Συντάξεις χηρείας: Καταργούνται με εγκύκλιο/νόμος Κατρούγκαλου

20971

Σε σταδιακή κατάργηση των συντάξεων χηρείας φέρνει η εγκύκλιος για την εφαρμογή της σχετικής διάταξης που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Οι περιορισμοί δεν είναι μόνο ηλικιακοί, επειδή ο νόμος προβλέπει ότι στο εξής σύνταξη χηρείας εφ’ όρου ζωής θα παίρνουν οι επιζώντες σύζυγοι που έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος, αλλά μπαίνουν περιορισμοί και στο ποσό της σύνταξης που μπορεί να μειωθεί ακόμη και στα 30 ευρώ το μήνα για όσους καταστούν δικαιούχοι σύνταξης μετά το νέο νόμο και στο μέλλον δικαιωθούν και με σύνταξη χηρείας.
Με το παλιό καθεστώς που ίσχυε για όσους πήραν σύνταξη λόγω θανάτου μέχρι τις 12/5/2016, ο επιζών σύζυγος παίρνει το 70% της σύνταξης του θανόντος, ανεξάρτητα από την ηλικία του και μετά την τριετία το ποσό περιορίζεται στο 50% εφόσον ο επιζών συνταξιοδοτείται ή εργάζεται-ασφαλίζεται.

 

Με το νέο καθεστώς, και σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, από το σχέδιο της εγκυκλίου οι συνταξιούχοι ή οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα δικαιωθούν σύνταξη χηρείας μετά τις 13/5/2016, που ισχύει ο νόμος Κατρούγκαλου, θα πάρουν:
* Το 50% της σύνταξης του θανόντος για μια τριετία και αν στη λήξη της τριετίας είναι κάτω των 55 ετών, τότε η σύνταξη διακόπτεται για πάντα. Για παράδειγμα ασφαλισμένος/η ή και άνεργος/η 46 ετών θα πάρει σύνταξη χηρείας ως τα 49 και μετά τίποτε.
* Το 50% της σύνταξης που λάμβανε ή επρόκειτο να λάβει ο θανών και αν ο δικαιούχος (επιζών σύζυγος) κλείνει τα 55 εντός της τριετίας της πρώτης καταβολής, τότε η σύνταξη διακόπτεται μόλις περάσουν τα τρία χρόνια αλλά επαναχορηγείται στα 67. Αν όμως στα 67 ο επιζών παίρνει και δική του σύνταξη, τότε θα πάρει το 25% αντί του 50% της σύνταξης.
Για παράδειγμα, δικαιούχος σύνταξης χηρείας λόγω θανάτου μετά τις 13/5/2016, με αρχικό ποσό 600 ευρώ, θα πάρει τα 300 ευρώ για μια τριετία και αν κλείνει μέσα στην τριετία αυτή τα 55, η σύνταξη θα ανασταλεί στη λήξη της τριετίας και θα επαναχορηγηθεί στα 67. Αν στα 67 ο δικαιούχος παίρνει και δική του σύνταξη, τότε τα 300 ευρώ θα γίνουν 150 ευρώ. Αν στα 67 δεν πάρει δική του σύνταξη, επειδή δεν συμπληρώνει τα ένσημα, και δικαιωθεί με το επίδομα ανασφάλιστου του ΟΓΑ, δηλαδή με τα 360 ευρώ, τότε κινδυνεύει αν επιλέξει τη σύνταξη χηρείας να χάσει τα 360 ευρώ του ΟΓΑ!!!
Και αυτό γιατί στη νομοθεσία του ΟΓΑ προβλέπεται ότι το προνοιακό ποσό σύνταξης ή επιδόματος καταργείται από τη στιγμή που ο συνταξιούχος παίρνει και δεύτερη σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία. Σε αυτή την περίπτωση θα κινδυνεύσει να χάσει τα 360 ευρώ και να μείνει με 150 ευρώ.

Πηγή:http://www.tilegrafima.gr/

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΘΑ ΣΑΣ ΘΑΒΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΖΥΓΟ! Σας προτείνουμε να πεθάνετε μαζί με τον σύζυγό σας παρότι κάθε ημέρα εργαζόσασταν πλενατε καθαρίζατε και φροντίζατε το σπίτι μείνατε έγκυος και φροντίζατε και τα παιδιά σας και κλείνατε πάνω από 20ώρα εργασίας καθημερινής συμπεριλαμβανομενων και κυριακών και εορτών. Τώρα που πέθανε ο σύζυγό σας ΑΠΟΛΥΕΣΤΕ από την ζωή και εσείς διότι δεν είχατε χρόνο να κάνετε όλα του σπιτιού και ταυτχρόνως να εργάζεστε για να κολάτε ένσημα!! ΓΨ 2016

  2. πήραν δάνεια δανεικά και αγυριστο, παίρνει βουλευτιλικη σύνταξη με ελάχιστα χρόνια απαλλάσσεται το 70% της βουλευτικές αποζημίωση από φόρους διοριζουν και προσλαμβάνουν όλο το σόι τους με παχυλους μισθούς και ψηφίζουν ότι πιο απανθρωπο μέτρο χωρίς να το διαβάσουν για τι καλό μας ΚΑΙ ΤΏΡΑ ΘΑ ΛΥΠΗΘΟΥΝ ΤΙΣ ΧΗΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΦΑΝΆ? ΡΕ δεν πάτε καλά αυτά τα ζώα μόνο το οπίσθια τους κοιτάνε!!!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.