Συνέδριο για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Κρήτη

1138

Το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το «Κέντρο στήριξης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας των γυναικών-ΕΡΓΑΝΗ» διοργανώνουν, σε αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων, συνέδριο για την επιχειρηματικότητα των γυναικών εν καιρώ κρίσης.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το συνέδριο φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή ένα ευρύ κοινό που ενδιαφέρεται για την επιχειρηματικότητα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Μιλώντας στο συνέδριο, ο ερευνητικός συνεργάτης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Λεωνίδας Ζαμπετάκης, παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο ρυθμός που οι γυναίκες «στήνουν επιχειρήσεις» υπολείπεται των ανδρών. Οι άνδρες επιλέγουν το επιχειρείν σε ποσοστό 10% έναντι ποσοστού 7% των γυναικών. Ωστόσο, οι γυναίκες επιχειρηματίες έχουν υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης από αυτό των ανδρών.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαμπετάκη, στην Ελλάδα το 67% του ενεργού πληθυσμού των ανδρών τείνει προς την επιχειρηματικότητα, έναντι ποσοστού 32% των γυναικών. Επίσης, η γυναικεία επιχειρηματικότητα σχετίζεται με την τάση των γυναικών να ζητούν συναισθηματική στήριξη, κάτι που δεν συμβαίνει με τους άνδρες.

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κατερίνα Σαρρή, υπογράμμισε ότι «η επιχειρηματικότητα είναι μία, δεν υπάρχει επιχειρηματικότητα γυναικεία και ανδρική, αλλά επιχειρηματικότητα που ασκείται από γυναίκες».

Η κ. Μάγια Σπανουδάκη, από το Πολυτεχνείο Κρήτης, υποστήριξε ότι σε χώρες με υψηλή ανεργία εμφανίζεται αύξηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Κώστας Καφέτσιος, τόνισε ότι η γυναικεία επιχειρηματικότητα επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό και από το περιβάλλον κάθε περιοχής, επισημαίνοντας: «Eπηρεάζει τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς, καθώς οι γυναίκες έχουν περισσότερο ανεπτυγμένη την συναισθηματική νοημοσύνη».

Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει παρουσιάσεις από ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες και εμπειρογνώμονες στον τομέα της επιχειρηματικότητας, και οι εργασίες του κλείνουν με ένα Workshop με τίτλο «Επιχειρηματικότητα εν καιρώ κρίσης: Ανταλλαγή γνώσης, ιδεών και εμπειρίας. H οπτική του φύλου», στο οποίο θα γίνει διάλογος μεταξύ των ακαδημαϊκών και των παρευρισκόμενων.

www.dikaiologitika.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.