Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
No menu items!
ΑρχικήΓενικάΗ παρέα εν δράσει - Πρώτος σταθμός Ερμούπολη Σύρου

Η παρέα εν δράσει – Πρώτος σταθμός Ερμούπολη Σύρου

Η παρέα μας συνέλεξε και μοιράστηκε γνώσεις και εμπειρίες στην πρώτη εξόρμησή της στην Ερμούπολη της πανέμορφης Σύρου από τις 2 έως τις 4 Απριλίου.

Είμαστε μια παρέα που βιώνει εκ των έσω την αναπηρία αλλά σε κάθε ευκαιρία μεταδίδουμε διαρκώς θετική ενέργεια και παροτρύνουμε σε θετικές σκέψεις για το κοινό καλό, ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία.

Η παρέα θέλει να μεταφέρει, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μας, τη γνώση και τη συσσωρευμένη εμπειρία της, πάνω στην εφαρμογή των αρχών της σχεδίασης για όλους και στις νέες διεξόδους και τις λύσεις, στις οποίες μπορεί η ορθή εφαρμογή τους να οδηγήσει με συντονισμένη, στοχευμένη, μεθοδική δουλειά και καίριες παρεμβάσεις.

Έχει την πρόθεση να δει από κοντά τα ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, υποστηρίζοντας τη δρομολόγηση της επίλυσής τους με γνήσια συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Η παρέα οφείλει να μιλήσει ανοιχτά, για το τι μπορεί να επιφυλάσσει για τη ζωή και την υγεία του καθενός μας η νεανική, κυρίως, εκρηκτικότητα, η ριψοκίνδυνη ενέργεια και η άγνοια του κινδύνου, μιας και τα κάθε είδους ατυχήματα, κυρίως όμως τα τροχαία, οι βουτιές στη θάλασσα σε σημεία με άγνωστη μορφολογία βυθού, η μεταφορά τραυματία από μη ειδικούς τραυματιοφορείς κλπ, αποτελούν τεράστια πύλη εισόδου στην αναπηρία, στην οποία και θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια, εφόσον, προηγουμένως, δεν κόψουν το νήμα της ζωής μας.

Πρέπει να αντιληφθούν όλοι πως η απόσταση, ανάμεσα στην καθημερινότητά μας και την αναπηρία, είναι πρακτικά ανύπαρκτη.

Ένας ακόμη στόχος της παρέας είναι η προαγωγή του μεγαλείου του παραολυμπιακού ιδεώδους και η κατά το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση για τα οφέλη της ενασχόλησης των Ανθρώπων με Αναπηρία με τον αθλητισμό.

Επίσης, θέλει να ενημερώσει για τον τρόπο με τον οποίο ο ο γονέας, ο αδελφός, ο συγγενής ή ο γείτονας ενός ατόμου με αυτισμό, θα προσφέρει στην εξέλιξη της κοινωνικής του ενσωμάτωσης, αποφεύγοντας συμπεριφορές που θα προκαλέσουν τα αντίστροφα αποτελέσματα.

Σε κάθε ευκαιρία, η παρέα θα υπενθυμίζει πως κάθε μέλος της κοινωνίας μας., από οποιαδήποτε θέση, μπορεί με τις δυνατότητες του να προσφέρει για το κοινό καλό.

Αρκεί η κοινωνία να μην παρεμποδίζει την εξέλιξή του, να του προσφέρει ίδιες ευκαιρίες, την ελεύθερη και ανεμπόδιστη κίνηση, τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του, την εκπαίδευση και την επαγγελματική του αποκατάσταση, τη συμμετοχή του σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας μας.

Το πρώτο βήμα έγινε στην Ερμούπολη της Σύρου με τη συνδρομή του Σωματείου Ατόμων με Προβλήματα Όρασης Ν. Κυκλάδων και του Δήμου Ερμούπολης, τους οποίους και ευχαριστούμε, με σειρά εκδηλώσεων το διήμερο 2 – 4 Απριλίου 2016.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους μας προς τους αγαπημένους φίλους από τη Σύρο, οι οποίοι ως ένθερμοι υποστηρικτές μας, μεθοδικά και αθόρυβα, συνέβαλαν καθοριστικά στην επίτευξη του στόχου της διοργάνωσης στην Ερμούπολη.

