Οι κοινωνικές δομές του Δήμου Αγίας Παρασκευής

1105

Η Δημοτική Αρχή έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητα της Κοινωνικής της πολιτικής την υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων και των συμπολιτών μας που πλήττονται περισσότερο από την κρίση με μέτρα, δομές και δράσεις.

Με την αξιοποίηση της γνώσης, της πείρας και της προσπάθειας των εργαζομένων και την ένταξη της εθελοντικής προσφοράς σε πολλές δράσεις του Δήμου μας, όχι μόνο διατήρησε και βελτίωσε όλες τις Κοινωνικές δομές και δράσεις αλλά και τις ενισχύει με νέες.

Στο Δήμο λειτουργούν οι εξής δομές κοινωνικής στήριξης:

1.    ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

(Α΄ Κοντόπευκου, Χίου & Σωτήρος 2, Τηλ. 210-6000998 και  Β΄ Τσακού,  Χειμάρρας 22, Τηλ. 210-6547700)

Τα Δημοτικά Ιατρεία παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης από εθελοντές γιατρούς σε όλους τους πολίτες που έχουν ανάγκη, ανασφάλιστους, άπορους, άνεργους χωρίς καμία διάκριση.

Οι ειδικότητες που καλύπτουν τα Ιατρεία είναι: Γυναικολόγος,  Δερματολόγος, Διαιτολόγος,  Ενδοκρινολόγος, Καρδιολόγος, Νευρολόγος, Οδοντίατρος, Ορθοπεδικός, Οφθαλμίατρος, Παθολόγος, Παιδίατρος, Χειρουργός, Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής, Ψυχολόγος.

Στα Ιατρεία γίνονται  Αιμοληψίες και λειτουργεί Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος. Επίσης πραγματοποιούν δυο εθελοντικές αιμοδοσίες το χρόνο για την Δημοτική Τράπεζα Αίματος και προληπτικούς οδοντιατρικούς ελέγχους στα σχολεία.

2.    ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΑμεΑ

(Πάρκο «Στ. Κώτσης»)

Το εργαστήρι παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες σε ΑμεΑ, από ειδικευμένο προσωπικό.

3.    ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

(Χειμάρρας 22, Αγία Παρασκευή, Τηλ. 210-6547700)

Το Κοινωνικό Φαρμακείο παρέχει δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα σε άστεγους και άπορους. Σήμερα εξυπηρετούνται 195 οικογένειες.

4.    ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ

(Λεωφ. Μεσογείων 419, Αγία Παρασκευή Τηλ. 213-2004610)

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο το οποίο ανοίγει τις πόρτες του κάθε Παρασκευή από τις 8π.μ. ως τις 13.00 και διαθέτει δωρεάν είδη πρώτης ανάγκης σε δικαιούχους  που επιλέγονται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αγίας Παρασκευής, με κριτήρια τα οποία έχουν εκ των προτέρων οριστεί και εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Σήμερα εξυπηρετούνται 320 οικογένειες.

5.    ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΑΓΕΙΡΕΙΟ

(Ρόδων 13, Αγία Παρασκευή,  Τηλ.210- 6546342)

Το Κοινωνικό Μαγειρείο παρέχει υπηρεσίες σίτισης σε άπορους, άστεγους, άνεργους και ηλικιωμένους διανέμοντας κατ’ οίκον μερίδες φαγητού  καθημερινά 12.00μ.μ. με 20.00μ.μ. Σήμερα διατίθενται 1.000 μερίδες  την εβδομάδα σε 104 οικογένειες.

6.    ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΗΡΙΟ

(Χειμάρρας 22, Αγία Παρασκευή, Τηλ. 210- 6547700)

Στο Κοινωνικό Ανταλλακτήριο οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν και να  διαθέσουν μεταχειρισμένα είδη ένδυσης και υπόδησης, βιβλία, είδη οικιακού εξοπλισμού, ηλεκτρικές συσκευές σε λειτουργία κ.α.

