Θεσσαλονίκη: Τιμώντας την Γιορτή της Γυναίκας

1161

Μια σειρά δράσεων έχουν προγραμματιστεί την επόμενη βδομάδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου.

Ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «Η βία δεν είναι η λύση, είναι το πρόβλημα – Κακοποίηση: Λεκτική, Σωματική, Ψυχική», διοργανώνει το Κέντρο Συμβουλευτικής και Στήριξης Φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, η οποία θα διεξαχθεί την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016, στη 1 μ.μ. στην Αίθουσα Συνεδρίων στον 1ον όροφο του ΠΑΜΑΚ, θα είναι ο ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής, Σταύρος Μπουφίδης.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί εισήγηση από την ψυχολόγο Γεωργία Τερζόγλου του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Θεσσαλονίκης με θέμα «Βία κατά των γυναικών: Ο ρόλος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Θεσσαλονίκης».

Να αναφέρουμε ότι το Κέντρο Συμβουλευτικής και Στήριξης Φοιτητών (ΚΣΣΦ) είναι μια υπηρεσία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που παρέχει ενημέρωση, στήριξη και ψυχολογική συμβουλευτική σε όλες τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του Ιδρύματος.

 

Στην Πυλαία

Μία ποιοτική βραδιά «θηλυκού γένους» με είσοδο ελεύθερη για το κοινό που περιλαμβάνει μουσική, ποίηση και τιμητικές διακρίσεις  διοργανώνει, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας,  ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη την Τρίτη 8 Μαρτίου και ώρα 20.00 στο Πέτρινο Πολιτιστικό Κέντρο Πυλαίας.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ενώ την παρουσίαση έχει αναλάβει η δημοσιογράφος Αναστασία Καρυπίδου. Σε θέματα που αφορούν στη γυναίκα θα μιλήσουν με την ευκαιρία της ημέρας η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Αθλητισμού και Νεολαίας Πυλαίας-Χορτιάτη, Ανατολή Κωνσταντινίδου, η Δικηγόρος, μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος Ιφιγένεια Παραστατίδου και η τ. Διοικήτρια Ν.Θ.Ε Θεαγένειο Δρ. Λιάνα Κουρτέλη – Ξουρή.

Θα ακολουθήσει η τελετή βράβευσης στη διάρκεια της οποίας θα απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις στους Συλλόγους “Άλμα Ζωής” και  “Λάμψη”, στην Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Τεχνικής Κολύμβησης, Αλεξάνδρα Νησιώτη, στις γυναίκες Προέδρους των Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων του Δήμου, στις Εθελόντριες που διακονούν σε κοινωνικές – φιλανθρωπικές – ποιμαντικές και καλλιτεχνικές δράσεις του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία και στην Ανώνυμη Γυναίκα.

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με μουσική συναυλία και αφήγηση εκλεκτών ποιητικών κειμένων. Συμμετέχουν: στο τραγούδι ο Γιάννης Λεκόπουλος, στο πιάνο ο Πάνος Κοσμίδης και στην αφήγηση ποιημάτων η φιλόλογος-ποιήτρια Βικτωρία Καπλάνη και η σχεδιάστρια Δέσποινα Δουμανίδου (Καλλιγράματα-Σχηματοποιημένα ποιήματα με θέμα τη Γυναίκα).

 

Στην Καλαμαριά

Άρωμα γυναίκας θα έχει την Τετάρτη 9 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, το δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (Αργυρουπόλεως & Μεταμορφώσεως 7). Ο Δήμος Καλαμαριάς με πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Μέριμνας- Αλληλεγγύης και Δημόσιας Υγείας, τιμώντας την Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, στηρίζοντας την ενδυνάμωση και την ισότητα των γυναικών και την αξιολόγηση της θέσης τους στην κοινωνία, οργανώνει εκδήλωση, με ομιλίες και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Στόχος είναι να τιμήσει τους αγώνες των γυναικών αλλά  και να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία, πάνω στα προβλήματα που ανακύπτουν για τη σύγχρονη γυναίκα από την Ανθρωπιστική και την Οικονομική κρίση.

Την εκδήλωση θα ανοίξει με ομιλία της η Αντιδήμαρχος και μέλος της Επιτροπής Ισότητας και Κοινωνική; Πολιτικής της Κ.Ε.Δ.Ε. Μαρία Παυλίδου, η οποία θα αναφερθεί στην «Πολιτική αντιπροσώπευση – ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στα κέντρα των αποφάσεων». Θα ακολουθήσει η ομιλία της Ζέφης Δημαδάμα, διδάκτορας Οικονομικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Αντιπρόεδρος Γυναικών στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα η οποία θα αναπτύξει την «Ευρωπαϊκή χάρτα για την ισότητα των δύο φύλων».  Η Βασιλική Νάκου, δημοσιογράφος και  μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ.  θα μιλήσει με θέμα «Αντιμετωπίζουμε την κρίση – Στηρίζουμε την γυναίκα» και η Ρωξάνη Κωστατζίκη, δικηγόρος, πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ισότητας των δύο φύλων και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης θα αναφερθεί στις «Προσφυγικές ροές, η συνάντηση δύο αξιακών συστημάτων και ο ρόλος των γυναικών σε αυτή». Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Γυναίκες Δημιουργοί σε Δίκτυο

Με αφορμή την ημέρα της γυναίκας, το Ergani Center, οι Γυναίκες σε Δίκτυο, η Σπείρα γης σε συνεργασία με το Handpeak / Creativity Platform διοργανώνουν εκδήλωση με κεντρικό θέμα «Γυναίκες Δημιουργοί σε Δίκτυο» τη Δευτέρα 7/3, 18.30 με 21.30 στο Μαιευτήριο (Βαλαωρίτου 19, 2ος όροφος).

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: «H εκδήλωση θα είναι μια αφορμή να ανιχνεύσουμε τα μονοπάτια γυναικών που παρά τις αντιξοότητες έχουν να μας πουν πολλά, θετικά και δημιουργικά. Θα γνωρίσουμε επιχειρήσεις γυναικών στον δημιουργικό τομέα και στο συνεργατικό επιχειρείν. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ακόμη για ευκαιρίες επιχειρηματικότητας και πιο συγκεκριμένα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας».

Η εκδήλωση υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου So New που υποστηρίζεται απο την αλληλεγγύη – SolidarityNow.

 

Διάλεξη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού μας προσκαλεί στη διάλεξη της Διονυσίας Μισίου, πρώην επίκουρης καθηγήτριας Βυζαντινής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., με τίτλο “Ου καλόν άπτεσθαι γυναικός; Αναζητώντας την απάντηση στη βυζαντινή υμνογραφία και εικονογραφία”. Η διάλεξη θα λάβει χώρα την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016 στις 19.30 στο Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Μουσείου.

Η Διονυσία Μισίου είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης και πτυχιούχος του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Μεταξύ άλλων, το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται γύρω από την έρευνα της θέσης της γυναίκας στη βυζαντινή κοινωνία και ειδικότερα τη σχέση γυναίκας και εξουσίας στο Βυζάντιο.

 

Πηγή:typosthes.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.