Δήμος Λάρισας: Επανακατασκευή μέσω ΕΣΠΑ για το ιστορικό «Κονάκι Αβέρωφ»

1028

Nέα πνοή και υπόστασή πρόκειται να λάβει ένα ξεχωριστό για την Λάρισα και την περιοχή κτίσμα το οποίο είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης.

Πρόκειται για το γνωστό ως «Κονάκι Αβέρωφ» της γνωστής οικογενείας εθνικών ευεργετών, που έχει περιέλθει στον Δήμο Λαρισαίων, ο οποίος και προκήρυξε προ έτους αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για τη «Συντήρηση – επανακατασκευή – επανάχρηση του κτιρίου Κονάκι Αβέρωφ στη Λάρισα», τα αποτελέσματα του οποίου παρουσιάστηκαν σήμερα.

Στόχος, να μετατραπεί το «Κονάκι Αβέρωφ» σε μία ακόμη κυψέλη Πολιτισμού και δημιουργίας για την πόλη μέσα από την λειτουργία ενός πολυχώρου όπου θα φιλοξενούνται εκδηλώσεις, θα λειτουργεί βιβλιοθήκη, χώροι ζωγραφικής και μουσικής, εργαστήρια γλυπτικής, κεραμικής, ψηφιδωτού αλλά και θα βρουν στέγη κοινωνικές δράσεις της περιοχής.

Από τις 34 προτάσεις που κατατέθηκαν συνολικά στο πλαίσιο του διαγωνισμού επελέγησαν οι 8 και από αυτές το πρώτο βραβείο απέσπασε η πρόταση που κατά την επιτροπή αξιολόγησης «δημιουργεί μια διάφανη, περίοπτη, εξωστρεφή αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, και ταυτόχρονα χειρίζεται με ιδιαίτερη ευαισθησία την διαβάθμιση των χωρικών ποιοτήτων μεταξύ κλειστού και υπαίθριου χώρου.

Η ροή και εισχώρηση του υπαίθριου χώρου στο συγκρότημα καταργεί τα όρια μεταξύ τους και επιτυγχάνει συνθήκες εξωστρέφειας, οι οποίες συνάδουν τόσο με τη χρήση και τη λειτουργία, όσο και με το κλίμα και τον συμβολισμό του τόπου. Το συγκρότημα με τρόπο λιτό και σαφή αναδεικνύει μέσα από την ίδια του τη δομή τα ιστορικά προϋπάρχοντα τμήματά του και ταυτόχρονα η οικονομία της κλίμακας και η επιλογή των υλικών υποστηρίζουν την πρόθεση δημιουργίας ενός σύγχρονου μορφολογικά κτιρίου».

Στόχος του Δήμου Λαρισαίων είναι το «Κονάκι Αβέρωφ» να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ προς χρηματοδότηση ώστε να προχωρήσει η ανακατασκευή του.

www.dikaiologitika.gr

 

http://www.alithinesgynaikes.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.