Ελπίδα για εκατομμύρια γυναίκες: Εμφύτευμα τεχνητής ωοθήκης αποκαθιστά την γονιμότητα

992

Μια πρωτότυπη έρευνα που σε πειραματικό στάδιο υπόσχεται να αποκαταστήσει την γονιμότητα και την ορμονική λειτουργεία σε εκατομμύρια γυναίκες…

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Northwestern της Βοστώνης δημιούργησαν μια τεχνητή προσθετική ωοθήκη χρησιμοποιώντας έναν εκτυπωτή 3-D. Το εμφύτευμα επέτρεψε σε ποντίκια από τα οποία είχαν προηγουμένως αφαιρεθεί χειρουργικά οι ωοθήκες τους, να αποκτήσουν ξανά δυνατότητα αναπαραγωγής. Τα αποτελέσματα του πειράματος παρουσιάστηκαν το Σάββατο 2 Απριλίου στο ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (ENDO) στην Βοστώνη των Η.Π.Α.

Οι ερευνητές ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να αναπτύξουν μια βιοπροσθετική ωοθήκηπου θα μπορούσε να εμφυτευθεί σε γυναίκες για την αποκατάσταση της γονιμότητας. Μια ομάδα που θα μπορούσε να ωφεληθεί είναι όσα κορίτσια επέζησαν από καρκίνο παιδικής ηλικίας, τα οποία έχουν αυξημένο κίνδυνο στειρότητας ως ενήλικες. Υπολογίζεται ότι  1 στους  250 ενήλικες έχει επιβιώσει από καρκίνο παιδικής ηλικίας.

«Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο είναι το πώς η θεραπεία μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα και την ορμονική τους υγεία», δηλώνει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Monica Μ.Laronda -PhD, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο FeinbergSchool of Medicine του Πανεπιστημίου Northwestern.«Αναπτύσσουμε  νέους τρόπους για την αποκατάσταση της ποιότητας ζωής δημιουργώντας εμφυτεύματα τεχνιτών ωοθηκών.»

Για να ελέγξουν το εμφύτευμα, οι ερευνητές αφαίρεσαν τις ωοθήκες ποντικών και τις αντικατέστησαν με βιοπροσθετικές ωοθήκες. Μετά τη διαδικασία, τα ποντίκια απέκτησαν ξανά ωορρηξία και γέννησαν υγιή νεογνά!

Η ερευνητική ομάδα δηλώνει ότι ανέπτυξε αυτό το εμφύτευμα έχοντας στο μυαλό της μεταγενέστερες εφαρμογές του στον άνθρωπο, καθώς δημιουργείται μέσα από μια κλιμακωτή μέθοδο 3D εκτύπωσης, χρησιμοποιώντας ένα υλικό που χρησιμοποιείται ήδη σε ανθρώπους. Ελπίζουν ότι κάποια μέρα θα αποκαταστήσουν τη γονιμότητα και τη λειτουργία των ορμονών στις γυναίκες που υποφέρουν από τις παρενέργειες των θεραπειών κατά του καρκίνου ή έχουν γεννηθεί με μειωμένη λειτουργία των ωοθηκών.

Πηγή: www.endocrine.org

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος

Μαιευτήρας-Γυναικολόγος

 

http://www.alithinesgynaikes.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.