Οι κανόνες ασφαλείας των παιδιών στη θάλασσα!

1150

Tα καλοκαιρινά μπάνια στη θάλασσα είναι η χαρά των παιδιών, αλλά ταυτόχρονα προκαλούν ανησυχία στους γονείς εξαιτίας των ατυχημάτων που μπορούν να συμβούν στην παραλία.

Ακολουθώντας, ωστόσο, ορισμένες απλές και χρήσιμες οδηγίες μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να παίζει και να κολυμπά με ασφάλεια στη θάλασσα.

Αρχικά, ο έλεγχος της παραλίας είναι η πρώτη και βασικότερη υποχρέωσή σας, όταν πηγαίνετε για μπάνιο. Γι’ αυτό θα πρέπει να διαβάσετε τυχόν πινακίδες για τις ιδιαιτερότητες της περιοχής (ρεύματα, βράχια, μορφολογία βυθού, επικίνδυνα ψάρια). Ελέγξτε αν υπάρχει μεγάλη κίνηση σκαφών ή αν γίνονται θαλάσσια σπορ στην ακτή. Δείτε αν υπάρχει γαλάζια σημαία στην παραλία, η οποία εγγυάται την ποιότητα του νερού.

Εάν η θάλασσα έχει βράχια, πείτε στα παιδιά σας να κολυμπούν σε απόσταση απ’ αυτά. Ζητήστε τους να αποφεύγουν τα σπρωξίματα μέσα στο νερό. Αν η θάλασσα έχει κύμα, πείτε τους να κολυμπούν με την πλάτη προς την ακτή.

Θέστε με σαφήνεια όρια στο παιδί αναφορικά με το μέχρι που επιτρέπεται να κολυμπάει. Μην υπερεκτιμάτε τις ικανότητες των παιδιών σας στην κολύμβηση και μη χαλαρώνετε την επιτήρησή σας.

Τι δεν πρέπει να κάνετε στο παιδί σας στη θάλασσα ή στην πισίνα

Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται από έναν ενήλικοστη θάλασσα. Επίσης, όσο πιο μικρό είναι το παιδί, τόσο πιο κοντά του πρέπει να είστε. Στα μικρά παιδιά συνιστάται η επίβλεψη αφής, δηλαδή να μπορείτε να πιάσετε το παιδί ανά πάσα στιγμή απλώνοντας το χέρι σας.

Τα παιδιά πρέπει να μπαίνουν στο νερό, όταν έχει τελειώσει η διαδικασία της πέψης. Επίσης, μη δίνεται στα παιδιά σας σάντουιτς ή πολλά φρούτα, ενώ κάνουν ακόμη μπάνιο.  Είναι σώφρον να περιμένετε μέχρι το παιδί σας να νιώθει άνετα και να “έχει κατέβει” καλά το φαγητό στο στομάχι του, προτού το αφήσετε να μπει και πάλι στο νερό.

Τέλος, θα πρέπει να θυμάστε ότι τα φουσκωτά βοηθήματα, όπως τα μπρατσάκια, δεν αποτελούν σωστικά μέσα. Γι’ αυτό δε θα πρέπει να αφήνετε τα παιδιά σας χωρίς επίβλεψη στο νερό, ακόμη κι αν φορούν μπρατσάκια ή σωσίβιο. Αν πάντως θέλετε ένα βοήθημα για το παιδί σας, προτιμήστε τα κολυμβητικά γιλέκα ή σωσίβια επίβλεψης.

* Του Λεωνίδα Κάλφα

για το babyradio

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.