Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023
No menu items!
ΑρχικήΧρήσιμοι ΣύνδεσμοιΟ Ανδρέας και οι γυναίκες που τον αγάπησαν με πάθος

Ο Ανδρέας και οι γυναίκες που τον αγάπησαν με πάθος

Κάθε αφήγημα για τον Ανδρέα Παπανδρέου αποτελεί ένα παράθυρο στην Ιστορία, καθώς συνδέεται με πρόσωπα και γεγονότα που σηματοδότησαν μια ολόκληρη εποχή. Η πολιτική του πορεία ξετυλίγεται παράλληλα με μια μεγάλη και τρικυμιώδη περίοδο της Ελλάδας. Τώρα μια νέα βιογραφία φέρνει στο φως στοιχεία που είχαν παραμένει μακριά από το προσκήνιο καθώς και σημαντικές προσωπικές μαρτυρίες.

Πρόκειται για το βιβλίο με τίτλο «Ανδρέας Παπανδρέου, η γέννηση ενός πολιτικού αντάρτη». Ο συγγραφέας του έργου είναι ο κ. Σπύρος Δράινας, πολιτικός αναλυτής και αρθρογράφος, ο οποίος γνώρισε τον Ανδρέα Παπανδρέου την εποχή όπου ζούσε στις ΗΠΑ και συνεργάστηκε μαζί του, καθώς μετείχε και ο ίδιος στον αντιδικτατορικό αγώνα ως μέλος του ΠΑΚ.

Το βιβλίο έχει ήδη κυκλοφορήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην αγγλική γλώσσα από τις εκδόσεις I.B. Tauris με τον τίτλο «Andreas Papandreou: The Making Of A Greek Democrat And Political Maverick».

Η ελληνική έκδοση έγινε από τις εκδόσεις «Ψυχογιός» και τη μετάφραση έκανε ο Χρήστος Οικονόμου, συγγραφέας και δημοσιογράφος στο «Εθνος». Η αφήγηση ξεκινά με τα πρώτα παιδικά χρόνια της οικογένειας, συνεχίζεται με την εποχή όπου εγκαθιδρύεται η δικτατορία στην Ελλάδα και καταλήγει με την ομιλία του Α. Παπανδρέου στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον το 1968.

 

Ο Ανδρέας με την πρώτη σύζυγό του, Χριστίνα Ρασσιά. Εμειναν μαζί για δέκα χρόνια, χωρίς όμως να αποκτήσουν παιδιά.

Ο Ανδρέας με την πρώτη σύζυγό του, Χριστίνα Ρασσιά. Εμειναν μαζί για δέκα χρόνια, χωρίς όμως να αποκτήσουν παιδιά.

 

Παράλληλα, όμως με τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του ως πολιτικής οντότητας και τις αναζητήσεις του ως οικονομολόγου, στο βιβλίο χαρτογραφείται ο χαρακτήρας του από τα νεανικά χρόνια, την άγνωστη εποχή στα μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και βέβαια οι θυελλώδεις έρωτες με τη Χριστίνα Ρασσιά και τη Μαργαρίτα Τσαντ.

Το μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή του ήταν οι ΗΠΑ, όπου έφτασε την άνοιξη του 1940, λίγο πριν από τον πόλεμο. Η μοναξιά των πρώτων μηνών βρήκε αντιστάθμισμα στη σχέση του με τη γοητευτική Χριστίνα Ρασσιά.

Πολλά χρόνια μετά η ίδια στην αυτοβιογραφία της έγραφε για τη γνωριμία της με τον Ανδρέα: «Ηταν καταπληκτικός χορευτής, πραγματικά θαυμάσιος και χορέψαμε, ήπιαμε, κουβεντιάσαμε μέχρι τις δύο το πρωί. Ηταν πολύ καλός συζητητής. Αγαπούσε να μιλά για τον εαυτό του, αλλά ήταν επίσης προσεκτικός ακροατής…». Το ζευγάρι παντρεύτηκε τον Φεβρουάριο του 1941. Θα έμεναν μαζί για δέκα χρόνια, χωρίς όμως να αποκτήσουν παιδιά. Στην Αμερική υπηρέτησε στο Ναυτικό ως νοσοκόμος και τον Ιούλιο του 1944 με ειδική άδεια μετείχε στην ελληνική αντιπροσωπεία στο Μπρέτον Γουντς. Εκεί ήταν που γνώρισε τον περίφημο Τζον Κέινς, οι ιδέες του οποίου αποτέλεσαν τη βάση για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα αργότερα.

Η γνωριμία με τον Σινάτρα
Ενα κομβικό σημείο της ζωής του ξεκίνησε μέσα στην αίθουσα αναμονής ενός οδοντιατρείου στη Μινεάπολη. Εκεί συνάντησε την 24χρονη Μαργαρίτα Τσαντ. Η χημεία μεταξύ τους ήταν έντονη. Ερωτεύθηκαν με πάθος.

 

Ο Ανδρέας με τη Μαργαρίτα σε ανέμελες στιγμές. Το πάθος των προσωπικών σχέσεων εξιστορείται στο βιβλίο με την πολιτική και οικονομική ατμόσφαιρα και τις επιρροές που επέδρασαν στη διαμόρφωση της σκέψης του.

