Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023
No menu items!
ΑρχικήΓενικάΤο «μυστήριο» με τις τιμές στο γάλα

Το «μυστήριο» με τις τιμές στο γάλα

Σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα έχουν κατακρημνιστεί οι τιμές παραγωγού γάλακτος, ενώ στα ράφια των σούπερ μάρκετ οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες, διευρύνοντας την ψαλίδα… μεταξύ των τιμών παραγωγού και των λιανικών τιμών.

Η εγχώρια παραγωγή γάλακτος μένει στα αζήτητα κινδυνεύοντας με αφανισμό και η αγορά «πλημμυρίζει» με εισαγόμενο φθηνό φρέσκο γάλα από Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη, αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους.

Περισσότεροι από 35.000 τόνοι φρέσκου γάλακτος εισήχθησαν στη χώρα μας το 2015 χωρίς να γνωρίζει κανείς πού κατευθύνθηκαν, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά προϊόντα ξένης ετικέτας, ενώ οι συνολικές εισαγωγές διαφόρων ειδών γάλακτος ανήλθαν πέρυσι σε 113.000 τόνους.

Η γαλακτοβιομηχανία της χώρας αγοράζει γάλα στα 27,5 λεπτά το λίτρο από 42 λεπτά που κινούνταν οι τιμές στις αρχές του χρόνου, αλλά οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ δεν πέφτουν. Η μοναδική μεταβολή προς τα κάτω σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2014, όταν αυξήθηκε η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος από πέντε σε εφτά μέρες και οι τιμές λιανικής μειώθηκαν κατά 4 λεπτά το λίτρο. Το νωπό γάλα των εφτά ημερών κυμαίνεται σήμερα από 1,18 έως 1,40 ευρώ το λίτρο.

Ενώ όμως μέρος της εγχώριας παραγωγής μένει στα αζήτητα, φθηνό εισαγόμενο νωπό αγελαδινό γάλα περνά τα σύνορα της χώρας και είναι απορίας άξιον για λογαριασμό ποιων βιομηχανιών εισάγεται. Όπως εξηγούν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οι βιομηχανίες κάνοντας χρήση του κοινοτικού τελωνειακού κώδικα μπορούν να εμφανίζουν το εισαγόμενο γάλα ως ελληνικό εφόσον μεταποιείται ουσιωδώς.

www.dikaiologitika.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Advertisingspot_img

Δημοφιλη αρθρα