Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023
No menu items!
ΑρχικήΧρήσιμοι ΣύνδεσμοιΟ Έρωτας στους ανθρώπους, από τους μύθους του Αισώπου

Ο Έρωτας στους ανθρώπους, από τους μύθους του Αισώπου

Όταν ο Δίας δημιούργησε τους ανθρώπους αυτοί είχαν όλα τα άλλα με τα οποία είναι εφοδιασμένοι τώρα, όμως ο Έρωτας δεν έμπαινε να εγκατασταθεί μέσα στις ψυχές των ανθρώπων.

 

Ο Θεός αυτός έχοντας τα φτερά του απλωμένα τριγυρνούσε στον ουρανό και τόξευε μόνο τους θεούς.

 

Ο Δίας επειδή φοβήθηκε μήπως αφανιστεί το ωραιότερο από τα δημιουργήματα του, έστειλε τον Έρωτα να γίνει φύλακας του γένους των ανθρώπων. Αυτός παίρνοντας αυτή την εντολή του Δία δεν δοκίμαζε να κατοικήσει μέσα σ’ όλες τις ψυχές ή να έχει τέμενός του κάθε ήθος νεοδίδακτο και ανίερο αλλά τις πολλές και αγελαίες ψυχές τις έδωσε να τις ποιμαίνουν στους πάνδημους Έρωτες, στα παιδιά των νυμφών, ενώ ο ίδιος κατοίκησε μέσα στις θεϊκές και στις ουράνιες ψυχές και διεγείροντας αυτές σε ερωτική μανία έκανε αναρίθμητα καλά στο γένος των ανθρώπων.

 

Όταν λοιπόν δεις κάποιον να είναι αργοκίνητη φύση και να είναι δυσκίνητος στη φιλία κατανόησε ότι αυτός καθόλου δεν έχει αξιωθεί τα δώρα εκείνου του Έρωτα. Όταν όμως δεις να είναι έντονος και θερμός στη σκέψη και να ορμά σαν φλόγα στην ερωτική φιλία, κατανόησε ότι αυτό είναι δώρο, εκείνου του Έρωτα”.
Αισώπειοι Μύθοι, Εκδόσεις Ζήτρος, 2005

Μετάφραση – Επιμέλεια: Θεόδωρος Γ. Μαυρόπουλος

Thessaloniki Arts and Culture http://www.thessalonikiartsandculture.gr

http://www.alithinesgynaikes.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Advertisingspot_img

Δημοφιλη αρθρα