Είναι το πιο γοητευτικό βιβλίο που γράφτηκε ποτέ, η πιο όμορφη ιστορία για εκείνο το αγόρι που αρνείται να μεγαλώσει και που διαβάζεται ακόμα και σήμερα από χιλιάδες αναγνώστες κάθε ηλικίας.

Ο συγγραφέας του, Τζέιμς Μάθιου Μπάρι γεννήθηκε στη Σκοτία το 1860 και ήταν ο προτελευταίος από δέκα αδέλφια. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως δημοσιογράφος, αρθρογραφώντας σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά της εποχής. Το 1885 μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου άρχισε να γράφει μυθιστορήματα και θεατρικά έργα. Ο Μπάρι έγραφε συχνά τα έργα του στη σκοτσέζικη γλώσσα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις πηγή έμπνευσης ήταν η προσωπική του ζωή.

Το 1891 εκδόθηκε το βιβλίο του “Ο μικρός παπάς”, το οποίο έγινε μπεστ σέλερ και διασκευάστηκε για το θέατρο το 1897. Με αυτό το έργο καταξιώθηκε ως θεατρικός συγγραφέας. Το 1913 έλαβε τον τίτλο του βαρόνου και το 1922 του απονεμήθηκε το παράσημο της αξίας. Επίσης, το 1930 έγινε πρύτανης του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, στο οποίο μάλιστα είχε φοιτήσει. Ο Μπάρι είναι περισσότερο γνωστός στο ευρύ κοινό για την επινόηση του λογοτεχνικού χαρακτήρα Πίτερ Παν, του αγοριού που δεν ήθελε να μεγαλώσει ποτέ. Η θεατρική παράσταση Πίτερ Παν ανέβηκε για πρώτη φορά στις 27 Δεκεμβρίου 1904 στο Λονδίνο και γνώρισε αμέσως τεράστια επιτυχία. Το 1911 ο Μπάρι έγραψε το βιβλίο “Πίτερ και Γουέντι”, που ήταν βασισμένο στη θεατρική παράσταση και το οποίο συνταιριάζει με μοναδικό τρόπο στοιχεία από την πραγματικότητα και τη φαντασία. Το 1912 ανεγέρθηκε ένα άγαλμα του Πίτερ Παν στους κήπους του Κένσιγκτον, στο Λονδίνο. Το 1929 ο Μπάρι μεταβίβασε τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου του στο Νοσοκομείο Παίδων Γκρέπ Όρμοντ Στριτ της βρετανικής πρωτεύουσας, μια πολύ σημαντική κίνηση, από την οποία έχουν βοηθηθεί μέχρι σήμερα χιλιάδες παιδιά.

Ο Τζέιμς Μάθιου Μπάρι, λοιπόν,  είναι ο δημιουργός του Πήτερ Παν. Εμπνεύστηκε τον μοναδικό του αυτόν ήρωα από τους φίλους του, τα αγόρια της οικογένειας Λουέλιν Ντέιβις.

Η οικογένεια Λουέλιν Ντέιβις αποτελείτο από τους γονείς, Άρθουρ (1863–1907) και Σύλβια (1866–1910) (κόρη του George du Maurier), και τους πέντε γιούς, Τζωρτζ (George Llewelyn-Davies) (1893–1915), Τζακ (Jack Llewelyn-Davies) (1894-1959), Πίτερ (Peter Llewelyn-Davies) (1897–1960), Μάικλ (Michael Llewelyn-Davies) (1900–1921), και Νίκολας (Nicholas Llewelyn-Davies) (1903–1980).

Ο Μπάρι γνώρισε την οικογένεια το 1897 ή 1898, αφού συνάντησε τον Τζωρτζ και τον Τζακ μαζί με την γκουβερνάντα τους στους κήπους Κένσινγκτον του Λονδίνου , που βρίσκονταν κοντά στο σπίτι του και όπου συχνά έβγαζε για περίπατο τον σκύλο του, Πόρθο. Την μητέρα τους Σύλβια την γνώρισε αργότερα, σε μια φιλική συγκέντρωση.

