Υπάρχει αυτό το περίφημο χάσμα των φύλων στην αγορά εργασίας ή τα πράγματα είναι πιο απλά; Αναρωτιέμαι, γιατί βλέπω αρκετές γυναίκες να έχουν πετύχει επαγγελματικά μέσα σε ανδροκρατούμενο περιβάλλον και μάλιστα κάνοντας εντελώς αντρικές δουλειές.
Η Microsoft έχει γυναίκα διευθύνουσα σύμβουλο. Υπάρχουν και γυναίκες διαιτητές, όπως και πιλότοι, γυναίκες που οδηγούν επαγγελματικά τριαξονικά φορτηγά, γυναίκες πλοίαρχοι, γυναίκες στο στρατό κτλ. κτλ. Ορισμένες από αυτές τις γυναίκες που κάνουν καριέρα σε ανδροκρατούμενα επαγγέλματα εργάζονται σκληρά για να αποδείξουν καθημερινά τις ικανότητές τους όχι μόνο στον πολύ κόσμο, αλλά και στους άντρες συναδέλφους τους, ακόμα και στους υφισταμένους τους.
Ξέρεις τι είναι να είσαι πλοίαρχος σε τάνκερ με πλήρωμά που συνήθως αποτελείται από 20-25 άντρες; Μην το πεις ούτε του παπά. Δύσκολα τα πράγματα και για την πλοίαρχο αλλά και για τους άντρες, που δεν έχουν συνηθίσει να συναναστρέφονται με γυναίκες σε μια τέτοιου είδους δουλειά. Όταν μάλιστα θα πρέπει να ασχοληθεί και με χειρωνακτική εργασία, στο δέσιμο για παράδειγμα του πλοίου, πολλοί είναι αυτοί που κοιτάζουν με περιέργεια και αναρωτιούνται πώς ένα κοριτσάκι μπορεί να καταφέρει κάτι τέτοιο.
«Μέσα στο γήπεδο δεν είμαι γυναίκα ή άντρας, οπότε κρίνω έναν αγώνα όπως θα τον έκρινε και ένας άντρας διαιτητής. Μέσα στο γήπεδο είμαστε διαιτητές»
Το να είσαι γυναίκα διαιτητής ή βοηθός διαιτητή δεν είναι καθόλου εύκολο,γιατί οι φίλαθλοι από την κερκίδα λένε πάρα πολλά, ανάλογα βέβαια και με τη διάθεσή τους. Κάποια από αυτά είναι χαριτωμένα και χιουμοριστικά, κάποια άλλα όμως είναι πολύ προσβλητικά και υβριστικά. Όσον αφορά τη θέση της γυναίκας στον εργασιακό χώρο είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα γενικότερα, δηλαδή ακόμα υπάρχουν κάποιοι που αντιμετωπίζουν τις γυναίκες όχι ως επαγγελματίες.
Το επάγγελμα του οδηγού φορτηγού είναι στη συνείδηση του κόσμου ένα από τα πιο βαριά «αντρικά» επαγγέλματα. Το στερεότυπο αυτό βάλθηκαν να ανατρέψουν κάποιες γυναίκες, οι οποίες δεν δίστασαν να ασχοληθούν και να πάρουν δίπλωμα οδηγού φορτηγών. Οι δυσκολίες που έχει μια γυναίκα σε αυτό το επάγγελμα είναι ίδιες με αυτές που έχει και ένας άντρας. Απλά η γυναίκα πιέζεται περισσότερο επειδή την αντιμετωπίζουν… σαν γυναίκα. Μπορεί να μην έχει τη δύναμη που έχει ένα άντρας, αλλά στην τελική μπορεί να την κάνει αυτή τη δουλειά.
Όταν πρωτομπήκαν οι γυναίκες στα εργοστάσια που μέχρι τότε δούλευαν μόνο άντρες, έγινε χαμός
Γυναίκα πιλότος της πολεμικής αεροπορίας
Γυναίκα διαιτητής
Υπάρχουν πράγματι ορισμένες γυναίκες που έχουν καταφέρει να πετύχουν σε ανδροκρατούμενο περιβάλλον εργασίας, καθώς εργάζονται σε αυτά που έχουμε συνηθίσει να λέμε: «αντρικά επαγγέλματα».
Γυναίκα πλοίαρχος σε τάνκερ! Ουάου
Γυναίκα οδηγός ταξί… χρόνια τώρα….
Να μοιάζεις με κοπέλα, να συμπεριφέρεσαι σαν γυναίκα, να σκέφτεσαι σαν άντρας και να δουλεύεις σαν αφεντικό.
Ξέρεις τι είναι να είσαι γυναίκα ράφτης αντρικών ρούχων και εσωρούχων; Κόλαση!!!
Γυναίκες ξυλουργοί; Γιατί όχι;
Μηχανικός αυτοκινήτων και μάλιστα πολύ προσεκτική και νοικοκυρά…..
Γυναίκες σε «αντρικά» επαγγέλματα: Υπάρχει ισότητα στην εργασία ή είναι όλα φούμαρα;
Ναι, αυτή μου μοιάζει για πραγματική νταλικέρισσα!
Γυναίκες σε οικοδομές! Βεβαίως, γιατί όχι;
«Φωτιά στα κόκκινα κι εγώ ο πυροσβέστης», που λέγαμε όταν ήμασταν μικροί. Δεν νομίζω πάντως ότι οι συγκεκριμένες είναι επαγγελματίες για να σβήνουν φωτιές. Μάλλον τις ανάβουν…..
Βεβαίως υπάρχουν γυναίκες ηχολήπτριες, όπως και γυναίκες που κάνουν μοντάζ και στο σινεμά αλλά και την τηλεόραση.
Και βέβαια μην ξεχάσουμε τις γυναίκες στο στρατό!
Πηγή:http://Nikosonline
http://www.alithinesgynaikes.gr