“Μόνο μέσω της αλληλεγγύης θα καταφέρουμε να υπερβούμε την κρίση.”

1264
Η ΚΑΡΙΤΑΣ είναι ένας θεσμός της Καθολικής Εκκλησίας που ασχολείται με το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο και προσπαθεί να εφαρμόσει τις αξίες του Ευαγγελίου αναφορικά με τη δικαιοσύνη, την ισότητα και την αγάπη», τονίζει στον «ΛΟΓΟ» ο Βικάριος της Καθολικής Επισκοπής π. Αντώνης Βουτσίνος, σημειώνοντας ότι αυτή καθαυτή η λέξη ΚΑΡΙΤΑΣ σημαίνει «Αγάπη».
Αγκαλιάζει, όπως λέει, περισσότερο ευπαθή άτομα ή οικογένειες που χρήζουν είτε οικονομικής και υλικής ανάγκης, είτε ψυχολογικής και ηθικής στήριξης, παρέχοντας παράλληλα υπηρεσίες και σε άτομα που δεν ακούγεται εύκολα ηφωνή τους στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο.
ΘΕΑΡΕΣΤΟ ΕΡΓΟ
Η κρίση, ωστόσο, έχει δυσκολέψει πολύ το έργο τους: «Τα τελευταία 7-8 χρόνια, από τότε δηλαδή που άρχισε η οικονομική κρίση, οι ανάγκες γίνονται καθημερινά όλο και περισσότερες, ενώ αυξάνονται συνεχώς τα αιτήματα βοηθείας», λέει χαρακτηριστικά, αποδίδοντας το φαινόμενο στις συνεχείς περικοπές μισθών και συντάξεων, καθώς και στις αυξήσεις των καταναλωτικών αγαθών.
Σημειώνει, δε, ότι οι πόροι της ΚΑΡΙΤΑΣ σημειώνουν φθίνουσα πορεία σε μια περίοδο που οι ανάγκες καταγράφουν αλματώδη αύξηση, απευθύνοντας έκκληση προς όλους όσοι, καθ´ οιονδήποτε τρόπο, δύνανται να στηρίξουν το έργο της, να το πράξουν: «Η ΚΑΡΙΤΑΣ κάποιες βοήθειες από ιδιώτες κλπ. παλιότερα. Αυτά όλα έχουν ξεχαστεί σήμερα, με την έννοια ότι ο κόσμος δεν μπορεί, όταν παίρνει 400 έως 700 ευρώ τοΝ μήνα κι έχει οικογένεια, να βοηθήσει».
Caritas Tinou (6)
Η υφιστάμενη κατάσταση λοιπόν ώθησε τα μέλη του φορέα να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους αύξησης των πόρων τους: «Δύο φορές τουλάχιστον τον χρόνο υλοποιούμε ένα παζάρι, γεγονός που αποφέρει κάποια έσοδα, τα οποία μας βοηθούν να καλύψουμε αρκετές ανάγκες συνανθρώπων μας», υπογραμμίζοντας ότι με τα χρήματα αυτά τροφοδοτούν με τρόφιμα αξίας 40 ευρώ, σε μηνιαία βάση, τουλάχιστον 30 οικογένειες.
images (1)
«Όμως προσπαθούμε και από αλλού να βρούμε χρήματα» συνεχίζει, κάνοντας γνωστό ότι για 3η συνεχόμενη χρονιά το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» τους επιχορηγεί με το ποσό των 25.000 ευρώ ετησίως για την προμήθεια φαρμάκων και τροφίμων και, σε έκτακτη ανάγκη μόνο,  στην εξόφληση κάποιου ενοικίου. Τονίζει ότι το πρόγραμμα αυτό θα βρίσκεται σε ισχύ για μια ακόμη χρονιά, καθιστώντας σαφές ότι μέσω αυτού βοηθούνται άλλες 25-30 οικογένειες.
pa230016
Δεδομένου ότι  το ανωτέρω ίδρυμα βοηθά σε πανελλαδικό επίπεδο την ΚΑΡΙΤΑΣ, τονίζει ότι η Σύρος λαμβάνει κι από κει το μερίδιό της, γεγονός που τους επιτρέπει τη στήριξη επιπλέον 25 οικογενειών σε μηνιαία βάση; «Συνολικά, λοιπόν, τουλάχιστον 80 οικογένειες ενισχύονται με την παροχή, σε μηνιαία βάση, με  τρόφιμα αξίας 40 ευρώ, ενώ άλλες 22 τουλάχιστον λαμβάνουν φαρμακευτική βοήθεια. Πληρώνουμε την ασφαλιστική συμμετοχή τους, ενώ στην περίπτωση που δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη, τους συνδράμουμε με το ποσό των 60-70 ευρώ μηνιαίως για την αγορά των φαρμάκων τους».