 • Το Σάββατο 2 Απριλίου στις 19:00 στην Αίθουσα Τέχνης Γιάννη & Ελένης Βάτη παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις:
 • •1. Αλεξανδράκης Τάκης, νομικός, δημοσιογράφος, πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας και αντιπρόεδρος της περιφερειακής ομοσπονδίας ΑμεΑ Πελοποννήσου – σχεδίαση για όλους, προσβασιμότητα, τουρισμός για όλους με αναπτυξιακή προοπτική, τέχνη προσβάσιμη για όλους.
 • •2. Αγγουράκης Χρήστος, παραολυμπιονίκης στις ρίψεις με αμαξίδιο- παραολυμπιακό ιδεώδες, οφέλη από την αθλητική ενασχόληση, κίνδυνοι από ατυχήματα για τη ζωή και την υγεία.
 • •3. Λουφάκη Κέλλυ, πρωταθλήτρια Ελλάδας ξιφασκίας με αμαξίδιο, τραπεζικός υπάλληλος και Θεμελής Κωνσταντίνος, αθλητής τοξοβολίας με αμαξίδιο – παραολυμπιακό ιδεώδες, ο αθλητισμός αλλάζει τη ζωή, κίνδυνοι από τα τροχαία ατυχήματα.
 • •4. Κυριακίδου Ελπίδα, εργοθεραπεύτρια – Διαμαντή Σόφη, αρχαιολόγος, ειδική παιδαγωγός, βιωματικό εργαστήριο πρώτης προσέγγισης στον αυτισμό.
 • •5. Συζήτηση και απαντήσεις στα ερωτήματα των παρευρισκομένων.
 • Την Κυριακή 3 Απριλίου στις 12:00 στην πλατεία Μιαούλη πραγματοπιήθηκαν:
 • •1. Βιωματικό εργαστήριο προσομοίωσης κινητικότητας τυφλών από το Σωματείο Ατόμων με Προβλήματα Όρασης Νήσων Κυκλάδων.
 • •2. Βιωματικό εργαστήριο προσομοίωσης κινητικότητας παραπληγικών.
 • •3. Παρουσίαση των αθλημάτων της ξιφασκίας και της τοξοβολίας με αμαξίδιο από την Κέλλυ Λουφάκη και τον Κωνσταντίνο Θεμελή αντίστοιχα.
 • 4. Προσομοίωση αγώνα ξιφασκίας με αμαξίδιο για τους μικρούς μας φίλους.
 • •5. Προσομοίωση αγώνα τοξοβολίας με τη συμμετοχή της ομάδας τοξοβολίας της σχολής μαχητικών τεχνών Tao Center.
 • •6. Ενημέρωση για την προστασία της ζωής και της υγείας μας από τραυματισμούς ως συνέπεια παράτολμων ενεργειών όπως η κατάδυση σε σημεία με άγνωστη διαμόρφωση βυθού, τα τροχαία ατυχήματα, η μεταφορά τραυματία με εσφαλμένο τρόπο από μη ειδικούς κλπ.
 • •7. Συζήτηση και απαντήσεις στα ερωτήματα των παρευρισκομένων.
 • Οι εκδηλώσεις υποστηρίχτηκαν από τις επιχειρήσεις:
 • •”Υπηρεσίες Ήχου Κοντιζάς”, “Motopolis”, “Το Σπιτικό της Αγνής”, το ξενοδοχείο “Νησάκι”, τα εστιατόρια: “Γιάννενα”, “Γιωσηφάκι”, “Ιθάκη του Αή”, “Πέτρινο”. Τα καφέ “Plaza”, “Πειραματικό”, “Α Club”. Τη σχολή πολεμ. τεχνών “Tao Center”.
 • •Χορηγοί επικοινωνίας: Αιγαίο Τηλεόραση, εφημερίδα Κοινή Γνώμη, Prime Radio 100,3, Syrostoday.gr

Η δράση της παρέας στην εκπομπή “εντός” του καναλιού “Αιγαίο τηλεόραση”

Στιγμιότυπα βιωματικών εργαστηρίων στην κεντρική πλατεία της Ερμούπολης της Σύρου

Εισήγηση πρώτης προσέγγισης στο ζήτημα του αυτισμού – Σύρος 2016

Εισηγήσεις στην εκδήλωση στην Ερμούπολη της Σύρου 2016

Ακολουθούν λίγα λόγια από τον παραολυμπιονίκη Χρήστο Αγγουράκη: “Συμμετέχω σ’αυτή τη δράση πιστεύοντας ότι, αν όλοι προσπαθούμε για όλους, μπορούμε να αλλάξουμε πολλά πράγματα, για μια κοινωνία που θα δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Ο αθλητισμός για τα άτομα με αναπηρίες, το κομμάτι με το οποίο εγώ ασχολούμε, αν για όλους ενδείκνυται, για μας επιβάλλεται, για την υγεία μας, για την ίδια μας τη ζωή. Ο αθλητισμός δίνει χαρά, αυτοπεποίθηση, δύναμη για να παλέψουμε για μια κοινωνία για όλους. Γονείς παιδιών με αναπηρίες, βγάλτε τα από το σπίτι, προτρέψτε τα να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και με άλλες κοινωνικές δραστηριότητες. Μόνο έτσι θα πιέσουμε την κοινωνία προς την κατεύθυνση να νοιάζεται για όλους, να σχεδιάζει για όλους! Η αναπηρία δεν είναι ανικανότητα, είναι ιδιαιτερότητα που αντιμετωπίζεται με σωστό σχεδιασμό.”

