Ένας χρόνος από το θάνατο του Αϊλάν

1025

Πριν από ένα χρόνο, όλος ο κόσμος είχε συγκινηθεί από τη φωτογραφία του μικρού αγοριού από τη Συρία Αϊλάν Κουρντί που πνίγηκε όταν η οικογένειά του, όπως και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι πρόσφυγες, προσπαθούσαν μέσα στην απόγνωσή τους να φτάσουν στην ασφάλεια στην Ευρώπη.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εκτιμά ότι μετά τον θάνατο του Αϊλάν περίπου 4.176 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στη Μεσόγειο – κατά μέσο όρο 11 άνδρες, γυναίκες και παιδιά χάνονται κάθε μέρα τους τελευταίους 12 μήνες.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων οχτώ μηνών του 2016, περίπου 281.740 άνθρωποι επιχείρησαν το επικίνδυνο αυτό ταξίδι προς την Ευρώπη. Ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα έχει μειωθεί σε τεράστιο βαθμό, από 67.000 τον Ιανουάριο σε 3.437 τον Αύγουστο, μετά την εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και το κλείσιμο της “Βαλκανικής οδού”. Στο μεταξύ, ο αριθμός των αφίξεων στην Ιταλία παραμένει σε γενικές γραμμές σταθερός. Περίπου 115.000 πρόσφυγες και μετανάστες είχαν φτάσει στην Ιταλία έως τα τέλη Αυγούστου, σε σύγκριση με 116.000 που έφτασαν την ίδια περίοδο το 2015.

Ωστόσο, η σημαντικότερη αλλαγή είναι ο αριθμός των θανάτων. Μέχρι στιγμής φέτος, 1 στους 42 ανθρώπους έχει χάσει τη ζωή του ταξιδεύοντας από τη Βόρεια Αφρική προς την Ιταλία, σε σύγκριση με 1 στους 52 που έχαναν τη ζωή τους την περασμένη χρονιά. Το γεγονός αυτό καθιστά το 2016 τη πιο θανατηφόρα χρονιά που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής στην κεντρική Μεσόγειο. Οι πιθανότητες να χάσει κάποιος τη ζωή του στο πέρασμα από τη Λιβύη στην Ιταλία είναι δεκαπλάσιες απ’ ό,τι στο πέρασμα από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Οι αριθμοί αυτοί υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη που υπάρχει να ενισχύσουν τα κράτη τους νόμιμους τρόπους εισδοχής των προσφύγων, όπως η επανεγκατάσταση, οι ιδιωτικές χορηγίες, η οικογενειακή επανένωση και τα προγράμματα χορήγησης υποτροφιών για σπουδές, μεταξύ άλλων, ώστε να μην αναγκάζονται να επιχειρούν τα επικίνδυνα αυτά ταξίδια και να καταφεύγουν σε δίκτυα διακινητών.

Ο θάνατος του Αϊλάν Κουρντί προκάλεσε έντονα συναισθήματα συμπάθειας και αλληλεγγύης άνευ προηγουμένου απέναντι στους πρόσφυγες σε όλη την Ευρώπη, όπου πολλοί άνθρωποι προσφέρονταν εθελοντικά να βοηθήσουν και να παρέχουν τρόφιμα, νερό και ρούχα στους πρόσφυγες, ακόμα και να τους υποδεχθούν στα σπίτια τους. Προκειμένου να καταγραφούν και να αναδειχτούν κάποιες από αυτές τις ατομικές δράσεις αλληλεγγύης, η Υ.Α. και ο φωτογράφος Aubrey Wade δημιούργησαν μια σειρά από πορτραίτα οικογενειών που φιλοξενούν πρόσφυγες στην Αυστρία, τη Γερμανία και τη Σουηδία.

Η άφιξη άνω του ενός εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη την περασμένη χρονιά οδήγησε επίσης και σε αύξηση των κρουσμάτων ξενοφοβίας και των εντάσεων μέσα στις κοινότητες που τους υποδέχθηκαν. Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν υπάρξει θύματα ρατσιστικών και ξενοφοβικών επιθέσεων, προκατάληψης και διακριτικής μεταχείρισης. Η συνεχής πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι να καταφέρει να δώσει πρόσβαση στους πρόσφυγες σε υποστήριξη και υπηρεσίες που έχουν ανάγκη προκειμένου να ενταχθούν με επιτυχία και να προσφέρουν πλήρως στην κοινωνία – παρέχοντας νέες δεξιότητες, αποφασιστικό πνεύμα και πολιτισμικό πλούτο, στην προσπάθειά τους να χτίσουν τη ζωή τους από την αρχή.

Σε αυτή την προσπάθεια, η Υ.Α. καλεί τις κυβερνήσεις και τους εθνικούς εταίρους τους να δεσμευθούν ότι θα αναπτύξουν και θα υλοποιήσουν πλήρη εθνικά σχέδια ένταξης. Η πολλαπλή συνεισφορά των προσφύγων στις νέες κοινότητες που εντάσσονται θα πρέπει να αναγνωριστεί. Η Υ.Α. καλεί επίσης για μια ξεκάθαρη δέσμευση απέναντι στην πρόληψη των διακρίσεων, την προώθηση της ένταξης και την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

 

Πηγή:http://tvxs

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.