Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023
No menu items!
ΑρχικήΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑΠατεράδες και οικονομική κρίση

Πατεράδες και οικονομική κρίση

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλα τα πλαίσια. Ας μιλήσουμε για το οικογενειακό. Πώς βιώνει ο πατέρας την οικονομική ανέχεια, την ανεργία, όταν με βάση τις παραδοσιακές αρχές είναι ο προμηθευτής-συντηρητής της οικογένειας;

Ο πατέρας λοιπόν βιώνει μια κρίση ταυτότητας καθώς αλλάζουν τα δεδομένα γύρω του αλλά και οι ρόλοι. Κλυδωνίζεται όλο το οικογενειακό περιβάλλον, διαταράσσεται ο ρυθμός της οικογένειας και μπορεί να προκύψουν θέματα. Αυτό επηρεάζει αρχικά τη σχέση με τον ίδιο του τον εαυτό, καθώς πλήττεται η αυτοεικόνα του και η ψυχολογία του και στη συνέχεια τη σχέση με τη σύντροφο και τα παιδιά.

Ο πατέρας φυσικά και βιώνει αδυναμία, ανασφάλεια, αισθήματα ανεπάρκειας, απογοήτευσης, άγχος και φόβο λόγω της κατάστασης. Συχνά όμως μετατρέπει τα συναισθήματα αυτά σε θυμό, έντονη θλίψη, απομόνωση, ίσως και να καταφύγει σε καταχρήσεις.

Είναι σημαντικό να διαχειριστεί ο ίδιος αλλά και ο περίγυρος αυτήν την κατάσταση,για να μην οδηγηθεί ο πατέρας σε διαταραχές άγχους, κατάθλιψης ή έντονα ξεσπάσματα θυμού.

Από την άλλη η γυναίκα  είναι αυτή που εργάζεται και ο άντρας παραμένει στο σπίτι, όπως αναφέραμε και παραπάνω οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί. Το θέμα είναι να προσαρμοστούν και οι δύο στη νέα κατάσταση και να την διαχειριστούν. Πώς;

Είναι σημαντικό να υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι, να συζητιούνται οι καταστάσεις και τα γεγονότα.Η σύντροφος ας ακούσει τον πατέρα, ας έχει υποστηρικτική στάση, ας τον ενθαρρύνει να μιλήσει στην ίδια ή σε άλλο πρόσωπο. Δεν χρειάζονται συμβουλές, απλώς να είναι εκεί και να ακούει τις ανάγκες και τα συναισθήματά του. Είναι σημαντικό να εκφραστούν.

Επιπλέον, βοηθάει να χαλαρώνει, να εκτονώνει με όποιο τρόπο θεωρεί ο πατέρας τα συναισθήματά του (μέσω κάποιας δραστηριότητας κ.ά). Ακόμα, η μητέρα μπορεί να αναθέτει δουλειές και υποχρεώσεις στο σύντροφο, γεγονός που θα τον κάνουν να νιώσει και πάλι χρήσιμος και ότι προσφέρει με διαφορετικό τρόπο μεν αλλά ακόμα προσφέρει στην οικογένειά του, κάτι που θα τονώσει και την αυτοεκτίμησή του.

Πώς βιώνουν τα παιδιά την κατάσταση αυτή; Πώς επηρεάζεται η σχέση γονιού – παιδιού;

Ο πατέρας βιώνοντας τα συναισθήματα που αναφέραμε παραπάνω είναι πιθανό να αποφεύγει τα παιδιά του, χαμένος στα άγχη του, ίσως και γιατί ντρέπεται. Κάποιες φορές μπορεί και να γίνει νευρικός απέναντί τους.

Δεν βοηθάει το να πούμε ψέμματα στα παιδιά, καθώς πολλές φορές μόνο από τη στάση και συμπεριφορά των γονιών τους καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα από όσα τους εξηγούν.

Ανάλογα λοιπόν το ηλικιακό στάδιο, εξηγούμε την κατάσταση και τις ενδεχόμενες αλλαγές που θα έρθουν στην οικογένεια (η μαμά θα λείπει από το σπίτι περισσότερες ώρες, ο μπαμπάς είναι στεναχωρημένος διότι, ο μπαμπάς έχασε τη δουλειά του κ.ά.).

Πηγή: http://www.psyxo-logoi.com/

Το είδαμε:http://singleparent

http://www.alithinesgynaikes.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Advertisingspot_img

Δημοφιλη αρθρα