Λίγα λόγια από την Ελπίδα Κυριακίδου: “Στόχος αυτής της δράσης είναι να ενημερώσουμε σχετικά με το τι είναι ο αυτισμός αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε για να προάγουμε την ομαλή ένταξη των ατόμων με αυτισμό στην κοινωνία. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μελέτες, ο αριθμός γεννήσεων παιδιών με αυτισμό είναι 1 στα 110-150, οπότε γίνεται αντιληπτό, πως η ανάγκη ενημέρωσης και δράσης είναι επιτακτική. Χιλιάδες άνθρωποι, άνθρωποι με αυτισμό θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, χάρη στη σωστή αντιμετώπιση από τον περίγυρό τους. Σκοπός λοιπόν αυτής της δράσης είναι να δοθούν πρακτικοί και κατανοητοί τρόποι και στρατηγικές έτσι, ώστε όλοι μαζί να μπορέσουμε να εξαλείψουμε όλους τους μύθους και τις παρανοήσεις σχετικά με το θέμα του αυτισμού. Όλοι μαζί μπορούμε να σχεδιάσουμε για όλους”.

Λίγα λόγια από τον Κωνσταντίνο Θεμελή: “Σκοπός και στόχος της παρέας είναι να παραμείνει ενωμένη και δυνατή, με σχέδιο και πλάνο την σχεδίαση για όλους και την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία,καθώς και να παρουσιάσει τα οφέλη της άθλησης των Ατόμων με Αναπηρία. Όλα αυτά,τα αυτονόητα για το σύγχρονο κόσμο, στην Ελλάδα, πολιτεία και κοινωνία, τα αγνοούν. Θα βρεθούμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, καλώντας τους ανθρώπους να αφυπνιστούν, υπενθυμίζοντάς τους πως η αναπηρία δεν είναι μακρυά από τον καθένα μας. Όλοι μας είμαστε εν δυνάμει ανάπηροι! Θα ενημερώσουμε για τους πολλαπλούς κινδύνους που καιροφυλαχτούν στην καθημερινότητα κάθε ανθρώπου, μια ενημέρωση που πραγματικά σώζει ζωές. Η αλυσίδα δεν πρέπει να σπασει! Έχουμε υποχρέωση να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο για εμάς και τα παιδιά μας”.

Λίγα λόγια από την κέλλυ Λουφάκη: “Πώς μπορεί ένα τροχαίο ατύχημα να σου αλλάξει όλη την ζώη! Ξαφνικά βρίσκεσαι σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο! Όμως, παρά τις δυσκολίες, συνεχίζεις με την ίδια ή μάλλον με περισσότερη θέληση και όρεξη, προσπαθώντας να ανακαλύψεις τον εαυτό σου..την ίδια την ζωή…! Μάθε λοιπόν για μένα και ας σχεδιάσουμε για όλους!!!”

Λίγα λόγια από τον Τάκη Αλεξανδράκη: “Αν και δε συνηθίζω να εκφράζομαι με λίγα λόγια, τώρα πρέπει για να μην είμαι αταίριαστος με το μεστό και ουσιαστικό λόγο των φίλων μου. Η παρέα έδεσε και πάει όχι απλά για άλλα… μα για όλα! Το μυστικό της επιτυχίας της είναι η σύνθεση της! Σε όλα τα δυναμικά μέλη της παρέας, την οποία συμπληρώνει η εξαιρετική Έφη Ανδριανού, αγαπημένη σύζυγος του Χρήστου Αγγουράκη, η Σόφη μου, η εξαίρετη σύζυγός μου, η αγάπη μου, η έμπνευσή μου, η οποία συνεργάζεται με την Ελπίδα για την υλοποίηση του βιωματικού εργαστηρίου για τον αυτισμό και ο Ηλίας Βέργαδος, αγαπημένος σύζυγος της Ελπίδας και ο υπέροχος εικονολήπτη μας!”

Υ.Γ:… “και τι δηλαδή τώρα; Πρέπει να σταματήσω να μιλάω…;;;”

Πηγή:http://takisalexandrakis.blogspot.g

http://www.alithinesgynaikes.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Advertisingspot_img

Δημοφιλη αρθρα