Το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” είναι ένα από τα πλέον σημαντικά προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα που ξεκίνησε πιλοτικά το Μάρτιο του 1998 και λόγω της τεράστιας απήχησης στην τοπική κοινωνία έγινε “θεσμός” και συνεχίζει έως και σήμερα την αδιάκοπη παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας σε όλη την Ελλάδα.
Το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” απευθύνεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως και άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες και ειδικά προβλήματα, με προτεραιότητα αυτούς που ζουν μόνοι τους ή δεν έχουν την πλήρη φροντίδα της οικογένειας ή που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας καθώς και ατόμων με κινητικά ή άλλα ειδικά προβλήματα (ΑμεΑ), η υποβοήθηση της αυτόνομης και αξιοπρεπούς διαβίωσης, η υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος των επωφελούμενων και η προώθηση στην απασχόληση ικανού και εξειδικευμένου προσωπικού.
Το πρόγραμμα παρέχει συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, νοσηλευτική φροντίδα, οικογενειακή βοήθεια και συντροφιά.
Η ομαλή λειτουργία του προγράμματος εξασφαλίζεται από μια εξειδικευμένη και καλά οργανωμένηομάδα 4 ατόμων σε κάθε δομή και αποτελείται από μια κοινωνική λειτουργό, μια νοσηλεύτρια και δύο οικογενειακές βοηθούς. Η κάθε ομάδα υποστηρίζεται από έναν γιατρό που παρέχει γενικές ιατρικές υπηρεσίες και συμβουλές, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.
Η κοινωνική λειτουργός του προγράμματος έχει τη συνολική εποπτεία των ωφελούμενων, αξιολογώντας τα περιστατικά, παρέχοντας κοινωνική υποστήριξη, ερχόμενη σε επαφή με συναρμόδιους φορείς και παραπέμποντας περιστατικά που δεν άπτονται των υπηρεσιών του προγράμματος.
Οι εξυπηρετούμενοι ωφελούνται των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας που προσφέρει η νοσηλεύτρια του προγράμματος και οι οποίες αφορούν σε κατ’ οίκον επισκέψεις για τη μέτρηση και καταγραφή των ζωτικών σημείων, τη συνταγογράφηση των φαρμάκων καθώς και συνοδεία σε νοσοκομεία για τις προγραμματισμένες εξετάσεις τους.
Παράλληλα, η οικογενειακή βοηθός του προγράμματος αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση εξωτερικών εργασιών, την προμήθεια των ηλικιωμένων με είδη άμεσης ανάγκης, καθώς και την καθαριότητα του σπιτιού τους. Μια επιπλέον αρμοδιότητα των οικογενειακών βοηθών, ίσως η πλέον σημαντική για τους ανθρώπους αυτούς, είναι η συντροφιά που προσφέρουν αποδεικνύοντας έμπρακτα τον κοινωνικό χαρακτήρα του προγράμματος.
- Συμβουλευτική και ψυχοσυναισθηματική στήριξη.
- Νοσηλευτική φροντίδα σύμφωνα με το πρόγραμμα νοσηλείας από τον θεράποντα ιατρό, μεταφορά αιμοληψιών, βοήθεια στη διαδικασία συνταγογράφησης φαρμάκων.
- Φροντίδα του νοικοκυριού (πλύσιμο πιάτων, καθάρισμα κ.α.).
- Αγορές τροφίμων και φαρμάκων, πληρωμή λογαριασμών, μέριμνα για τις συντάξεις.
- Βοήθεια στην ατομική υγιεινή.
- Συντροφιά και αντιμετώπιση της απομόνωσης με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
- Επαγγελματική επανένταξη ατόμων, ιδιαίτερα των γυναικών του συγγενικού περιβάλλοντος των ωφελουμένων στην αγορά εργασίας, λόγω της απαλλαγής τους από την ευθύνη της καθημερινής φροντίδας.
- Υποστήριξη της οικογένειας, ώστε να κρατά κοντά της τα ηλικιωμένα άτομα και τα άτομα με αναπηρίες.
- Στις 879 δημοτικές δομές, οι εργαζόμενοι ανέρχονται σε 3.673 (στοιχεία 2013, ΚΕΔΕ).
Το πρόγραμμα λειτουργεί σε όλους του Δήμους της Ελλάδος. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής αποτανθείτε στα τηλεφωνικά κέντρα των εκάστοτε Δήμων