Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023
No menu items!
ΑρχικήΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑΠεριμένω παιδί εκτός γάμου. Ποιά τα νόμιμα δικαιώματά του;

Περιμένω παιδί εκτός γάμου. Ποιά τα νόμιμα δικαιώματά του;

«Καλημέρα σας. Με τον πρώην άντρα μου βρισκόμασταν σε διάσταση 10 χρόνια , ωστόσο συγκατοικούσαμε γιατί είχαμε αποφασίσαμε να μεγαλώσουμε το παιδί μας. Σε ένα μήνα θα βγει το διαζύγιο μας και θα μείνω μόνη. Από την εξωσυζυγική σχέση που είχα θα αποκτήσω σε δυο μήνες περίπου, ένα παιδί. Ο βιολογικός πατέρας ήδη παντρεμένος δεν έχει προβεί σε καμία αίτηση διαζυγίου με την γυναίκα του και δεν προτίθεται να αναγνωρίσει οικειοθελώς το μωρό πάρα μόνο αν αποσιωπήσω το γεγονός από την σύζυγο του , που ακόμη και σε αυτήν την πρόταση του αμφιταλαντεύεται…( παρά το γεγονός ότι δεν έχει άλλα παιδιά).

Έχω τις εξής απορίες:

1. Μπορεί στο διάστημα της κύησης μου να κάνει μεταβίβαση κληρονομιάς του ενώ γνωρίζει για αυτήν μέσω εμού, ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και μηνυμάτων από τον πρώτο μήνα;
2. Για την δικαστική απόφαση προσβολής πατρότητας μπορεί να προηγηθεί τεστ/ απόφαση DNA με δική μου πρωτοβουλία από πιστοποιημένους πραγματογνώμονες που είναι στην λίστα του πρωτοδικείου ώστε να βγει πιο σύντομα η απόφαση κατά την πρώτη εκδίκαση ;
3. Έστω ότι συμφωνώ στην αποσιώπηση , ο βιολογικός πατέρας μπορεί να κάνει προσβολή πατρότητας; Δηλαδή να υπάρχει δείγμα DNA και από τους τέσσερις μας , ένα θετικό και ένα αρνητικό.
4. Έστω ότι δεν συμφωνώ , έχω δικαίωμα τα ασφαλιστικά μέτρα για διατροφή να τα ασκήσω πριν την απόφαση του δικαστηρίου για την προσβολή πατρότητας;

Συγχωρέστε με για τις πολλαπλές ερωτήσεις μου , αλλά είμαι πραγματικά πελαγωμένη και μπερδεμένη από τις αντιφατικές πληροφορίες που έχω.  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων».

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ευγενία Φωτοπούλου

1. Αν κατάλαβα καλά, όταν λέτε μεταβίβαση κληρονομιάς εννοείτε μεταβίβαση περιουσίας. Αν το ερώτημα είναι αν μπορεί να μεταβιβάσει τώρα την περιουσία του σε τρίτους όσο εσείς κυοφορείτε, η απάντηση είναι ότι βεβαίως και μπορεί. Δεν τον δεσμεύει το γεγονός ότι εσείς κυοφορείτε, έστω κι αν το γνωρίζει.

2. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε πραγματογνώμονα της λίστας του δικαστηρίου, ώστε να προσπαθήσετε να συντομεύσετε τη διαδικασία. Δεν είναι όμως βέβαιο ότι ο δικαστής δεν θα διατάξει κι άλλη πραγματογνωμοσύνη από άλλο πραγματογνώμονα της λίστας που θα επιλέξει αυτός. Έχετε όμως καλές πιθανότητες να μη διατάξει πραγματογνωμοσύνη και να συντομεύσει η διαδικασία αν το κάνετε (χωρίς, επαναλαμβάνω, να είναι βέβαιο).

3. Ο βιολογικός πατέρας μπορεί να αιτηθεί στο δικαστήριο την προσβολή της πατρότητας. Αυτό το δικαίωμα δεν εξαρτάται από τη δική σας αποσιώπηση. Το έχει ούτως ή άλλως.

4. Ακόμα κι αν τα ασκήσετε νωρίτερα, θεωρώ ότι το δικαστήριο θα εκδώσει προδικαστική απόφαση που θα αναβάλλει την εκδίκαση μέχρι την έκδοση της απόφασης προσβολής πατρότητας.

Ευγενία Φωτοπούλου
Δικηγόρος

Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Πηγή:http://singleparent

 

http://www.alithinesgynaikes.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Advertisingspot_img

Δημοφιλη αρθρα