Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023
No menu items!
ΑρχικήΙατρικά ΘέματαΟι βασικές γυναικολογικές εξετάσεις ανάλογα με την ηλικία

Οι βασικές γυναικολογικές εξετάσεις ανάλογα με την ηλικία

Η σύγχρονη εποχή απαιτεί από το «αδύναμο» φύλο να είναι, ταυτόχρονα, ικανή σύζυγος, στοργική μητέρα, τακτική νοικοκυρά, επιμελής υπάλληλος, ακόμα και επιστήμονας!!! Οι γυναίκες, σε όλες τις εποχές, μεριμνούσαν για όλα και για όλους, πόσο μάλλον στις μέρες μας, όπου ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιβάλλει σε αυτές όλο και περισσότερες αρμοδιότητες.

Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να προσέχει η κάθε γυναίκα την υγεία της, ώστε να είναι ικανή να ανταπεξέλθει σε όλες αυτές τις αρμοδιότητες. Θα αναφερθούμε στις βασικές εξετάσεις στις οποίες θα πρέπει να υποβάλλεται η κάθε γυναίκα, ανάλογα με την ηλικία.

TEST PAP (τεστ Παπανικολάου) : Η σύγχρονη ιατρική εστιάζει στην πρόληψη και στην έγκαιρη διάγνωση. Γι ‘αυτό, από τη στιγμή που ξεκινούν οι σεξουαλικές επαφές μιας νεαρής γυναίκας, θα πρέπει, 1 φορά τον χρόνο, να κάνει test Παπανικολάου και την κλασσική γυναικολογική εξέταση που συμπεριλαμβάνει και την ψηλάφηση μαστών. Εάν το test βγει αρνητικό για κάποια λοίμωξη ή πιθανή κακοήθεια, τότε η γυναίκα επαναλαμβάνει κάθε χρόνο. Εάν βρεθεί κάτι παθολογικό, ο γυναικολόγος της θα κρίνει σε ποιες περαιτέρω εξετάσεις θα πρέπει να υποβληθεί και πότε να έρθει ξανά για επανεκτίμηση. Με το test Παπανικολάου εκτιμάται η υγεία του γυναικολογικού συστήματος (π.χ. ύπαρξη φλεγμονών, ανωμαλίες κυττάρων που μπορεί να υποδηλώνουν καρκινικές ή προκαρκινικές καταστάσεις). Γίνεται την 8η-12η μέρα του κύκλου, μετά το πέρας της εμμήνου ρύσεως, άνευ σεξουαλικών επαφών τις 2 προηγούμενες μέρες.

Βασικές εξετάσεις ανάλογα με την ηλικία:

Στα 20:

a. Γενική, βιοχημικές και ανοσολογικές εξετάσεις αίματος, όπου θα κοιτάξουμε επίπεδα σιδήρου και TIBC( σιδηροδεσμευτική ικανότητα του αίματος), φεριτίνη( αποθήκες σιδήρου), αιμοσφαιρίνη και αιματοκρίτη, ώστε να εκτιμήσουμε μια πιθανή αναιμία από την απώλεια αίματος λόγω της ΕΡ. Επίσης, θα ζητήσουμε επίπεδα fT4, TSH και anti-TPO, προκειμένου να ελέγξουμε τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

b. test pap και απλή γυναικολογική εξέταση

c. αυτοψηλάφηση μαστών

Διάσημος ογκολόγος: Τι πρέπει να τρώμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνου

Στα 35:

Μια μαστογραφία αναφοράς ( την 5η -10η μέρα μετά την έναρξη της ΕΡ) και υπέρηχος μήτρας-ωοθηκών.

Μετά τα 40:

οπωσδήποτε μαστογραφία κάθε 2 χρόνια. Αν όμως, υπάρχει ιστορικό καρκίνου μαστού ή ωοθηκών σε συγγενή α’ βαθμού, θα γίνεται συχνότερα.( κληρονομούμενη μορφή καρκίνου μέσω των γονιδίων BRCA)

Εμμηνόπαυση :

μαστογραφία και υπέρηχος γεννητικών οργάνων κάθε χρόνο, στον οποίο θα ελέγχεται και το πάχος του ενδομητρίου(κριτήριο εκτίμησης καρκίνου ενδομητρίου, ο οποίος είναι πιο συχνός σε γυναίκες μεγάλης ηλικίας). Επειδή δε, οι γυναίκες αυτής της ηλικίας δεν έχουν περίοδο( εμμηνόπαυση= τέλος περιόδου), συνίσταται η μαστογραφία να γίνεται μία καθορισμένη μέρα κάθε χρόνο, π.χ. γενέθλια, ώστε η κάθε γυναίκα να το θυμάται και να μην το αμελεί!!

Συμπερασματικά, είναι επιτακτική, πλέον, ανάγκη όλες μας να προσέχουμε την υγεία μας και να υποβαλλόμαστε στις απαραίτητες εξετάσεις. Είναι απλές κι ανώδυνες, δεν απαιτούν πολύ χρόνο ή χρήμα και φυσικά, μπορούν να προλάβουν μια δυσάρεστη κατάσταση από πολύ νωρίς. Γι ‘αυτό, δεν έχουμε καμία δικαιολογία ώστε να μην κλείσουμε αμέσως ένα ραντεβού με τον γυναικολόγο μας και να φροντίσουμε να το τηρούμε όποτε κρίνεται απαραίτητο! Εμείς φροντίζουμε όλους τους άλλους, αλλά είναι αναγκαίο να φροντίσουμε και εμάς τις ίδιες!!! Γυναίκες……..αγαπήστε τον εαυτό σας και το σώμα σας, ξεκινώντας με την προστασία της υγείας σας!!!

Από την Επιστημονική Ομάδα του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Ευάγγελου Ευάγγελου Ζουμπανέα (www.diatrofi.gr)

Το διαβάσαμε στο madata.gr

 

http://www.alithinesgynaikes.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Advertisingspot_img

Δημοφιλη αρθρα