Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023
No menu items!
ΑρχικήΨυχολογίαΓιατρός με ΔΕΠΥ περιγράφει 9 λόγους για τους οποίους νιώθει υπερήφανος

Γιατρός με ΔΕΠΥ περιγράφει 9 λόγους για τους οποίους νιώθει υπερήφανος

Πως η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας μπορεί να γίνει πλεονέκτημα.

 

Ήρθε η ώρα να διαλυθεί η εσφαλμένη αντίληψη ότι η ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) αποτελεί ένα πρόβλημα που έχει ανάγκη από επίλυση.

 

Ακόμα και ο ορισμός περιλαμβάνει 2 αρνητικές λέξεις (ελλειμματική και διαταραχή), γεγονός που υποδηλώνει ότι όποιος έχει τα τυπικά χαρακτηριστικά της είναι ανεπαρκής και ελλιπής.

 

Αυτός ο υπερφορτωμένος ορισμός όμως είναι τελείως εσφαλμένος. Για μένα, η ΔΕΠΥ δεν είναι κάτι εντελώς αρνητικό. Ως ψυχίατρος, έχω δει εκατοντάδες λειτουργικούς και επιτυχημένους ασθενείς με το συγκεκριμένο σύνδρομο.

 

Στην πραγματικότητα, πάσχω κι εγώ από ΔΕΠΥ και δεν θα μπορούσα να κάνω αλλιώς. Ωστόσο, αν αξιοποιηθεί και κατανοηθεί, μπορεί να αποτελέσει ένα τεράστιο πλεονέκτημα.

 

Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα άτομα πουν πάσχουν από ΔΕΠΥ διαδραματίζουν έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην κοινωνία μας ως καινοτόμοι, εξερευνητές, ηγέτες και ριψοκίνδυνοι.

 

Φυσικά, δεν διαθέτουν όλα και στο ίδιο ποσοστό τα ίδια χαρακτηριστικά. Αλλά τώρα είναι ανάγκη περισσότερο από ποτέ να αλλάξουμε τα πράγματα και να αμφισβητήσουμε την καθιερωμένη αντίληψη.

 

Παρακάτω περιγράφω τους σημαντικότερους λόγους για να νιώθετε υπερήφανοι σε περίπτωση που έχετε το συγκεκριμένο σύνδρομο:

 

1. Ασχολείστε με πολλά πράγματα ταυτοχρόνως

 

Στις κλινικές παρατηρήσεις μου τα τελευταία 27 χρόνια, κατάλαβα από πρώτο χέρι ότι τα άτομα με ΔΕΠΥ ασχολούνται με πολύ περισσότερα πράγματα απ’ ό,τι ο μέσος άνθρωπος ο οποίος συνήθως καταβάλλεται και νιώθει πιεσμένος. Αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα τεράστιο πλεονέκτημα στον σημερινό χώρο εργασίας.

 

2. Είστε δημιουργικός στοχαστής

 

Είναι γνωστό ότι ο εγκέφαλος των ατόμων με ΔΕΠΥ ακολουθεί έναν μη-γραμμικό τρόπο σκέψης και πηγαίνει από τη μία σκέψη στην επόμενη με τρομερή ταχύτητα έχοντας εξαιρετικά πρωτότυπες και δημιουργικές ιδέες.

 

Για τους περισσότερους ανθρώπους είναι δύσκολο να κάνουν το ίδιο, αλλά είναι απόλυτα λογικό για τα άτομα με ΔΕΠΥ.

 

Παρά το γεγονός ότι αυτή η διανοητική ευελιξία μπορεί επίσης να μεταφραστεί σε απόσπαση της προσοχής, όταν αντιμετωπιστεί κατάλληλα παράγει εξαιρετικές ιδέες που μπορούν να αλλάξουν το σύστημα ενός κλάδου.

 

3. Έχετε την ικανότητα να δράτε γρήγορα

 

Αυτή η τάση να ενεργείτε παρορμητικά και μερικές φορές με λίγη σκέψη, συχνά δεν είναι αποδεκτή.

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται αυτή την απρόβλεπτη αντίδραση και θεωρείται ότι έχει καταστροφικές συνέπειες. Όταν όμως χρησιμοποιείται σωστά και λειτουργικά μπορεί να αποφέρει τεράστια οφέλη.

 

Η ικανότητα να δρουν γρήγορα χωρίς να σκέφτονται υπερβολικά, επιτρέπει στους επιχειρηματίες και τους ηγέτες επιχειρήσεων να παίρνουν γρήγορα αποφάσεις και να αξιοποιούν ευκαιρίες που σε άλλη περίπτωση θα είχαν χαθεί.

 

4. Έχετε υψηλά επίπεδα ενέργειας

Αυτό δεν αποτελεί καμία έκπληξη: όσοι έχουμε ΔΕΠΥ συνήθως διαθέτουμε πολλή ενέργεια.

