Η τέχνη των ξύλινων σκαριών στον Επιβατικό Σταθμό

1018

Ένα ιδιαίτερο αντίγραφο ξύλινου σκάφους σε κλίμακα τέτοια που βοηθά απόλυτα τον επισκέπτη να κατανοήσει τον τρόπο δημιουργίας του, φιλοξενεί από το μεσημέρι του Σαββάτου ο Επιβατικός Σταθμός στην Ερμούπολη, μετά από τις κατάλληλες ενέργειες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου σε συνεργασία με τον άνθρωπο που το κατασκεύασε, τον κ. Μανώλη Ζώρζο.

a3_0

Πρόκειται για ένα μικρό έκθεμα (μοντέλο) αφιερωμένο στη ναυπηγική ιστορία της Σύρου και κυρίως στην τέχνη του καραβομαραγκού, που άνθισε κατά το παρελθόν στο νησί, καθιστώντας το, κέντρο της Μεσογείου με φόντο τη σπουδαία δραστηριότητα που αναπτύχθηκε.

a5_0

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του σταθμού και ως προπομπού του πολιτισμού της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου συνεχίζει την εξαιρετική ιδέα που παρέλαβε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, συστήνοντας στους επισκέπτες της Σύρου – που θα μεταβούν στον σταθμό αμέσως μετά την άφιξή τους στο λιμάνι της πόλης -, ένα σπουδαίο κεφάλαιο του ιστορικού παρελθόντος, φιλοδοξώντας μάλιστα, το επόμενο καλοκαίρι να παρουσιαστεί και μία συνολική έκθεση ξύλινων σκαφών (αντιγράφων).

a6_0

Αξίζει να υπογραμμισθεί πως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως, κάθε εξάρτημα και συνολικά ο εξοπλισμός του μοντέλου λειτουργούν κανονικά.

a7_0

Δημήτρης Κοσμάς: “Σήμερα ξεκινά μία αναδρομή στο ναυτικό πολιτισμό του νησιού μας, της Ερμούπολης αλλά και της Σύρου, ο οποίος έχει βάθος χρόνου και ιστορία. Έχουμε πολλά κομμάτια που είχαν κατασκευαστεί τον περασμένο αιώνα, αλλά όπως βλέπουμε, έχουμε και σήμερα ανθρώπους που ασχολούνται, αγαπούν και παρουσιάζουν με πολλούς τρόπους όλα αυτά τα ιστορικής σημασίας σκαριά. Ξεκινάμε σήμερα μία παρουσίαση αυτής της ιστορίας με αφετηρία τον Επιβατικό Σταθμό της Ερμούπολης, καθώς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου δεν καταπιάνεται μόνο με τις αρμοδιότητες του όσον αφορά τις λιμενικές εγκαταστάσεις, αλλά επιδιώκει να προσφέρει στο πεδίο του πολιτισμού και να αναδείξει πτυχές του.

a8_0

Σε αυτό το πλαίσιο, σε συνεργασία με τον κ. Μανώλη Ζώρζο, που είναι πλοίαρχος Ε.Α. του Εμπορικού Ναυτικού καθώς και με μία σημαντική βοήθεια από το μέλος του ΔΣ μας, τον κ. Κανάκη που είναι γνώστης της ναυτοσύνης, προχωράμε σταδιακά στην παρουσίαση όλων αυτών που έχει δημιουργήσει ο κ. Ζώρζος. Ευελπιστούμε του χρόνου, τέτοια εποχή να κάνουμε μία έκθεση για την τέχνη του καραβομαραγκού, η οποία θα συμπεριλάβει όλα τα έργα του ίδιου που κρατά στο δημιουργικό εργαστήρι του.”.

a11_0

Μανώλης Ζώρζος: “Είναι ένα αντίγραφο (σε κλίμακα) των παραδοσιακών ξύλινων σκαφών. Προέκυψε αυτή η επιθυμία, με δεδομένο ότι χάνονται με τον χρόνο τα ξύλινα σκάφη, όχι μόνον λόγω φθοράς αλλά κι εξαιτίας νέων νομοθεσιών, με τις οποίες επιβάλλεται η καταστροφή τους. Σκέψη μου ήταν να δω τί μπορώ να κάνω ώστε να σώσουμε κάτι από όλη αυτήν την τέχνη. Προσωπικά επέλεξα να αξιοποιήσω την εμπειρία που διαθέτω αφού μεγάλωσα σε ένα μικρό ναυπηγείο προκειμένου να φτιάξω αυτό το σκαρί και να αποτελέσει ένα “ζωντανό” βιβλίο για την τέχνη των ναυπηγο-μαραγκών.

a2_0

Το συγκεκριμένο είναι ημιτελές και στην πλαϊνή πλευρά και στην τομή του, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα οι επισκέπτες να μάθουν και να κατανοήσουν πώς ακριβώς δημιουργείται ένα ξύλινο σκαρί. Ακολούθησα συγκεκριμένη μεθοδολογία και κάθε στάδιο το φωτογράφιζα. Οπότε, για κάθε μικρό ξύλινο σκάφος υπάρχει ένα άλμπουμ με το απαραίτητο φωτογραφικό υλικό που αποτυπώνει την εξέλιξή του.

Το συγκεκριμένο μοντέλο απαίτησε για τη δημιουργία του σχεδόν έναν χρόνο. Βέβαια δεν το δούλευα κάθε μέρα, αφού για να δημιουργηθεί σωστά χρειάζεται και ψυχική διάθεση.”.

Συντάκτης: Άννα – Τερέζα Δαλμυρά

Απόσπασμα απο ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ

Πηγή:http://koinignomi.gr

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.