Η απάντηση στην προσφυγική κρίση είναι η αλληλεγγύη και τα κορίτσια πίσω απ’ το Solidarity Salt το γνωρίζουν!

1000

Με 60.000 πρόσφυγες να είναι εγκλωβισμένοι εντός των ελληνικών συνόρων, μια είναι η απάντηση που οφείλουμε να δώσουμε ως λαός: Ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Αυτά είναι σίγουρα δύο γνωρίσματα της Ελισσάβετ Κουλούρη και της Βίβιαν Καραβία, οι οποίες μέσα απ’ το Solidarity Salt επιθυμούν να υποστηρίξουν τις γυναίκες πρόσφυγες, δίνοντάς τους έναν ρόλο και συμβάλλοντας στην ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.

Όπως εξηγούν στο iPop.gr η Ελισσάβετ Κουλούρη και η Βίβιαν Καραβία, οι οποίες αυτό το διάστημα διεκδικούν με το Solidarity Salt μια απ’ τις τρεις θέσεις των νικητών του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας, «η βασική δραστηριότητα του Solidarity Salt θα είναι η εξαγωγή του ελληνικού αλατιού στο εξωτερικό. Το αλάτι θα επεξεργάζεται και θα συσκευάζεται από γυναίκες πρόσφυγες, οι οποίες μέσα από την εργασία τους θα μπορούν να μεταδίδουν ένα μήνυμα ελπίδας».

 1. Πώς και πότε ξεκίνησε η ιδέα για το Solidarity Salt;
 2. Η ιδέα για το Solidariity Salt ξεκίνησε την Άνοιξη, όταν ανακοινώθηκε ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας. Ήδη αναζητούσαμε τρόπους να στηρίξουμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας και ο διαγωνισμός αυτός ήταν η αφορμή για να μας κάνει να σκεφτούμε πιο γρήγορα και συγκεκριμένα προς ποια κατεύθυνση να κινηθούμε. Από τότε η ιδέα δουλεύεται, αλλάζει, είναι μια δυναμική διαδικασία που λαμβάνει υπόψη της τις ευκαιρίες αλλά και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται.
 3. Ποιος είναι ο στόχος του;
 4. Στόχος είναι η παροχή των απαραίτητων εφοδίων σε γυναίκες πρόσφυγες, που βρίσκονται στη χώρα μας, ώστε να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία. Τα εφόδια αυτά είναι σαφώς επαγγελματική εμπειρία, αλλά πλαισιώνονται από εκπαιδεύσεις για εκμάθηση ελληνικών, χρήσης Η/Υ, καθημερινές συναλλαγές, καθώς και από δραστηριότητες που κάνουν τις γυναίκες αυτές να αισθάνονται πιο σίγουρες για τους εαυτούς τους και ικανές να διεκδικήσουν τη ζωή τους.
 5. Γιατί διαλέξατε το θαλασσινό αλάτι;
 6. Το θαλασσινό αλάτι είναι μέρος της ζωής των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας. Βρέθηκαν στη θάλασσα, έφτασαν ασφαλείς στη χώρα μας και τώρα μέσα από το αλάτι θα βρουν ένα στήριγμα για το μέλλον τους.
 7. Σε ποια φάση του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας βρίσκεστε τώρα;
 8. Είμαστε πολύ περήφανες, γιατί πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι περάσαμε στον τελικό, και είμαστε ανάμεσα στις 10 προτάσεις που διεκδικούμε τις 3 πρώτες θέσεις! Τέλος Οκτωβρίου θα παρουσιάσουμε την πρότασή μας στις Βρυξέλλες και θα μάθουμε εάν είμαστε 1 από τις 3 που κερδίζουν το χρηματικό έπαθλο, αλλά και την καθοδήγηση και συμβουλευτική από έμπειρα στελέχη στο χώρο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
 1. Υπάρχει κάποια άλλη συμμετοχή που σας έχει κεντρίσει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον;
 2. Δεν ξέρουμε πια να πρωτοδιαλέξουμε! Όταν είχαμε πάει να παρακολουθήσουμε την Ακαδημία στο Βερολίνο τον Ιούλιο, μας είχε συνεπάρει η δημιουργικότητα, αλλά και το βάθος στο οποίο είχαν φτάσει πολλοί από τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό. Το επίπεδο είναι πολύ υψηλό και πολλές από τις συμμετοχές είναι εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται με πολύ καλά αποτελέσματα στο χώρο.
 3. Περιγράψτε μας με λίγα λόγια το πώς οραματίζεστε τη λειτουργία του Solidarity Salt.
 4. Η βασική δραστηριότητα του Solidarity Salt θα είναι σαφώς η εξαγωγή του ελληνικού αλατιού στο εξωτερικό. Το αλάτι θα επεξεργάζεται και θα συσκευάζεται από γυναίκες πρόσφυγες, οι οποίες μέσα από την εργασία τους θα μπορούν να μεταδίδουν ένα μήνυμα ελπίδας. Το Solidarity Salt θα είναι σημείο συνάντησης, επαφής και ανάπτυξης δεξιοτήτων που θα συνοδεύουν τις γυναίκες που συμμετέχουν σε αυτό στο μέλλον τους.
 5. Πώς βλέπετε την ανταπόκριση των προσφύγων σ’ ένα τέτοιο κάλεσμα;
 6. Από τις πρώτες επαφές που έχουμε κάνει μαζί τους, φαίνεται ότι θα έχει ανταπόκριση. Το φαγητό είναι σημαντικό στοιχείο συνεύρεσης των λαών και των πολιτισμών και είμαστε σίγουρες ότι θα υπάρξει η απαραίτητη ανταπόκριση. Άλλωστε στόχος μας είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας για μακροπρόθεσμη παροχή βοήθειας παρά τα άμεσα αποτελέσματα με περιορισμένη χρονική διάρκεια.
 1. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που έχετε αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής σχετικά με το Solidarity Salt;
 2. Το βασικό θέμα που εντοπίσαμε είναι η έλλειψη κεντρικών στοιχείων δεδομένων των προσφύγων, που θα διευκόλυναν πολύ τη διαδικασία να βρούμε το κοινό στο οποίο θέλουμε να εστιάσουμε σε πρώτη φάση. Κατανοούμε, όμως, ότι είμαστε όλοι στην αρχή σε αυτό το θέμα. Είναι κάτι καινούριο για όλους και τώρα στήνονται οι δομές.
 3. Τελικά πιστεύετε ότι θα μπορέσουν οι πρόσφυγες να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία;
 4. Σίγουρα! Η ελληνική κοινωνία έχει δείξει πολύ μεγάλο βαθμό αποδοχής προς τους πρόσφυγες ή μετανάστες μέσα στα χρόνια. Είναι αξιοθαύμαστη η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη που έχει επιδείξει και προς αυτό το κύμα προσφύγων τον τελευταίο χρόνο. Αυτό που έχει σημασία είναι οι ίδιοι οι πρόσφυγες να βρουν ρόλο μέσα σε αυτή και να αποφύγουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό τους. Ελπίζουμε σε πρωτοβουλίες, όπως αυτή του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας, που ενισχύουν νέες ιδέες και βοηθούν στην ενσωμάτωση.

Σημειώνεται ότι τόσο η Ελισσάβετ Κουλούρη, όσο και η Βίβιαν Καραβία δραστηριοποιούνται ήδη σε επιχειρήσεις με κοινωνικό προφίλ, στο Betty’s Bakery και Nostimo.

Πηγή:http://ipop.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.