Έγινε δεύτερος πατέρας τους, και όταν τα παιδιά ορφάνεψαν, ανέλαβε την κηδεμονία τους. Ο Μπάρι είχε την οικονομική δυνατότητα να κρατηθούν τα αδέλφια ενωμένα και να μην διασκορπιστούν υπό την προστασία των διαφόρων συγγενών.

 

Το άγαλμα του Πίτερ Παν στους κήπους Κένσινγκτον, που ανεγέρθηκε μέσα σε μια νύχτα για την Πρωτομαγιά του 1912, υποτίθεται ότι θα βασιζόταν σε μια φωτογραφία του Μάικλ, αλλά ο γλύπτης άλλαξε γνώμη και χρησιμοποίησε ως μοντέλο κάποιο άλλο παιδί, αφήνοντας τον Μπάρι πολύ απογοητευμένο με το αποτέλεσμα.

Ο Μπάρι υπέφερε από την απώλεια των δύο παιδιών με τα οποία ήταν περισσότερο δεμένος. Ο Τζορτζ σκοτώθηκε σε μάχη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1915. Ο Μάικλ, με τον οποίο ο Μπάρι αλληλογραφούσε καθημερινά, πέθανε από πνιγμό στην Οξφόρδη το 1921, ένα μήνα πριν κλείσει τα 21 του χρόνια. Μερικά χρόνια μετά το θάνατο του Μπάρι, ο Πίτερ Ντέιβις, που αργότερα έγινε εκδότης, έγραψε το βιβλίο ‘Morgue’, στο οποίο παραθέτει πολλές πληροφορίες για την οικογένεια και σχόλια για τον Μπάρι.

Κι η ιστορία του Πίτερ Παν παραμένει μέχρι και σήμερα η πιο όμορφη και αγαπητή ιστορία, ταινία ή μιούζικαλ εκατομμυρίων παιδιών στη γη. Η πρώτη λογοτεχνική εμφάνιση του πιο διάσημου ήρωα του, του Πήτερ Παν, ήταν στο “The Little White Bird”. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1902 και περιείχε έξι κεφάλαια για τον Πήτερ, που αιχμαλώτισαν τη φαντασία των αναγνωστών, και του χάρισαν μόνιμη θέση στην παιδική μυθολογία. Αργότερα, τα ίδια αυτά κεφάλαια αποσπάστηκαν και κυκλοφόρησαν το 1906 με τον τίτλο “Peter Pan in Kensington Gardens” μαζί με την υπέροχη εικονογράφηση του Arthur Rackham. Ο Barrie έγραψε έξι νουβέλλες και πάνω από σαράντα θεατρικά, αλλά ο Πήτερ Παν είναι το μοναδικό βιβλίο για παιδιά, το διαχρονικότερο και το πιο διάσημο από όλα τα έργα του.

Οι Times του Λονδίνου έγραψαν ότι είναι “το πιο γοητευτικό βιβλίο πού γράφτηκε ποτέ”.

Προτού πετάξει μακριά, στη Χώρα του Ποτέ, ένα μικρό αγόρι ζει στην καρδιά του Λονδίνου με τους φίλους του τα πουλιά και τις νεράιδες. Ανακαλύπτει τη μαγεία της καθημερινής ύπαρξης ανάμεσα στα δέντρα και τα λουλούδια των Κήπων του Κένσινγκτον. Στο ίδιο μέρος συναντούσε και ο J. M. Barrie τα παιδιά που ενέπνευσαν τις κλασσικές ιστορίες του.

Ποιο αγόρι ή άνδρας δεν θαύμασε και δεν ζήλεψε τον Πήτερ Παν, “Το Αγόρι που Αρνήθηκε να Μεγαλώσει”; Μέσα σε κάθε άνδρα υπάρχει ένας Πήτερ Πάν, αλλά χωρίς τη φαντασία, τα όνειρα και τις ελπίδες του παιδιού κινδυνεύει να παραμείνει για πάντα ένα χαμένο αγόρι.

 

ΠΗΓΕΣ :

sirjmbarrie.com

Wikipedia.org

Cretalive.gr