Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023
No menu items!
ΑρχικήΨυχολογίαΜαμά, φοβάμαι… Είδα κακό όνειρο!

Μαμά, φοβάμαι… Είδα κακό όνειρο!

Μαμά, μπαμπά είδα κακό όνειρο: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να ασχοληθούμε με την πραγματικότητα πίσω από το κακό όνειρο;
Μια αυτόματη απάντηση για πολλούς γονείς  όταν το παιδί τους έχει έναν εφιάλτη είναι: «δεν είναι πραγματικό το όνειρο, μην φοβάσαι».

Το πρόβλημα είναι, ενώ το κακό όνειρο δεν είναι πραγματικό, τα συναισθήματα που βιώνειτο παιδί είναι έντονα, πραγματικά και δεν μπορούν να αγνοηθούν. Ποιος είναι, λοιπόν, ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση του εφιάλτη, έτσι ώστε ο καθένας στην οικογένεια να κοιμάται ήρεμα; Το πιο ουσιαστικό είναι να σκεφτείτε την πραγματικότητα πίσω από το κακό όνειρο με το να «εισχωρήσετε» στην πραγματικότητα της καθημερινότητας και των αληθινών συναισθήματων του παιδιού.

Συνήθως, τα άσχημα όνειρα το βράδυ είναι συνθέσεις που προέρχονται από μια παλέτα ημερήσιων συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένων της θλίψης, της απογοήτευσης, του φόβου, της ντροπής, της συστολής και του άγχους.

Κατά τη διάρκεια της μέρας, είναι πιο εύκολο να υπάρχει η συνήθεια να δίνετε στα παιδιά οδηγίες παρά να τα ακούτε προσεκτικά και πιο ενεργητικά. Παραδείγματα οδηγιών είναι «Πλύνετε τα χέρια σας» «να κάνετε τα μαθήματά σας», «κάντε γρήγορα», αυτός ο τρόπος  μπορεί τελικά να οδηγήσει και να γίνει το είδος της βασικής επικοινωνίας που έχουν οι γονείς με τα παιδιά. Προσπαθήστε να επικοινωνείτε με το παιδί σας σε ένα βαθύτερο επίπεδο με το να είναι ανοικτοί και δεκτικοί στα σκαμπανεβάσματά τους και προσπαθείστε να κατανοήσετε τον κόσμο τους.

Πολλές φορές ο διάλογος με τα παιδιά δεν είναι εύκολος γιατί μπορεί να μην θέλουν να ανοιχτούν, ενώ κάνοντας  μια δημιουργική εργασία όπως η ζωγραφική καθιστά πιο πιθανή  μια συνομιλία και είναι μια ευκαιρία για εκείνα να αισθανθούν ασφάλεια και να επικοινωνήσουν για αυτά που τα απασχολούν. Επίσης, το να τηρήσετε μια μη-επικριτική στάση θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό προς μια κατεύθυνση σχέσης πιο ελεύθερη με τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Αυτό το είδος της επικοινωνίας με τα παιδιά θα τους επιτρέψει να εκφράσουν και να επεξεργαστούν μια σειρά από σκέψεις και συναισθήματα, δίνοντας μια σταθερή βάση για τη μείωση των κακών ονείρων αλλά και να αντιμετωπίσουν με έναν πιο εποικοδομητικό τρόπο αυτά τα όνειρα.

Οι παρακάτω συμβουλές  μπορεί να μειώσουν σημαντικά την εμφάνιση κακών ονείρων στα παιδιά:

  • Μην αφήνετε το παιδάκι να κλαίει ιδίως αν είναι πολύ μικρό, πηγαίνετε και παρηγορήστε το μέχρι να ηρεμήσει και να ξανακοιμηθεί.
  • Να του αφήνετε ένα καθησυχαστικό αντικείμενο για να κοιμηθεί π.χ. κουκλάκι, αντικείμενο παρηγοριάς.
  • Να κοιμάται με φωτάκι νυκτός
  • Να το καθησυχάζουμε λεγοντάς του ότι είμαστε διπλά για ότι χρειαστεί
  • Βοηθήστε το παιδί σας να κάνει τη σύνδεση μεταξύ των γεγονότων, των σκέψεων και των συναισθημάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, με τα κακά όνειρα που βλέπει τη νύχτα.
  • Προσπαθήστε να βγάλετε το παιδί σας από το κακό όνειρο, πάρτε το αγκαλίτσα, καθυσηχάστε το και καταλήξτε σε μια εναλλακτική ενδυνάμωσης για το τέλος του ονείρου (π.χ. πως αλλιώς θα μπορούσε να τελειώσει το όνειρο; που πήγε ο λύκος;).
  • Να έχετε ένα ήρεμο, κατευναστικό και συνεπές πρόγραμμα ύπνου (π.χ. μια ιστοριούλα χωρίς τρομακτικά στοιχεία, ένα γλυκό τραγουδάκι)
  • Προσπαθήστε να αποφεύγετε τις δραστηριότητες διέγερσης πριν από τον ύπνο (π.χ. φυσική δραστηριότητα, ηλεκτρονικά παιχνίδια)
  • Βοηθήστε το παιδί σας, κατα τη διάρκεια της μέρας, να σας εκφράσει τους φόβους του και τις ανησυχίες του.
  • Διδάξτε τεχνικές χαλάρωσης, όπως οι βαθιές αναπνοές, ώστε να μάθουν τα παιδιά να αυτο-καλμάρονται (για λίγο μεγαλύτερα παιδιά).

Σε περίπτωση συγκεκριμένων φόβων ζητήστε του να ζωγραφίσει το αντικείμενο του φόβου του και στη συνέχεια αλλάξτε το (π.χ. βάλτε του ένα χαμόγελο ή ένα πολύχρωμο καπέλο). Αυτό θα ελαττώσει την αρνητική επίδραση που έχει στο παιδί.
Δοκιμάστε την ονειροπαγίδα. Κρεμάστε την σε κάποιο σημείο του δωματίου ώστε τα κακά όνειρα να μένουν εκεί παγιδευμένα, σε περίπτωση που το παιδί σας πει ότι δεν γίνεται τίποτα, αδειάστε την μαζί, μάλλον έχει γεμίσει κακά όνειρα!!!

Προσέξτε το περιεχόμενο των τηλεοπτικών προγραμμάτων που φοβίζουν το παιδί σας με  τρομακτικούς κακοποιούς ή φλέγοντα θέματα όπως ταινίες με θάνατο του ενός γονέα ή προσφιλούς προσώπου. Βοηθήστε τα παιδιά να προσδιορίσουν το περιεχόμενο που δεν είναι έτοιμα ακόμα για εκείνα και εισάγετε πιο ώριμο περιεχόμενο σταδιακά, αλλά ποτέ το βράδυ πριν τον ύπνο.

 

Βιολέτα – Ειρήνη Κουτσομπού
Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Πηγή: e-psychology.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Advertisingspot_img

Δημοφιλη αρθρα