Δεν είναι δύσκολο να δημιουργήσεις μια πολύ καλή ερωτική σχέση. Δυο άνθρωποι, μια σύγκρουση, εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν και έντονη έλξη. Μπορεί η ζωή κάποιες φορές να μιμείται την τέχνη αλλά στην ζωή μια ιστορία δεν τελειώνει μετά από τους τίτλους τέλους.
Όταν μπαίνεις ξανά στην διαδικασία να βγεις με άλλον άντρα ή άλλη γυναίκα μετά από μια αποτυχημένη σχέση ή γάμο, υποσυνείδητα ψάχνεις για έναν/μια σύντροφο με τον/την οποίο/α θα μπορέσεις -ή τουλάχιστον θα προσπαθήσεις-να περάσεις όλη την υπόλοιπη ζωή σου. Στο μυαλό σου έχεις μια εικόνα του/της πως πρέπει να είναι η εμφάνιση του/της, τι φορά, πως γελά, με τι ασχολείται και τι του/της αρέσει να κάνει στον ελεύθερο του/της χρόνο.
Όμως, ο άνθρωπος που θα γνωρίσεις μπορεί να μην είναι όπως τον είχες φανταστεί.
Μπορεί η εμφάνιση του/της να έχει διαφορετική, η εργασία του/της άλλη από αυτή που είχες φανταστεί.
Μπορεί να είναι χωρισμένος/η και να έχει παιδιά.
Αν κάνεις σχέση με έναν μονογονέα θα πρέπει να έχεις μια κάποια σχέση και με τα παιδιά του. Είναι λοιπόν σημαντικό να ξέρεις εξαρχής ότι πρέπει να δεχθείς τόσο εκείνον/η, όσο και τα παιδιά του στη ζωή σου και να αναλογιστείς τα εξής:
- Μην βλέπεις τα παιδιά του/της, σαν κάτι που «θα συνηθίσεις». Τα παιδιά είναι κομμάτι του ανθρώπου με τον οποίο έχεις κάνει σχέση και αν αυτή η σχέση συνεχιστεί θα πρέπει να έχεις επαφές μαζί τους, να αποκτήσετε και εσείς μια σχέση. Τα παιδιά έρχονται πακέτο με τον γονιό τους.
- Μην χρησιμοποιείς τις λέξεις «αν και». Για παράδειγμα: «Μου αρέσεις, αν και έχεις παιδιά». Αυτό είναι σίγουρα κάτι που δεν θα αρέσει σε έναν μονογονέα. Είναι σημαντικό, αν αγαπάς ένα μονογονέα, να αγαπήσεις και τα παιδιά του. Στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχει άλλος ένας γονέας στη ζωή τους, οπότε δεν καλείσαι να αναλάβεις εσύ έναν γονεϊκό ρόλο αλλά πρέπει να μπορείς να αγαπήσεις τα παιδιά και να συνειδητοποιείς ότι θα γίνεις μεγάλο κομμάτι της ζωής του, όπως και εκείνα της δικής σου. Θα παραστείς σε εκδηλώσεις του σχολείου τους, σε αγώνες ποδοσφαίρου και θα τους διαβάζεις ιστορίες το βράδυ.
- Υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι στη ζωή εκείνου/ης με τον/την οποίο/α έχεις κάνει σχέση. Υπάρχει ένας άλλος γονιός, παππούδες και άλλοι συγγενείς που θα γίνουν μέρος της ζωής σου. Οι ενήλικες πρέπει να νοιάζονται για το καλό των παιδιών.
- Θα πρέπει κάποιες φορές να συμπεριλάβεις τα παιδιά στις εξόδους σας. Ναι είναι σημαντικό να περνάτε χρόνο μόνοι σας, σαν ζευγάρι, αλλά όταν υπάρχουν παιδιά, είναι σημαντικό να μπορείς να τα συμπεριλάβεις. Θα είναι πάντα κομμάτι της σχέσης σας.
- Μην συνεχίσεις την σχέση αυτή αν δεν είσαι πρόθυμος/η να συμπεριλάβεις τα παιδιά του, στη ζωή σου. Όλοι έχουν ένα παρελθόν και κομμάτι αυτού μπορεί να είναι τα παιδιά.
Αν σκέφτεσαι να κάνεις μια σχέση με κάποιον/α που έχει παιδί, πρέπει να είσαι σίγουρος/η ότι θα μπορέσεις να αγαπήσεις και το άτομο αυτό αλλά και τα παιδιά του. Για να χτίσεις μια δυνατή μακροχρόνια σχέση, πρέπει να υπάρχει πολύ αγάπη, επικοινωνία και εμπιστοσύνη. Πρέπει να μπορείς να μιλήσεις ανοιχτά για τα παιδιά, τις προσδοκίες και τα πράγματα που σε απασχολούν και προπάντων οι προθέσεις σου να είναι σταθερές και ξεκάθαρες.