιάζεται σαν ένας υπερβατικός άπιαστος Θεός. Ενίοτε είναι αδελφός και ενίοτε παίζει με τα παιδιά,  κυρίως όμως συμπάσχει με την αγωνία τους  για την Ειρήνη.

Τα προαναφερθέντα ενισχύονται από την υπέροχη εικονογράφηση του Κώστα Καταγά;

Με τον Κώστα είμαστε φίλοι. Είναι εξαιρετική ψυχή και προσφέρθηκε αφιλοκερδώς να εργαστεί για μήνες γι’ αυτή την προσπάθεια. Τον ευχαριστώ θερμά, όπως και τον αφιλοκερδώς απασχοληθέντα ψυχολόγο, και την επίσης αφιλοκερδώς προσφερθείσα για την κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων, συμβολαιογράφο Ευαγγελία Σοφικίτου – Βεκρή. Όλη η δουλειά η «Μυθιστοριών» υλοποιήθηκε με πολλή αγάπη, από πολλούς ανθρώπους. Ευχαριστώ επίσης τη φίλη μου Αλκμήνη Ψιλοπούλου που επιμελήθηκε τα  βιβλία μου.

Γιατί «Μυθιστορίες Ι και ΙΙ»;

Οι «Μυθιστορίες Ι» αφορούν παιδιά της Γ’ και Δ’ Δημοτικού και οι «Μυθιστορίες ΙΙ» παιδιά της Ε’ και Στ’ Δημοτικού.

Ποιές οι εντυπώσεις σας από την εκτύπωση;

Η εκτύπωση της «Εκτυπωτικής» ήταν άριστη. Ευχαριστώ την εκδότρια για την έκπτωση που έκανε στα αυξημένα έξοδα  της έκδοσης, προσφερόμενη όπως τόσοι άνθρωποι από την αγάπη προς τα παιδιά.

Αγκαλιάστηκαν  από τον κόσμο τα βιβλία;

Οι αγαπητοί συνάδελφοι, όλων των σχολείων της Σύρου, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον συμβάλλοντας οικονομικά, για το Χαμόγελο, όπως επίσης και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων. Αμφότεροι  έχουν αρχίσει και μου ζητούν να τους προμηθεύσω  με αντίτυπα προκειμένου να τα διαθέσουν στις εκδηλώσεις τους. Τους ευχαριστώ όλους για την ανταπόκρισή  τους από τα βάθη της καρδιάς μου.

του Γιώργου Αλβέρτη

Πηγή:logotypos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Advertisingspot_img

Δημοφιλη αρθρα