Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
No menu items!
ΑρχικήΟ Τόπος Μου«Δεν ζητάμε χρήματα, αίμα χρειαζόμαστε»

«Δεν ζητάμε χρήματα, αίμα χρειαζόμαστε»

Tην επιτακτική ανάγκη για εγγραφή και ενεργή συμμετοχή νέων ανθρώπων, που επιθυμούν να διαθέσουν 10 λεπτά από τον χρόνο τους για να προσφέρουν το πολυτιμότερο αγαθό ζωής που πολλοί συνάνθρωποί μας το χρειάζονται, υπογραμμίζει ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Σύρου.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη, η οποία καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, ο Σύλλογος απευθύνει για μία ακόμη φορά έκκληση σε όλους εκείνους που γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο αλτρουισμός, ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη μπορούν πραγματικά να σώσουν ζωές.

Κεντρικό μήνυμα του φετινού εορτασμού είναι «Το αίμα μας ενώνει όλους /Blood connect us all», μήνυμα που προβάλλει την αλυσίδα αλληλεγγύης «εθελοντής αιμοδότης-αίμα-ασθενής».

Υπενθυμίζεται ότι από το 1971 μέχρι σήμερα, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Σύρου καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες τόσο για την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας, όσο και για την αύξηση των μελών του, των οποίων η ηλικία και η υγεία επιτρέπει τη συμμετοχή τους σε αιμοδοσίες.

644 ενεργά μέλη

aimodosia1

Ο Σύλλογος αριθμεί 1.727 μέλη, εκ των οποίων τα 1.083 δεν είναι ενεργά, ενώ τα 644 είναι ενεργά την τελευταία 5ετια. Αριθμός που αποδεικνύει ότι μόνο το 1/3 των εγγεγραμμένων μελών συμβάλλει στην κάλυψη όλων εκείνων των περιστατικών, στα οποία υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αίμα.

Χαρακτηριστικά, το 2015 ο Σύλλογος ανταποκρίθηκε σε 157 περιστατικά, προσφέροντας συνολικά 375 μονάδες (φιάλες) αίματος. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της χρονιάς, η εγγραφή 14 νέων μελών δεν κατάφερε να λύσει το πρόβλημα του μικρού αριθμού ενεργών αιμοδοτών, δεδομένου ότι αποχώρησαν 34 μέλη του Συλλόγου, λόγω του χρονικού περιθωρίου.

Μάλιστα το έργο της αιμοδοσίας είναι ακόμα πιο δύσκολο,  καθώς πέντε παιδιά μεσογειακής αναιμίας, τα οποία βρίσκονται εκτός Σύρου καταναλώνουν ανά 14 ημέρες 2 φιάλες το άτομο.

Σημειώνεται, ότι στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή, το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου είναι ανοικτό για την εβδομάδα 13-17 Ιουνίου (09:00 – 13:000 σε όσους επιθυμούν να αιμοδοτήσουν.

«Καλύπτουμε όλα τα περιστατικά, αλλά μέχρι πότε;»

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», η Ειρήνη Ξαγοράρη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθελοντικής Αιμοδοσίας Σύρου, σημειώνει ότι θα πρέπει να γίνει κατανοητή από όλους η σημασία εγγραφής νέων εθελοντών, οι οποίοι μέσα από την προσφορά τους θα παρατείνουν τη ζωή αρκετών συνανθρώπων τους. Επιπλέον, μέσα από την προσφορά τους θα κρατήσουν ζωντανό και τον ίδιο τον Σύλλογο, ο οποίος στο παρελθόν είχε αντιμετωπίσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα τα οποία απειλούσαν τη λειτουργία τους. Όπως προσθέτει, δίνοντας ένα χέρι βοηθείας, μεγαλώνει και η οικογένεια της αιμοδοσίας σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η ζωή συμπολιτών μας που μας χρειάζονται.

«Είναι πραγματικά λυπηρό από τα 1.727 εγγεγραμμένα μέλη, να αιμοδοτούν μόνο τα 644» επισημαίνει η κ. Ξαγοράρη, καθιστώντας γνωστό ότι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των νέων ανθρώπων ξεκινά μέσα από την οικογένεια, η οποία μελλοντικά ενδεχομένως να βρεθεί στην ίδια ανάγκη με αρκετούς συνανθρώπους μας. Όπως εξηγεί, ο Σύλλογος δηλώνει «παρών» σε κάθε περιστατικό που παρουσιάζεται, προκειμένου να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Κρίνει μάλιστα, πως το μήνυμα αυτό θα έπρεπε να μεταδίδεται από τους γονείς και τους μεγαλύτερους σε ηλικία σε όλα τα παιδιά, που μόλις ενηλικιωθούν, έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν το αίμα τους.

«Οι μονάδες που χρειάζονται για κάθε περιστατικό είναι από 8-10 φιάλες. Ακόμα και για ένα απλό γυναικολογικό πρόβλημα, απαιτούνται δύο φιάλες» ενημερώνει η κ. Ξαγοράρη.

Υποστηρίζει ακόμα, ότι είναι πολύ λυπηρό πολλοί άνθρωποι να συνειδητοποιούν αργά τη σημασία της προσφοράς αίματος, όταν παρουσιάζονται αντίστοιχα περιστατικά στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον τους. «Εμείς καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, όμως πόσα περιστατικά μπορούν να καλύψουν 644 άτομα; Εμείς δεν ζητάμε χρήματα. Όποιος επιθυμεί και ενδιαφέρεται να κάνει κάποια δωρεά, απευθύνεται στη Γραμματεία του Συλλόγου, εμείς χρειαζόμαστε αίμα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Δεν πρέπει να θυμόμαστε την αιμοδοσία μόνο στις 14 Ιουνίου»

Κρίνει μάλιστα ότι η τοπική κοινωνία δεν θα πρέπει να στρέφει το ενδιαφέρον τους στο έργο του Συλλόγου και κατ’ επέκταση στην ανάγκη για αίμα, μόνο την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. «Είναι κάτι που πρέπει να το θυμόμαστε όλες τις μέρες και να το κάνουμε πράξη, όταν μας δοθεί ο χρόνος. Άλλωστε, χρειάζονται μόνο 10-15 λεπτά», σημειώνει, διευκρινίζοντας ότι το γραφείο του Συλλόγου λειτουργεί καθημερινά (08:30-11:30), απέναντι από το Γραφείο 30 του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου.

Η κ. Ξαγοράρη προσθέτει ακόμα ότι ο Σύλλογος δεν χάνει ευκαιρία να ενημερώσει σχετικά τους κατοίκους της Σύρου, γι’ αυτό και έχει σημαντική παρουσία τόσο σε σημαντικά αθλητικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο νησί, όπως το 1ο TRIMORE Syros Triathlon, όσο και σε εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα. «Θα συμμετέχουμε τόσο στη Γιορτή του Πατέρα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μάννα, όσο και στην αντίστοιχη εκδήλωση που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Σύρου για να μοιράσουμε έντυπα και να μιλήσουμε στον κόσμο. Αντίστοιχες ενημερωτικές επισκέψεις έχουν πραγματοποιηθεί τόσο στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, όσο και στα Λύκεια.

 

 

Συντάκτης: Αντώνης Μπούμπας

Πηγή:http://www.koinignomi.gr/

 

 

 

 

http://95.216.7.85/~alithines

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Σημειώνεται, ότι στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή, το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου είναι ανοικτό για την εβδομάδα 13-17 Ιουνίου (09:00 – 13:000 σε όσους επιθυμούν να αιμοδοτήσουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Advertisingspot_img

Δημοφιλη αρθρα