Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2023
No menu items!
ΑρχικήΓενικάΑιτία του διαβήτη τα αντιβιοτικά στην παιδική ηλικία υποστηρίζουν ερευνητές

Αιτία του διαβήτη τα αντιβιοτικά στην παιδική ηλικία υποστηρίζουν ερευνητές

Παιδιά αλλά και έφηβοι που έχουν λάβει πολλά αντιβιοτικά σε μικρή ηλικία, μπορεί να έχουν επηρεάσει το μικροβιακό οικοσύστημα του εντέρου τους, σύμφωνα με μια νέα ελληνική επιστημονική έρευνα. Η διαταραχή αυτή, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, αυξάνει τη πιθανότητα εκδήλωσης προδιαβήτη στην εφηβεία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Χαρίκλεια Στεφανάκη, ερευνητική συνεργάτιδα του Ειδικού Κέντρου Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Κ.Ε.Ι.) της A” Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2012, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στη Βοστώνη.

Η μελέτη έγινε σε ένα δείγμα  δέκα εφήβων με προδιαβήτη. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν  με το δείγμα δεκατεσσάρων  νέων χωρίς παρόμοιο πρόβλημα. Οι ηλικίες κυμαίνονταν από 12 έως 17 ετών και υπήρχαν άτομα και από τα δύο φύλα.

Οι έφηβοι με προδιαβήτη είχαν πάρει αντιβιοτικά πάνω από τρεις φορές ετησίως έως την ηλικία των τριών ετών. Οι έφηβοι χωρίς προδιαβήτη είχαν λάβει πολύ λιγότερα αντιβιοτικά στη παιδική τους ηλικία. Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα κοπράνων από όλους τους συμμετέχοντες. Η μελέτη έδειξε ότι οι νέοι με προδιαβήτη είχαν λιγότερα «καλά» βακτήρια. Η συχνή χρήση αντιβιοτικών στο παρελθόν είχε αλλάξει τις μικροβιακές «κοινότητες» του εντέρου τους, διευκολύνοντας έτσι την εμφάνιση προδιαβήτη.

«Η αυξημένη κατανάλωση αντιβιοτικών έως την ηλικία των τριών ετών φαίνεται να μειώνει τα ωφέλιμα εντερικά μικρόβια και έτσι να μεταβάλει την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και τον μεταβολισμό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προδιαβήτη, ένα προστάδιο υψηλού κινδύνου για διαβήτη τύπου-2», δήλωσε η X. Στεφανάκη. «Τα αντιβιοτικά πρέπει να δίνονται μόνο όταν πραγματικά ενδείκνυται κάτι τέτοιο. Τα μικρόβια του εντέρου είναι ένα ευαίσθητο “όργανο” που συχνά παραμελείται από την ιατρική κοινότητα, αν και παράγει βιταμίνες, ορμόνες και μικροθρεπτικά συστατικά, αλληλεπιδρά με το νευρικό σύστημα του εντέρου και επηρεάζει την ανοσολογική αντίδραση του τελευταίου», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά βοηθούν στην αποκατάσταση της μικροβιακής ισορροπίας του εντέρου μετά από αντιβιοτικά, συνεπώς βοηθούν στο να μην εμφανισθεί προδιαβήτης.

www.dikaiologitika.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Advertisingspot_img

Δημοφιλη αρθρα