Η καρδιοπάθεια είναι μια από τις πρώτες αιτίες θανάτου.
Η υπέρταση, αυξημένη χοληστερίνη, τριγλυκερίδια ,το μεταβολικό σύνδρομο ευθύνονται για αυτό το φαινόμενο.
Η ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ είναι μια νόσος που παρουσιάζει βλάβες στις αρτηρίες σκληραίνοντας και σχηματίζοντας αθηρωματικές πλάκες σε αυτά προκαλώντας θρόμβους. Η υψηλή χοληστερίνη στο αίμα, η υπέρταση αποτελούν τον πρώτο κίνδυνο εκδήλωσης της.
Η αλλαγή της διατροφής είναι μέρος της θεραπείας εκτός της φαρμακευτικής αγωγής.
Στόχος της διατροφής αυτής είναι η μείωση των λιπαρών τροφών, η μείωση της χοληστερίνης, η μείωση των ζωικών λιπών και αν κρίνεται αναγκαίο η μείωση του σωματικού λίπους.
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
- Συχνή κατανάλωση ψαριών ( π.χ σολωμό-σκουμπρί-τόνο-σαρδέλα ) είναι πολύ καλές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων τα οποία ελαττώνουν τα τριγλυκερίδια και την χοληστερίνη
- Μείωση του κόκκινου κρέατος και λιπαρών κρεάτων.
- Μείωση των αυγών, τα ασπράδια δεν περιέχουν καθόλου χοληστερίνη.
- Αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών
- Δημητριακά και ψωμιά μπορούν να καταναλώνονται άφοβα ( εκτός αν υπάρχει πρόβλημα βάρους )
- Αύξηση κατανάλωσης οσπρίων και λαδερών λαχανικών.
- Περιορισμός των λαδιών και λιπών ( μαργαρίνες – βούτυρο ).
- Αύξηση των φυτικών ινών.
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΕΙΓΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΠΡΩΙΝΟ= Αφέψημα ή ένα φλιτζάνι γάλα άπαχο ( 0 -1 % λιπαρά )
+ μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως + μαργαρίνη ( με φυτικές στερόλες ) ή 30-40 γρ.τυρί λευκό ( άπαχο )
ΚΟΛΑΤΣΙΟ= Φρούτα εποχής ( 2 τεμάχια )
ΓΕΥΜΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ Ψάρι ( ψητό ή βραστό ) + λαχανικά βραστά ή στον ατμό ή σαλάτα εποχής + μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως ή μια μικρή πατάτα βραστή ή ψητή + μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
( Το είδος του ψαριού έχει μεγάλη σημασία για την πρόσληψη ορισμέων στοιχείων ).
ΤΡΙΤΗ
Λαχανικά μαγειρεμένα ( π.χ φασολάκια ή μπάμιες ή μελιτζάνες ή μπριάμ ) μερίδα
+ 80 γρ.τυρί άπαχο + σαλάτα εποχής + μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο + μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως.
( Το ελαιόλαδο πρέπει να προστίθεται πάντα στο τέλος του μαγειρέματος ,έτσι παραμένουν όλα τα θρεπτικά συστατικά του ελαιόλαδου ).
ΤΕΤΑΡΤΗ
Κοτόπουλο ( χωρίς το δέρμα πριν μαγειρευτεί ) κατά προτίμηση στήθος ,ψητό ή βραστό ή λεμονάτο ( χωρίς να τσιγαριστεί) + γαρνιτούρα ρύζι μαύρο ή πατάτες φούρνου ή πατάτες ψητές + σαλάτα εποχής + μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
( Όταν μαγειρεύεται το κοτόπουλο δεν πρέπει να προστίθεται λιπαρές ουσίες, παρά μόνο καρυκεύματα και λεμόνι )ή προσθήκη λίπους αυξάνει την θερμιδική του αξία.
ΠΕΜΠΤΗ
Όσπριο ( φασόλια- ρεβύθια –φακές- μαυρομάτικα κ.λ.π ) μαγειρεμένα + 5-6 ελιές ( ξαλμυρισμένες) ή 80 γρ. τυρί άπαχο + σαλάτα εποχής + μια φέτα ψωμί μαύρο.
(Τα όσπρια είναι πολύ καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών ,χωρίς προσθήκη σόδας )
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Ζυμαρικό ( μερίδα ) + προσθήκη σάλτσας ντομάτας ή κιμά + σαλάτα εποχής.
