Άγχος και γονιμότητα

882

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Berkeley της California, το έντονο άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα. Ο έλεγχος του στρες αποτελεί παράγοντα μεγάλης σημασίας για την επίτευξη μίας εγκυμοσύνης και τα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά πρέπει να τον λάβουν σοβαρά υπόψη.

Υπολογίζεται ότι 1 στα 8 ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας . Τα αίτια της υπογονιμότητας για το 20% από τα ζευγάρια αυτά είναι άγνωστα. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Berkeley κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το άγχος αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη, με αποτέλεσμα να περιορίζονται τα επίπεδα τηςγοναδοτροπίνης (GnRH). Το γεγονός αυτό οδηγεί σε ελάττωση του σπέρματος, της ωορρηξίας και σε πτώση της ερωτικής επιθυμίας και για τα δύο φύλα.

Η μελέτη έγινε σε αρουραίους, και αν επιβεβαιωθεί και για τους ανθρώπους, θα δώσει εξήγηση σε περιπτώσεις ανεξήγητης υπογονιμότητας. Είναι γνωστό ότι το άγχος μειώνει την ερωτική επιθυμία, και ίσως αποδειχθεί ότι αποτελεί παράγοντα υπογονιμότητας. Μπορεί επίσης να αποτελεί εμπόδιο για τα ζευγάρια που υποβάλλονται σε θεραπεία γονιμότητας.

Υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο ζωής μας που μπορούν να μας βοηθήσουν να ελέγξουμε το άγχος. Μερικές από αυτές τις τακτικές που μπορούν να ενισχύσουν τη γονιμότητα των ζευγαριών είναι:

  • Η τακτική σωματική άσκηση.
  • Ορισμένες τεχνικές χαλάρωσης, όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός.
  • Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
  • Η επαρκής ξεκούραση, καθώς η έλλειψη ύπνου προκαλεί άγχος και ανησυχία.
  • Να συζητάμε τα προβλήματα και τις ανησυχίες μας με έναν καλό φίλο, ή να ζητήσουμε τη βοήθεια ψυχολόγου.

Τα ευρήματα της έρευνας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το άγχος μπορεί να είναι παράγοντας υπογονιμότητας, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Γι αυτό το λόγο, πολλά ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας μπορούν να εφαρμόσουν  τις παραπάνω τεχνικές και να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχούς σύλληψης.

 

Πηγή: modernpregnancytips.com

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.