Θεσσαλονίκη: Δωρεάν ξεναγήσεις από αύριο στην… άλλη πόλη!

831

Το Mediterranean Cosmos σας προσκαλεί να ανακαλύψετε τη Θεσσαλονίκη βαδίζοντας στα μονοπάτια της, μέσα από ένα ξεχωριστό πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων. Αυτό το Μάιο, γνωρίζουμε τον παραδοσιακό οικισμό της Άνω Πόλης, μέσα από τέσσερις δωρεάν ξεναγήσεις! Αύριο, Τετάρτη (4/5) ξεκινάει η πρώτη ξενάγηση – όμως ακόμη κι αν δεν προλαβαίνετε για αύριο θα έχετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε μέχρι το τέλος του μήνα, ακόμη τρεις φορές.

Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία ναεξερευνήσουν από κοντά τα κτίσματα βαλκανικής αρχιτεκτονικής, τις πλατείες, τις βρύσες, τους βυζαντινούς ναούς και τους τεκέδες, και να περιηγηθούν στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια που συνθέτουν το μαγευτικό σκηνικό της περιοχής της Άνω Πόλης.

Για να δηλώσετε συμμετοχή στις δωρεάν ξεναγήσεις, απευθυνθείτε στο Γραφείο Πληροφοριών του εμπορικού κέντρου ή καλέστε στο 2310 489 571.

Ακόμη, οι επισκέπτες του Mediterranean Cosmos θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τις κοινωνικές και ιστορικές συνθήκες που έδωσαν στην Άνω Πόλη τη σημερινή της μορφή, μέσα από μια ξεχωριστή έκθεση με τίτλο «Η Άλλη Πόλη» στον Κόκκινο Διάδρομο του εμπορικού κέντρου (επίπεδο 0).

Η «Άλλη Πόλη» με δύο λόγια

Μικρά πλακόστρωτα στενά, που συχνά οδηγούν σε αδιέξοδο, παραδοσιακά σπίτια με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και χρώματα, πέτρινα σκαλιά, πολλές μικρές πλατείες που διατηρούν ακόμα το ανθρώπινο πρόσωπό τους, οι μικροί ναοί με τους κήπους, οι τεκέδες που γέννησαν θρύλους ζωντανούς ως τις μέρες μας, τα τείχη ως αντίπαλο δέος, αυλές και κήποι και παραδοσιακά μαγαζιά με αρώματα άλλης εποχής.

Γειτονιές μουσουλμάνων, χριστιανών, εβραίων και προσφύγων, αλλά και σημαντικών προσωπικοτήτων που συνδέθηκαν με αυτήν την πόλη… Όλοι άφησαν τα ίχνη τους σε μία από τις πιο όμορφες μέχρι σήμερα περιοχές που δε θυμίζει σε τίποτα την υπόλοιπη πόλη. Αν δεν έχεις χαθεί στους δρόμους της Άνω Πόλης, δεν μπορείς να πεις ότι την ξέρεις…

Ημερομηνίες και ώρες ξεναγήσεων:

Τετάρτη 4/5      18.00 – 20.00

Τετάρτη 11/5    18.00 – 20.00

Τετάρτη 18/5    18.00 – 20.00

Τετάρτη 25/5    18.00 – 20.00

Αφετηρία διαδρομής: Πύργος του Τριγωνίου στα Κάστρα

Τέρμα διαδρομής: Πλατεία Κουλέ Καφέ (Πλατεία Ρομφέη)

Η επιμέλεια του υλικού της έκθεσης και οι ξεναγήσεις υλοποιούνται από την ομάδα dot2dot (www.dot2dot.gr), ενώ το φωτογραφικό υλικό παραχωρήθηκε από το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

 

Πηγή:http://typosthes.gr

 

http://www.alithinesgynaikes.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.