7.    ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο είναι νέα δομή. Παρέχει δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία σε οικονομικά αδύναμους μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και υποψήφιους για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, από εθελοντές Καθηγητές.

8.    ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

(Λεωφ. Μεσογείων 403, Αγία Παρασκευή, Τηλ. 210 6080217)

Το  «Κέντρο Γυναίκας»  είναι Δομή Στήριξης Γυναικών σε θέματα ισότητας,  απασχόλησης  και ανεργίας, κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας, δημιουργικότητας, ελεύθερης έκφρασης και ψυχαγωγίας. Λειτουργεί επίσης ως Πολυχώρος δραστηριοτήτων και συνάντησης των γυναικών, όπου μπορούν να επικοινωνήσουν, να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, να ψυχαγωγηθούν και να υποστηριχθούν

. 9.    ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ

(Λεωφ. Μεσογείων 415-417, Αγία Παρασκευή, εντός του Δημαρχείου, Τηλ.213-2004611)

Το Γραφείο Διαμεσολάβησης παρέχει υπηρεσίες ενημέρωσης και ψυχολογικής υποστήριξης για θέματα απασχόλησης, σε άνεργους καθημερινά 8:00 με 15:00.

10.    ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ-ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ

(Γούναρη 30 , Αγία Παρασκευή, Τηλ. 210 6080300)

Το γραφείο είναι νέα δομή. Παρέχει υπηρεσίες ενημέρωσης και συμβουλευτικής προς όλους τους ανέργους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας, σε θέματα απασχόλησης-ασφάλισης (επιδόματα, ασφάλιση, προγράμματα απασχόλησης, δικαιολογητικά, σύνταξη βιογραφικού κλπ.) από ειδικευμένο εθελοντή σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία. Λειτουργεί κάθε Δευτέρα στο Α΄ΚΑΠΗ (Γούναρη 30 , Αγία Παρασκευή) και Τρίτη στο Δημαρχείο(Λεωφ. Μεσογείων 403) από τις 17:00 ως τις 21:00μμ.

11.    ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ – ΣΥΝΤΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (Λεωφ. Μεσογείων 415-417, εντός του Δημαρχείου, Τηλ. για ραντεβού 213 2004608)

Το Γραφείο είναι νέα δομή. Παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη για Ασφαλιστικά και Συνταξιοδοτικά θέματα από εθελοντή Νομικό, ειδικό στο αντικείμενο και λειτουργεί κάθε Δευτέρα, 5-7 μ.μ.

Ταυτόχρονα ο Δήμος Αγίας Παρασκευής:

Υλοποιεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» για ηλικιωμένους με 8 ειδικευμένους εργαζόμενους

Ενισχύει με χρηματικά επιδόματα και δωροεπιταγές απόρους Χριστούγεννα και Πάσχα.     Πραγματοποιεί συχνά δωρεάν διανομές δεκάδων τόνων φρούτων σε συνεργασία με οργανώσεις Παραγωγών και την «Αλληλεγγύη για όλους».

Συμμετέχει στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής 2014-2020» (ΤΕΒΑ) για την κάλυψη αναγκών των απόρων.

Κατάργησε τα τροφεία στις οικογένειες με εισόδημα μέχρις 18.000 € και καθιερωσε κοινωνικά κριτήρια εγγραφής των παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς.

Μηδένισε τα τέλη σε Μακροχρόνια Άνεργους, Άπορους, Πολύτεκνους, Άτομα με αναπηρία, Τρίτεκνους και Μονογονεϊκές Οικογένειες, με εισοδηματικά κριτήρια.  

Αποστέλλει βοήθεια σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε εβδομαδιαία βάση σε δομές αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, όπως και σε αυτοοργανωμένες δομές για την στήριξη όσων πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 75 αποστολές.
www.dikaiologitika.gr

http://www.alithinesgynaikes.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ – ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΑμεΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΑΓΕΙΡΕΙΟ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΗΡΙΟ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ – ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΑΣ – ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ – ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ-ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ – ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ – ΣΥΝΤΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ —

    http://www.dikaiologitika.gr

    http://www.dikaiologitika.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.