Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2023
No menu items!
ΑρχικήΙατρικά ΘέματαΗ φονική επιδημία του διαβήτη «σαρώνει» όλο τον πλανήτη

Η φονική επιδημία του διαβήτη «σαρώνει» όλο τον πλανήτη

Ολόκληρος ο πλανήτης είναι αντιμέτωπος με τη φονική επιδημία του διαβήτη, η οποία πλέον αφορά 1 στους 11 ανθρώπους παγκοσμίως, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Από την έκθεση που δημοσιεύεται στο The Lancet προκύπτει ότι, τα κρούσματα διαβήτη έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί τα τελευταία 35 χρόνια, αγγίζοντας τα 422 εκατομμύρια το 2014 από 108 εκατομμύρια το 1980. Ετησίως, 3,7 εκατ. θάνατοι, σε παγκόσμια κλίματα σχετίζονται με τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μόνο το 2012, ο διαβήτης αποτέλεσε αιτία θανάτου για 1,5 εκατ. ανθρώπους, παγκοσμίως, στους οποίους πρέπει να προστεθούν 2,2 εκατομμύρια θάνατοι που προκλήθηκαν από ασθένειες οι οποίες έχουν σχέση με τον διαβήτη, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 3,7 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα, ο σακχαρώδης διαβήτης επηρεάζει ήδη το 8-10% του γενικού πληθυσμού. Και όπως προειδοποιούν αξιωματούχοι του ΠΟΥ, η επιδημία του διαβήτη θα συνεχιστεί εκτός αν ληφθούν «δραστικά μέτρα».

Η έκθεση συνεκτιμά και τους δύο τύπους διαβήτη, αλλά η ανησυχητική αυξητική τάση παρατηρείται κυρίως στον διαβήτη τύπου ΙΙ, δηλαδή τη μορφή της νόσου που απορρέει από τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Μάλιστα, γίνεται άμεση σύνδεση της νόσου με την επιδημία παχυσαρκίας που πλήττει τον πλανήτη.

Ο διαβήτης τύπου ΙΙ, ή μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης, είναι η συχνότερη μορφή διαβήτη στους ενήλικες. Η ασθένεια αποτελεί βασική αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, οξέος καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου, 20πλασιάζει τον κίνδυνο ακρωτηριασμού των κάτω άκρων και σχετίζεται με επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα ποσοστά του διαβήτη αυξήθηκαν σημαντικά σε πολλές χώρες μικρού και μεσαίου εισοδήματος, ανάμεσά τους η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία, το Πακιστάν, η Αίγυπτος, το Μεξικό. Η συχνότητα της νόσου υπερδιπλασιάστηκε στους άνδρες στην Κίνα και την Ινδία, μεταξύ 1980 και 2014. Αντιθέτως, η βορειοδυτική Ευρώπη έχει τα μικρότερα ποσοστά διαβήτη, χωρίς ωστόσο σε καμία χώρα να διαπιστωθεί μεγάλη μείωση των κρουσμάτων.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης του διαβήτη καταγράφονται στα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού, όπου οι διατροφικές συνήθειες άλλαξαν πολύ τα τελευταία χρόνια, και ακολουθούν η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική με χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία. Το 2014, οι μισοί διαβητικοί ενήλικες ζούσαν στις εξής πέντε χώρες: Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδονησία.

4η θέση η Ελλάδα στην παχυσαρκία

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας για το 2016 είναι αφιερωμένη στον Σακχαρώδη Διαβήτη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες, η συστηματική φυσική δραστηριότητα και η διατήρηση φυσιολογικού βάρους προλαμβάνουν ή καθυστερούν την εκδήλωση του Διαβήτη τύπου ΙΙ.

Δυστυχώς, όμως, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 4η θέση μεταξύ 42 χωρών στα ποσοστά παχύσαρκων εφήβων και το ποσοστό των παιδιών που αθλούνται καθημερινά μειώνεται σταδιακά, σύμφωνα με στοιχεία από τη «Έρευνα για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων μαθητών» που πραγματοποιεί το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ).

Η Έρευνα διεξάγεται στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος «Health Behaviour in School-aged Children» υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και επαναλαμβάνεται ανά τετραετία σε περισσότερες από 40 χώρες παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των εφήβων και τους κινδύνους που απειλούν την υγεία τους. Οι πληροφορίες αυτές κατευθύνουν τις πολιτικές πρόληψης των κρατών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Στη χώρα μας, τo πρόγραμμα HBSC/WHO πραγματοποιείται από το ΕΠΙΨΥ από το 1998 με την επιστημονική ευθύνη της ομότιμης καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Άννας Κοκκέβη.

Από την επεξεργασία των απαντήσεων τους προέκυψε ότι:

-Ένας στους 4 εφήβους στην χώρα μας (27,2%) είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος.

– Σε πολύ υψηλότερο ποσοστό οι έφηβοι στην Ελλάδα συγκριτικά με τους εφήβους σε 42 χώρες συνολικά (19,5%) είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 4η υψηλότερη θέση.

– Μόλις 1 στους 3 (32,7%) εφήβους στην χώρα μας καταναλώνει φρούτα καθημερινά.

– Μόλις 1 στους 3 (34,1%) εφήβους στην χώρα μας καταναλώνει λαχανικά καθημερινά.

 

Γυμναστική, δίαιτα, σωστή διατροφή

«Η παχυσαρκία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για τον διαβήτη τύπου ΙΙ και οι προσπάθειές μας για τον έλεγχο της αύξησής της μέχρι τώρα δεν έχουν αποδειχθεί επιτυχείς», γράφει ο Ματζίντ Ετζατί, καθηγητής στο Κολέγιο Imperial του Λονδίνου και επικεφαλής της μελέτης.

«Ο διαβήτης προελαύνει. Δεν είναι πλέον μια νόσος των πλούσιων χωρών. Ο διαβήτης αυξάνεται ασταμάτητα παντού, πιο έντονα στις χώρες μεσαίου εισοδήματος. Αν θέλουμε να σημειώσουμε πρόοδο στην προσπάθειά μας να σταματήσουμε την διάδοση του διαβήτη, πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την καθημερινότητά μας: να τρώμε υγιεινά, να αθλούμαστε, να αποφεύγουμε την πρόσληψη υπερβολικού βάρους», τονίζει η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν στον πρόλογο της έκθεσης.

«Ο διαβήτης είναι μια σιωπηλή νόσος, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να ανακόψουμε την πορεία της. Και μπορούμε να την σταματήσουμε, ξέρουμε τι πρέπει να γίνει, δεν μπορούμε να την αφήσουμε να εξελίσσεται όπως συμβαίνει ήδη, διότι έχει τεράστια επίπτωση στην υγεία των ανθρώπων, των οικογενειών και της κοινωνίας» σχολιάζει ο Δρ Ετιεν Κρουγκ, υπεύθυνος του ΠΟΥ για την μάχη κατά του διαβήτη.

Πηγή:TyposHealth

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Advertisingspot_img

Δημοφιλη αρθρα