 

Ενώ αυτό το χαρακτηριστικό που συχνά χαρακτηρίζεται ως υπερκινητικότητα μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση μέσα στο περιβάλλον μιας σχολικής τάξης, δεν πρέπει να αποτελεί πρόβλημα.

 

Η νευρικότητα και η έλλειψη προσοχής είναι συχνά απλώς το αποτέλεσμα της πλήξης εξαιτίας της ρουτίνας. Αυτό δεν είναι κάτι κακό, εκτός κι αν επιμείνουμε να κάνουμε υποχρεωτική τη δημιουργία μιας δομημένης ζωή για όλους ανεξαιρέτως.

 

5. Παραμένετε ήρεμοι όταν βρίσκεστε υπό πίεση

 

Τα άτομα με ΔΕΠΥ παραμένουν εξαιρετικά ψύχραιμα σε μια δύσκολη κατάσταση. Σε τέτοιες περιπτώσεις βρίσκονται στο στοιχείο τους.

 

Οι καταστάσεις υψηλού στρες μεταφέρουν την ντοπαμίνη στον εγκέφαλο κι αυτός είναι ο λόγος που όσοι έχουν ΔΕΠΥ συνήθως γίνονται καλοί πυροσβέστες και γιατροί στα επείγοντα περιστατικά, όπως επίσης έμποροι και επιχειρηματίες.

 

Ο κόσμος φαίνεται να αποκτά πιο αργούς ρυθμούς καθώς συγκεντρώνονται, παραμένουν ψύχραιμοι, ευφυείς και αποτελεσματικοί. Γι’ αυτό συχνά συμβουλεύω τους ασθενείς με ΔΕΠΥ να ορίσουν στον εαυτό τους μια ψευδή προθεσμία για να προσαρμόζονται σε καταστάσεις πίεσης και να συγκεντρώνονται.

 

6. Είστε αθλητές από τη φύση σας

Με τόσα πολλά μετάλλια και ρεκόρ από αθλητές και Ολυμπιονίκες που έχουν διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη πάθηση, θα έπρεπε να υπάρχει μια «Αίθουσα της Δόξας» για αθλητές με ΔΕΠΥ.

 

Για παράδειγμα, ο Michael Phelps έπασχε από σοβαρή μορφή ΔΕΠΥ όταν ήταν στο σχολείο. Η κολύμβηση έγινε η σωτηρία του. Μια συναρπαστική μελέτη έδειξε ότι διάσημοι παίκτες του μπέιζμπολ έχουν διπλάσια συχνότητα εμφάνισης ΔΕΠΥ από τον γενικό πληθυσμό.

 

Ο αθλητισμός βοηθά να βελτιωθεί η υπερκινητικότητα επιτρέποντας σε όσους επιδίδονται στον αθλητισμό να συγκεντρώνονται και να αποδίδουν καλύτερα σε πολλούς άλλους τομείς της ζωής τους.

 

7. Είστε η ψυχή της παρέας

 

Τα άτομα με ΔΕΠΥ συνήθως έχουν περιέργεια και ενθουσιάζονται όταν γνωρίζουν καινούριους ανθρώπους.

 

Η λαχτάρα τους για περιπέτεια και διασκέδαση παρασύρει και τους άλλους. Τους αρέσει ιδιαιτέρως να βγαίνουν έξω και να πηγαίνουν από το θέμα στο άλλο.

 

8. Σας αρέσει η περιπέτεια

 

Η ανάληψη ρίσκου αποτελεί επίσης συνηθισμένο χαρακτηριστικό των ατόμων με ΔΕΠΥ. Ένας άλλος τρόπος για να το θέσω είναι ότι αποτελούν εξερευνητές της ζωής, ανυπομονούν να δουν καινούρια μέρη και να δοκιμάσουν καινούρια πράγματα.

 

9. Έχετε την ικανότητα να ανακάμπτετε γρήγορα

 

Όπως είναι φυσικό, η παρορμητικότητα και η ανάληψη ρίσκου μπορούν να οδηγήσουν στην αποτυχία. Τα άτομα με ΔΕΠΥ όμως, συνήθως έχουν μια περίεργη ικανότητα να ανακάμπτουν.

 

Αυτό επιβεβαιώθηκε από μια μικρή αλλά σημαντική μελέτη όσον αφορά την ευελιξία των φοιτητών κολεγίου, η οποία έδειξε ότι τα άτομα με ΔΕΠΥ ήταν συντριπτικά πιο προσαρμοστικά και ανθεκτικά.

 

Ανεξαρτήτως από το πόσα πολλά εμπόδια, απογοητεύσεις και καταστροφές έχουμε να αντιμετωπίσουμε, διαθέτουμε μια διαρκή αισιοδοξία και ικανότητα να ανακάμπτουμε ξανά και ξανά.

 

Άρθρο του δρος Dale Archer

 

Πηγή: enallaktikidrasi.com

 

Thessaloniki Arts and Culture  http://www.thessalonikiartsandculture.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Advertisingspot_img

Δημοφιλη αρθρα