Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023
No menu items!
ΑρχικήΧρήσιμοι ΣύνδεσμοιΠροσφυγόπουλα από τη Συρία δουλεύουν σε εργοστάσια της Next και της...

Προσφυγόπουλα από τη Συρία δουλεύουν σε εργοστάσια της Next και της Η&Μ

Οι εταιρείες Η&Μ και Next ήταν οι μοναδικές που παραδέχτηκαν ότι εξακρίβωσαν παιδική εργασία στα εργοστάσια τους στην Τουρκία (παρότι δεν προσδιόρισαν ηλικίες), ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι το φαινόμενο έχει εξαπλωθεί, καθώς άλλες, εξίσου μεγάλες και γνωστές βιομηχανίες, απέφυγαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικές με την απασχόληση Σύρων προσφύγων στα εργοστάσιά τους.

Οι δύο εταιρείες δήλωσαν πως είχαν προχωρήσει σε δράσεις για να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο, βοηθώντας παράλληλα τις οικογένειές τους, δεν αρνήθηκαν ωστόσο πως δεν εξακριβώθηκε η ηλικία των παιδιών από τους εργοδότες.

Η Primark και η C&A αποφάνθηκαν πως απασχολούν ταυτοποιημένους Σύρους εργάτες, ενώ εταιρείες όπως η Adidas, η Burberry, η Nike, και η Puma είπαν πως κανείς Σύρος δε δούλεψε παράνομα στην τροφοδοσία των καταστημάτων.

Η Τουρκία -μαζί με την Κίνα, την Καμπότζη και το Μπαγκλαντές- είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς ρουχισμού που τροφοδοτούν τη Βρετανία (με γνωστές μάρκες, μεταξύ των οποίων οι Topshop, Burberry, Marks & Spencer και Asos) και η χώρα που φιλοξενεί τους περισσότερους Σύρους.

Παρά το γεγονός ότι, η Τουρκία έχει επιβραβευθεί για την πολιτική υποδοχής των προσφύγων (από το 2011, με την έναρξη των συγκρούσεων, έχουν περάσει από τα εδάφη της περί τα 2,5 εκατ πρόσφυγες), εκατοντάδες χιλιάδες ενήλικων προσφύγων δουλεύουν για λιγότερες από 1.300 τουρκικές λίρες το μήνα, ποσό μικρότερο από τον βασικό μισθό.

Η έρευνα σε 28 μεγάλες εταιρείες 

Τα στοιχεία είναι της ΜΚΟ BHRRC (Business and Human Rights Resource Centre), η οποία σύμφωνα με δημοσίευμα του Ιndependent, έθεσε τον περασμένο μήνα, ερωτήσεις σε 28 μεγάλες εταιρείες σχετικά με τους Τούρκους προμηθευτές τους και τις στρατηγικές τους όσον αφορά στην καταπολέμηση της εκμετάλλευσης των Σύρων προσφύγων (ενηλίκων και παιδιών).

Πολλά παιδιά προσλαμβάνονται ως φτηνά εργατικά χέρια σε φάρμες και εργοστάσια, ενάντια στην τουρκική και διεθνή νομοθεσία που απαγορεύει την εργασία σε παιδιά κάτω των 12 ετών, ενώ σε αυτά των 13-14 ετών επιτρέπει την απασχόληση σε «ελαφριές» δουλειές.

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Advertisingspot_img

Δημοφιλη αρθρα