Ο Ανδρέας με τη Μαργαρίτα σε ανέμελες στιγμές. Το πάθος των προσωπικών σχέσεων εξιστορείται στο βιβλίο με την πολιτική και οικονομική ατμόσφαιρα και τις επιρροές που επέδρασαν στη διαμόρφωση της σκέψη

 

Επειτα από περιπέτειες η Χριστίνα έδωσε το διαζύγιο που ζητούσε ο Ανδρέας και εκείνος μαζί με τη Μαργαρίτα απόλαυσαν διακοπές έξι εβδομάδων στη λίμνη Πίραμιντ της Νεβάδα. Γοητευμένος από την ατμόσφαιρα της Δύσης, ο Ανδρέας φορούσε ένα καουμπόικο καπέλο και φαρδιά ζώνη. Το ζευγάρι παντρεύτηκε στο Ρίνο, όπου και γνώρισε τον Φρανκ Σινάτρα, ενώ λίγο μετά άρχισε η δημιουργία της οικογένειας. Ηταν τα χρόνια όπου με πάθος άκουγε οικονομολόγους όπως ο Γκάλμπρεϊθ αλλά και μελωδίες απο τον Νατ Κινγκ Κολ και τον Λούις Αρμστρονγκ.

«Την ίδια περίοδο όμως η πολιτική αφύπνιση του Ανδρέα βρήκε ισχυρό σύμμαχο στο πρόσωπο της νέας του συζύγου» γράφει ο κ. Δράινας για τη Μαργαρίτα και σημειώνει: «Για τη γενιά της ο ακτιβισμός της πρώτης κυρίας Ελινορ Ρούσβελτ αποτελούσε πρότυπο για κάθε γυναίκα που ενδιαφερόταν να δραστηριοποιηθεί πολιτικά. Σε μια σχέση που, όπως η ίδια παραδέχεται, είχε κάτι από το ερωτικό παιχνίδι ενός δασκάλου με την ατίθαση αγαπημένη του μαθήτρια, η Μαργαρίτα κάλυπτε την ανάγκη του Ανδρέα για μια ενδιαφέρουσα γυναικεία συντροφιά, αλλά και την εξίσου έντονη ανάγκη του για ένα ”αντηχείο” που θα τον βοηθούσε να δοκιμάζει τη σκέψη του. Οι δυο τους ήταν από πολλές απόψεις το μοντέλο του επιτυχημένου πολιτικού ζευγαριού».

ΓΙΑΤΙ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ο πανεπιστημιακός που έγινε πολιτικός

Ο Σπύρος Δράινας πραγματοποησε μια μακρά έρευνα, περίπου δέκα χρόνια, για να συγκεντρώσει υλικό για τον πρωταγωνιστή του όσο και τη σύνδεσή του με μια ολόκληρη εποχή. Ηταν τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου και τα νέα σύνορα που χάρασσε ο Τζον Κένεντι. Ο στόχος του συγγραφέα αποτυπώνεται στον πρόλογό του όπου σημειώνει χαρακτηριστικά: «Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά τον θάνατό του κανένα μνημείο δεν κοσμεί τον λιτό τάφο του Ανδρέα Παπανδρέου στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

 assets_LARGE_t_420_54268471_type13145

Αριστερά και κέντρο: Ο Ανδρέας με τη Μαργαρίτα στα πρώτα χρόνια της γνωριμίας τους. Δεξιά: Οικογενειακή φωτογραφία (Ανδρέας, Μαργαρίτα και τα παιδιά τους, Γιώργος, Σοφία, Νίκος και Αντρίκος) μαζί με τον Γεώργιο Παπανδρέου. Ο συγγραφέας ξεδιπλώνει πολλές άγνωστες πτυχές από την ταραγμένη προδικτατορική περίοδο.

 

Αυτή η αινιγματική απουσία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του μυστηρίου το οποίο περιβάλλει τον άνθρωπο που υπήρξε κατά μια άποψη ο πλέον αξιόλογος και αναμφισβήτητα ο πλέον αμφιλεγόμενος Ελληνας πολιτικός της περιόδου μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι θαυμαστές του τον λάτρεψαν, οι επικριτές του τον απεχθάνονταν το ίδιο παθιασμένα, αλλά ο σπουδαγμένος στο Χάρβαρντ Παπανδρέου δεν άφησε τελικά πίσω του καμία ασφαλή και ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με το ποιος ήταν και τι πρέσβευε», γράφει ο κ. Δράινας και επίσης σημειώνει ότι το βιβλίο αφηγείται μια ιστορία που είναι συγχρόνως ελληνική και αμερικανική, άγνωστη από τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου όπως αυτός εκτυλίχθηκε στο ευρωπαϊκό μέτωπο.

Η μεταμόρφωσή του
«Το βιβλίο αυτό είναι ό,τι καλύτερο έχει γραφτεί μέχρι σήμερα για τον Ανδρέα Παπανδρέου» σημειώνει στον πρόλογο της έκδοσης ο Νίκος Παπανδρέου. Οπως αναφέρει, δεν περιλαμβάνει εγκωμιαστικά σχόλια και πολυσέλιδα αποσπάσματα ομιλιών. «Το βιβλίο δίνει απαντήσεις σε πολλούς μύθους για το πώς και γιατί ήρθε ο Ανδρέας στην Ελλάδα στις αρχές του 1960 αφήνοντας πίσω του μια λαμπρή καριέρα στην Αμερική ως πανεπιστημιακός και διανοούμενος.

Με συναρπαστικό τρόπο αφηγείται τη μεταμόρφωση του ”πανεπιστημιακού” Ανδρέα στον ”πολιτικό” Ανδρέα που γνωρίσαμε. Ποιος γνωρίζει ότι μετά την όχι και τόσο επιτυχημένη παρθενική του ομιλία στην Πάτρα σταμάτησε στο Αίγιο σε μια παραλία για να βάλει βότσαλα στο στόμα του και όπως ο ρήτορας Δημοσθένης απήγγειλε το κείμενο της ομιλίας μπροστά στην εμβρόντητη γυναίκα του σαν μια αυστηρή πειθαρχημένη χειρονομία αυτοδιδαχής;».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
gapostolidis@pegasus.gr

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Advertisingspot_img

Δημοφιλη αρθρα