Είμαι άνεργη, ανασφάλιστη, ανύπαντρη μητέρα και το σύστημα δεν μου επιτρέπει να γράψω φάρμακα στο παιδί μου!

1300

Είμαι άνεργη, ανασφάλιστη, ανύπαντρη μητέρα ενός κοριτσιού 21 μηνών. Επισκεφθήκαμε σήμερα την παιδίατρο μας και χρειάστηκε να γράψουμε κάποια φάρμακα, το σύστημα όμως δεν το επέτρεψε. Ο νόμος δεν ορίζει την συνταγογράφηση φαρμάκων σε ανασφάλιστους από νοσοκομεία, κέντρα υγείας ή γιατρούς του ΠΕΔΥ; Τι ισχύει τελικά;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κατερίνα Μπασιαρίδου

Σύμφωνα με το άρθρο 33 παρ.1 του Ν.4368/2016: «Ανασφάλιστοι και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως προσδιορίζονται στην παράγραφο 2 του παρόντος, έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στις Δημόσιες Δομές Υγείας και δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Η νοσηλευτική περίθαλψη παρέχεται μέσω των Νοσοκομείων του ν.δ. 2592/1953 (Α` 254)…….».

Μεταξύ των δικαιούχων του ως άνω δικαιώματος είναι σύμφωνα με την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου οι μη άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένοι Έλληνες πολίτες όπως και τα μέλη της οικογένειας τους. Η συνταγογράφηση περιλαμβάνεται σε αυτές τις ενέργειες και αναγκαία προϋπόθεση για την συνταγογράφηση σε ανασφάλιστο πολίτη είναι απλώς η κατοχή εκ μέρους του ΑΜΚΑ.

Η Η.Δ.Ι.Κ.Α, που είναι το αρμόδιο ηλεκτρονικό σύστημα για τον έλεγχο ηλεκτρονικών μητρώων σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, εξέδωσε ανακοίνωση που  αναφέρει πως προκειμένου να συνταγογραφηθούν φάρμακα σε ανασφάλιστους του Ν.4368/2016, θα πρέπει, αφού εισαχθεί ο κωδικός ΑΜΚΑ του ανασφάλιστου στην καταχώρηση επίσκεψης, να επιλεγεί ως φορέας ασφάλισης ο φορέας «Δικαιούχοι φαρμακευτικής περίθαλψης του Ν.4270/2014.

Συνεπώς είναι δυνατή η συνταγογράφηση σε ανασφάλιστους, αρκεί να διαθέτουν ΑΜΚΑ.

Με εκτίμηση,

Κατερίνα Μπασιαρίδου
Δικηγόρος
Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email:[email protected]
Web: http://efotopoulou.gr/

Πηγή:http://singleparent.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.