Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2023
No menu items!
ΑρχικήΟ Τόπος ΜουΈνα διαμάντι στην Ερμούπολη

Ένα διαμάντι στην Ερμούπολη

Λαογραφικό Μουσείο Λυκείου Ελληνίδων Σύρου
ΕΝΑ αρχιτεκτόνημα, το οποίο αναμφισβήτητα φυσά το ρεύμα του εκλεκτικισμού, το ίδιο που φύσηξε στην Ερμούπολη τον 19ο αιώνα, αποτελεί το διώροφο νεοκλασικό μέγαρο, το οποίο προορίζεται για Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου στην περιοχή «Βαπόρια».
ΑΞΙΖΕΙ να σημειώσω ότι μεγάλοι ευεργέτες δώρισαν τις ιδιόκτητες οικίες τους στο Λ.Ε.Σ εκτιμώντας το έργο, την κοινωνική και πολιτιστική προσφορά του στο νησί. Το εν λόγω, σπάνιας ομορφιάς, νεοκλασικό – γνωστό και ως οικία «Ρεθύμνη» είναι δωρεά της αειμνήστου Φιφής Ανδριανοπούλου, ανιψιάς των αδελφών Ρεθύμνη,  η οποία κληρονόμησε από αυτούς το οίκημα.
ΑΥΤΟ το κοσμοπολίτικο κτήριο επισκέφτηκαν προ ημερών μέλη του δ.σ. του Λυκείου προκειμένου να παρακολουθήσουν την επίδειξη των υπερσύγχρονων συστημάτων (Η /Μ) από τους ειδικούς, παρουσία φυσικά των επιβλεπόντων υπευθύνων του δήμου Δαυίδ Διακοδημητρίου (στις οικοδομικές εργασίες) και Μάρκου Μαραγκού (στα  ηλεκτρομηχανολογικά). Αφού τελείωσε πλέον η επισκευή του, και σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση και το ΕΣΠΑ, προβλέπεται μέχρι το τέλος του έτους να παραδοθεί στο ΛΕΣ καθώς θα έχει τελειώσει και  η Γ’ Φάση που αφορά στον εξοπλισμό (βιτρίνες, προθήκες  κλπ.).
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ προϋπολογισμού  άνω των 2 εκατομ. ευρώ  (το έργο της συντήρησης), ενώ το ένα τρίτο του ποσού καταβλήθηκε στις οροφογραφίες και τοιχογραφίες. Η σύμβαση του χρησιδανείου υπογράφτηκε το 2002 επί δημοτικής αρχής Γιάννη Δεκαβάλλα.  Το Λ.Ε.Σ δεν μπορούσε  ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικό δικαίου να «μπει» στο ΕΣΠΑ και  έπρεπε να έχει την κάλυψη ενός ΟΤΑ. Στη συνέχεια, το 2012 υπογράφτηκε προγραμματική σύμβαση με τον δήμο Σύρου- Ερμούπολης  ο οποίος, ως προϊσταμένη αρχή, ανέλαβε την  ένταξη του έργου  (με όλες στις χρονοβόρες και απαιτητικές διαδικασίες) στο ΕΣΠΑ.
ΣΕ όλα τα δωμάτια δεσπόζουν τοιχογραφίες και οροφογραφίες
ΔΙΑΘΕΤΕΙ ανελκυστήρα και πρόσβαση για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, υπεραυτόματα συστήματα και κάμερες ελέγχου, συστήματα συναγερμού, τουαλέτες και ράμπες για ΑΜΕΑ. Έγινε θεμελίωση, νέα στέγη (της ίδιας με την παλιά τεχνοτροπία), όλα τα παλιά κουφώματα συντηρήθηκαν από ειδικευμένους ξυλουργούς που αφαίρεσαν κομμάτια τα οποία  είχαν σαπίσει και πρόσθεσαν νέα, και οι χρωματισμοί του έγιναν σύμφωνα  με τις παλιές ενδείξεις. Ακόμη, τοποθετήθηκαν διπλοί υαλοπίνακες, καθαρίστηκαν και γυαλίστηκαν τα παλιά μάρμαρα, αλλά τα ξύλινα δάπεδα αντικαταστάθηκαν εξ ολοκλήρου γιατί ήταν εντελώς κατεστραμμένα. Το διώροφο νεοκλασικό  διαθέτει 8 δωμάτια με μια μεγάλη αίθουσα η οποία μπορεί να χρησιμεύσει για συνεδριάσεις. Έχει βοηθητικό ανεξάρτητο κτήριο με δυο μεγάλες αίθουσες, οι οποίες μπορούν να διατεθούν γα σεμινάρια, παρουσιάσεις κλπ.
Η παλιά κουζίνα αντικαταστάθηκε με νέο εξοπλισμό καθώς έμειναν και στις αυλές οι παλιοί μεγάλοι νεροχύτες
ΑΥΤΟ το διατηρητέο χαρακτηρισμένο μνημείο, μετά από τέσσερα περίπου χρόνια, σήμερα έχει όψη νεοκλασική, αλλά υπερσύγχρονα Μέσα. Πρόκειται για ένα αρχοντικό το οποίο χάρισε μαζί με άλλα όμοιά του το ευρωπαϊκό προφίλ της Πόλης του Ερμή που γιορτάζει φέτος τα 190 χρόνια από την ίδρυσή της και το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου πρωτοστατεί αφιερώνοντας ένα τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων τούτο το θέρος, ως ελάχιστη τιμή σε όλους αυτούς που έκτισαν την πανέμορφη Ερμούπολη, χαρίζοντάς μας μια ανεκτίμητη κληρονομιά.
της Λίτσας Χαραλάμπους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Advertisingspot_img

Δημοφιλη αρθρα