CaritasVenezuela
Ο π. Αντώνης καθιστά απολύτως σαφές ότι οι διαδικασίες που διέπουν τη συνεργασία τους με το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» διέπονται από καθεστώς απόλυτης διαφάνειας, υπογραμμίζοντας ότι οι προϋποθέσεις που θέτει ο εν λόγω φορέας είναι ιδιαίτερα αυστηρές. Η επιλογή της ΚΑΡΙΤΑΣ για χρηματοδότηση, μαζί με την Κατ´ Οίκον Νοσηλεία,  το Ησυχαστήριο των Καλογραιών και ίσως την Μητρόπολη, έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια επίσκεψης αντιπροσωπίας του Ιδρύματος στη Σύρο, υπογραμμίζοντας ότι υπογράφηκε σύμβαση η οποία απαιτεί απόλυτη συνέπεια και διαφάνεια στα συμφωνηθέντα.
αφισα_0
Πόσο εύκολο, όμως, είναι για κάποιον να αποταθεί για βοήθεια; Υπάρχουν άνθρωποι, όπως ισχυρίζεται, που λόγω αξιοπρέπειας ντρέπονται να το πράξουν αυτό, ωστόσο δεν εκλείπουν και οι περιπτώσεις που ορισμένοι,  αν και δεν χρήζουν απόλυτης ανάγκης – ευτυχώς σε περιορισμένη κλίμακα – εκμεταλλεύονται την κατάσταση.
Στο σημείο αυτό υπογραμμίζει ότι η παροχή της βοηθείας γίνεται με απόλυτη διακριτικότητα, καθιστώντας σαφές ότι οι ανάγκες πλέον είναι τόσο μεγάλες, ώστε τουλάχιστον 2-3  άτομα, σε καθημερινή βάση, χτυπούν την πόρτα τους, ζητώντας βοήθεια. Παράλληλα, ζητά από τους δημότες να γνωστοποιούν στην ΚΑΡΙΤΑΣ περιπτώσεις ανθρώπων που λόγω αξιοπρέπειας δεν απευθύνονται σε φορείς για βοήθεια, λέγοντας: « Σεβόμαστε περισσότερο αυτούς τους ανθρώπους και θα τους βοηθήσουμε οπωσδήποτε».
images
Προκειμένου δε να αποκλειστούν οι περιπτώσεις εκμετάλλευσης, κάθε 4-5 μήνες, οι υπεύθυνοι της ΚΑΡΙΤΑΣ πραγματοποιούν συνέντευξη στα στηριζόμενα από αυτούς άτομα ,προκειμένου να αποτιμηθεί εκ νέου η πραγματική οικονομική τους κατάσταση και να διαπιστωθεί αν συνεχίζουν να συντρέχουν οι λόγοι για τους οποίους τους είχε παρασχεθεί η αρχική βοήθεια: «Το Ζήτα είναι το καλύτερο ψηφίο του αλφαβήτου», λέει χαριτολογώντας.
Η απογοήτευση ζωγραφίζεται στο πρόσωπό όταν τον ρωτάμε για την στήριξη της Πολιτείας: «ΟΧΙ δεν υπάρχει στήριξη» τονίζει, σημειώνοντας  ότι μέχρι στιγμής ούτε ο Δήμος ούτε η Περιφέρεια τους έχει συνδράμει: «Φέτος μόνο στάλθηκε ένα ερωτηματολόγιο από την Περιφέρεια για βοήθεια. Το συμπληρώσαμε, αλλά έως τώρα δεν έχουμε πάρει απάντηση. Από τον Δήμο ποτέ».
bc423575568a1e8183571826e98263e5
Τέλος, ευχαρίστησε δημόσια την αλυσίδα σούπερ Μάρκετ «Βασιλόπουλος» για την παροχή σε ημερήσια βάση αγαθών που λήγουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, υπογραμμίζοντας ότι η αξία τους σε μηνιαία βάση ανέρχεται σε τριψήφιο νούμερο (1300-2500 ευρώ), γεγονός που τους παρέχει τη δυνατότητα να σιτίζουν μεγάλο αριθμό κατοίκων.

Ευχαριστίες απευθύνει και σε όλους όσοι καθ´ οιονδήποτε τρόπο στηρίζουν το έργο τους, υπογραμμίζοντας ότι μόνο μέσω της αλληλεγγύη θα καταφέρουμε να υπερβούμε την κρίση.

του Γιώργου Αλβέρτη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.