Σύλληψη με μία σάλπιγγα: Γίνεται;

18011

Υπάρχουν περιπτώσεις που για διάφορους λόγους μόνο μία από τις δύο σάλπιγγες λειτουργεί φυσιολογικά, είτε λόγω απόφραξης όπως π.χ. μετά από μία χρόνια μόλυνση από χλαμύδια, είτε λόγω εκτομής. Στις περιπτώσεις λοιπόν αυτές τίθεται το ερώτημα εάν η γυναίκα είναι υπογόνιμη ή όχι. Αυτό λοιπόν που θα πρέπει να έχετε υπ’ όψιν είναι, ότι εκτός και αν συντρέχει και κάποιος άλλος παράγοντας υπογονιμότητας, μπορεί να είστε ακόμα γόνιμες και μπορείτε να συλλάβετε φυσιολογικά, παρόλο που οι πιθανότητες σας μπορεί να είναι μειωμένες, μας λέει η Χαρούλα Μαθιοπούλου Μπιλάλη, Μοριακή Βιολόγος (BSc, Πανεπιστήμιο Πατρών), εξειδικευμένη στη γονιμότητα και τις τεχνικές της Iατρικώς Yποβοηθούμενης Aναπαραγωγής στη Μεγάλη Βρετανία. 

 

Αν το σκεφτείτε πρακτικά, έχοντας μόνο μία σάλπιγγα οι πιθανότητες να επιτύχετε μία εγκυμοσύνη μειώνονται έως και κατά 50%, αλλά τεχνικά υπάρχουν τρόποι ώστε να βελτιώσετε αυτά τα προγνωστικά.

 

Οι γυναίκες οι οποίες αντιμετωπίζουν υπογονιμότητα λόγω σαλπιγγικού παράγοντα, έχουν έναν λόγο παραπάνω να μάθουν και να κατανοήσουν την ανατομία του αναπαραγωγικού τους συστήματος. Με τον τρόπο αυτό, οι γυναίκες θα καταλάβουν ότι η συμμετοχή μόνο της μίας σάλπιγγας, στην όλη προσπάθεια μπορεί να μην είναι η κύρια αιτία της υπογονιμότητας, αλλά μερικές φορές υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη σωστή προσπάθεια για σύλληψη και μία υγιή εγκυμοσύνη.

 

Ωστόσο, πριν ξεκινήσετε την προσπάθειες για μία εγκυμοσύνη, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις για τη διερεύνηση της υπογονιμότητας και να εξασφαλίσετε την ομαλή λειτουργία της υπάρχουσας υγιούς σάλπιγγας.

 

Σημαντικό είναι επίσης να διαχειριστείτε το άγχος που σας προκαλεί η «απώλεια» της μίας σάλπιγγάς σας.

Για να το πετύχετε ακολουθήστε αυτά τα 3 βήματα

 

Συμβουλευτείτε έναν ειδικό γονιμότητας

Αν διαπιστώνετε πως ο καιρός περνάει και παρά τις εντατικές σας προσπάθειες για σύλληψη το μωρό δεν έρχεται, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφτείτε έναν ειδικό γονιμότητας. Υπάρχει πιθανότητα, οι αιτίες της υπογονιμότητας να είναι διαφορετικές και αυτή να μην οφείλεται στην απώλεια της μίας σάλπιγγας.

Σε μία γυναίκα η οποία έχει ιστορικό εξωμήτριου εγκυμοσύνης στις σάλπιγγες, συνιστάται πιο λεπτομερής παρακολούθηση από την αρχή της κύησης, λόγω του αυξημένου κινδύνου η εξωμήτριος κύηση να ξανασυμβεί. Κάποιες εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη μιας υγιούς εγκυμοσύνης.

Η υπογονιμότητα που προέρχεται από σαλπιγγικό παράγοντα, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με συντηρητικές μεθόδους (π.χ. σπερματέγχυση) στην αρχή και αν δεν προκύψει θετικό αποτέλεσμα, με πιο δραστικές θεραπείες γονιμότητας, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση.

 

 

Προγεννητικές βιταμίνες και συμπληρώματα

Βασική προτεραιότητα για να επιτύχετε μία υγιή εγκυμοσύνη και να εξασφαλίσετε την ομαλή έκβαση της, είναι να προμηθεύσετε τον οργανισμό σας με όλα τα απαραίτητα στοιχεία που απαιτούνται τόσο για εσάς, όσο και για την ανάπτυξη του εμβρύου. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που λειτουργεί η μία μόνο σάλπιγγα, η καλή κατάσταση του αναπαραγωγικού σας συστήματος είναι επιτακτική ανάγκη.

 

 

Φροντίστε την υγεία σας και μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια

Εάν διατηρήσετε το σώμα σας υγιές, καθώς και μια υγιή ψυχική κατάσταση, ενώ προσπαθείτε για μία εγκυμοσύνη, θα έχετε ήδη συμβάλει θετικά στις προσπάθειές σας για σύλληψη. Η ύπαρξη μίας υγιούς σεξουαλικής ζωής , με μία σωστή συχνότητα τακτικών επαφών, θα σας βοηθήσει να μείνετε έγκυος όσο πιο σύντομα γίνεται, ξεπερνώντας τις αντίξοες συνθήκες που προκαλεί η απώλεια της μίας σάλπιγγας. Ενημερωθείτε σωστά για το πώς μπορείτε να συλλάβετε φυσιολογικά ακόμα και με μία σάλπιγγα και να θυμάστε πάντα ότι ακόμα και με μία λειτουργική σάλπιγγα μπορεί να είστε ακόμα γόνιμη.

Πηγή:http://www.infowoman.gr/

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η δεξιά μου σαλπιγα είναι βατι..έχω 4 μέρες καθυστέρηση..Μήπως έχω είμαι! Έχω σταθερω κύκλο..Τελευταία περίοδος 6 Μαΐου !

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.