Θεσσαλονίκη: Αυτό είναι το ρομποτικό χέρι που κατασκεύασε και προγραμμάτισε μαθητής γυμνασίου

907

Το όνειρό του είναι ασχοληθεί με τον νανοτεχνολογία και τη ρομποτική. Ο Θάνος Τζιατζιούλης, μαθητής της Γ’ Γυμνασίου, φαίνεται πως έχει ήδη βάλει το θεμέλιο για τα επόμενα επαγγελματικά του βήματα…

αφού κατάφερε χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια να κατασκευάσει ένα ρομποτικό χέρι. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”, ο νεαρός μαθητής περιέγραψε τη διαδικασία μέσα από την οποία ‘τύπωσε’ και προγραμμάτισε το δημιούργημά του: “είναι ένα ρομποτικό χέρι, που μπορώ να κινήσω με το αριστερό μου χέρι” αναφέρει και περιγράφει πώς φοράει ένα γάντι, το οποίο έχει πάνω του πέντε ‘σένσορες’ (αισθητήρες) και κινείται χάρη σε υπολογιστή και ειδική πλατφόρμα τεχνολογίας: “μέσω του μικροελεγκτή Arduino δίνω ζωή στο χέρι”.

ΦΩΤΟ ΑΠΕ ΜΠΕΦΩΤΟ ΑΠΕ ΜΠΕ

Το ρομποτικό χέρι μοιάζει με προσθετικό μέλος: άλλωστε, ήταν ένα προσθετικό μέλος, που έδωσε έμπνευση στον νεαρό μαθητή. Όλα ξεκίνησαν όταν είδε σε μια καθημερινή του βόλτα έναν άνθρωπο με προσθετικό μέλος και αναρωτήθηκε αν μπορεί και ο ίδιος να κατασκευάσει ένα τέτοιο, ρομποτικό όμως, ‘χέρι’. Το αποτέλεσμα ήταν να αναζητήσει και να μάθει τη λειτουργία ειδικών μοτέρ και των αισθητήρων ‘flex sensors’ και στη συνέχεια να αγοράσει τις ηλεκτρονικές πλακέτες αλλά και τα υλικά για να ‘τυπώσει’ το ρομποτικό χέρι.

“Προσπάθησα να τα συνδυάσω και βγήκε το χέρι”, περιγράφει ο νεαρός Θάνος.”Έβαλα ένα χέρι (σε) ψηφιακό αρχείο και μετά μέσω του εκτυπωτή τρισδιάστατης εκτύπωσης το έβγαλα ως αντικείμενο”. Στη συνέχεια ο νεαρός συναρμολόγησε τα κομμάτια και χάρη σε πέντε ειδικούς κινητήρες που τοποθέτησε μέσα στο ρομποτικό του χέρι, μπορεί να το κινεί: “το έχω προγραμματίσει ν΄ αντιγράφει τι κινήσεις που κάνω με το χέρι μου” εξηγεί.

Ο νεαρός καταστρώνει ήδη τα σχέδια της επόμενης ημέρας: “το ρομποτικό χέρι μου είναι η εισαγωγή μου στη ρομποτική”, δηλώνει και προσθέτει: “στόχος μου είναι να φτιάξω έναν άνθρωπο- ρομπότ το 2017”.

Πηγή:http://www.newsit.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.