( Αν προτιμήσουμε την σάλτσα ντομάτας μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο τυρί τριμμένο , αν όμως προτιμήσουμε κιμά τότε η προσθήκη τυριού είναι προσθήκη επιπλέον λίπους – καλό θα είναι να μην προστεθεί λάδι στην παρασκευή του κιμά ).
ΣΑΒΒΑΤΟ
Το ίδιο διαιτολόγιο της Τρίτης ,επιλέγοντας από τα ανωτέρω είδη.
ΚΥΡΙΑΚΗ
Μοσχάρι ( άπαχο ) ψητό ή βραστό ή μαγειρεμένο χωρίς προσθήκη λιπαρών + γαρνιτούρα ρύζι ή πατάτες ή πουρέ ( με άπαχο γάλα ) + σαλάτα εποχής ή βραστά λαχανικά .
( Αποφεύγουμε την προσθήκη τυριού ή άλλου λιπαρού στοιχείου ).
ΑΠΟΓΕΥΜΑ= Φρούτο ( 1-2 ) ή γλύκισμα ( χωρίς λιπαρά ) ή γιαούρτι ημίπαχο
ΒΡΑΔΙΝΟ
ΔΕΥΤΕΡΑ Λαχανικά βραστά + 80 γρ.τυρί άπαχο ανάλατο +μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο + μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως ή το ίδιο με το γεύμα λιγότερη ποσότητα.
ΤΡΙΤΗ
Το ίδιο με το γεύμα ή σαλάτα + τόνο( λαδιού) + μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως.
ΤΕΤΑΡΤΗ
Λαχανικά βραστά ή σαλάτα εποχής ή χορτόσουπα + ασπράδια αυγών + 50 γρ.τυρί άπαχο + μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο + μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως.
Ή το ίδιο με το γεύμα, λιγότερη ποσότητα
ΠΕΜΠΤΗ
Πατατοσαλάτα( χωρίς μαγιονέζα) + 50 γρ.τυρί άπαχο + μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Κοτόπουλο ( στήθος – ψητό ) + λαχανικά βραστά ή σαλάτα εποχής + μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
ΣΑΒΒΑΤΟ
Χορτόσουπα ( διάφορα λαχανικά ) + μικρή πατάτα ή ρύζι + μια κουταλιά ελαιόλαδο.
ΚΥΡΙΑΚΗ
Σαλάτα εποχής + 80 γρ. τυρί άπαχο + μια κουταλιά ελαιόλαδο + μια φέτα ψωμί μαύρο ή γιαούρτι ημίπαχο + 3-4 κουταλιές της σούπας δημητριακά ολικής αλέσεως.
Αν υπάρχει πρόβλημα υπέρτασης τότε η χρήση του αλατιού πρέπει να είναι περιορισμένη και γενικά η χρήση τροφών που περιέχουν αλάτι( κονσέρβες-αλλαντικά)
Υποκατάστατα του αλατιού στην αγορά περιέχουν χλωριούχο κάλιο αντί χλωριούχο νάτριο. Η χρήση καρυκεύματος επιτρέπεται.
ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ
ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ
Καπνιστά – παστά ψάρια και κρέατα – ζαμπόν – μπέικον – αλλαντικά – ελιές – λουκάνικα – πατατάκια – τροφές από κονσέρβες – αλμυρά σνάκς – τροφές που αναγράφουν στις ετικέτες τους ενισχυτικά γεύσης ή γλουταμικό νάτριο.
Οστρακοειδή – αλμυρές μαργαρίνες – έτοιμα ψωμιά και εδέσματα .
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ στο αλκοόλ .
ΑΥΞΗΣΤΕ την κατανάλωση καλίου ( πορτοκαλιού – ντομάτας – μήλου – μπανάνας – πατάτας – σπανάκι ).
ΑΥΞΗΣΤΕ την κατανάλωση ασβεστίου ( γιαούρτι ή γάλα ).
ΑΥΞΗΣΤΕ την αεροβική άσκηση.
ΠΡΟΣΕΞΤΕ το σωματικό σας βάρος.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ 20 – ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ΑΘΗΝΑ
ΠΕΤΡΙΤΖΗ 4 – ΣΥΡΟΣ
ΤΗΛ. 210 6980758- 22810 81788
6932 214 639
Ε-ΜΑΙΛ= katvamv@otenet.gr και katvamvakari@gmail.com