Σέρρες: Πρόσφυγας στα 116 χρόνια της ζωής της – Η επιθυμία που προκαλεί συγκίνηση

1312

Σ’ ένα μικρό δωμάτιο στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων των Σερρών, όπου διαβιούν Γεζίντι, μία ηλικιωμένη γυναίκα, τυλιγμένη μέσα σε μια κουβέρτα, μονολογεί. Ζητεί από τον Θεό…

να την αξιώσει να δει τα παιδιά της στη Γερμανία, προτού κλείσει τα μάτια της. Η Ζεριφά Μπαρακάτ, η οποία -κατά δήλωση των συγγενών της- είναι 116 ετών (!) ταξίδεψε από το μακρινό Σιντζάρ, στο βόρειο Ιράκ, ως την Ελλάδα, με πολύ μεγάλη δυσκολία («την κουβαλούσαμε πολλές φορές στα χέρια» λέει ο γιος της), προκειμένου να ξεφύγει από το μένος του ISIS, που κυνηγά με μανία τους Κούρδους Γεζίντι.

Η Ζεριφά είναι από τους «τυχερούς» πρόσφυγες που δεν μένουν σε σκηνές, όπου η διαβίωση, με τον χειμώνα να έχει αρχίσει σιγά σιγά να δείχνει τις άγριες προθέσεις του, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη. Περίπου 175 χιλιόμετρα μακριά, στο κέντρο φιλοξενίας της Πέτρας Ολύμπου, μία άλλη ηλικιωμένη Γεζίντι επιδεικνύει περήφανα τη συνθετική γούνα της, λέγοντας πως την κρατά ζεστή τα κρύα βράδια στη σκηνή.

Καμία από τις δύο, ωστόσο, δεν αναμένεται να περάσει τον χειμώνα σ’ αυτές τις συνθήκες, αφού ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες, προκειμένου οι δομές φιλοξενίας να καταστούν ικανές -κατά τους ιθύνοντες- να κρατήσουν τους πρόσφυγες ζεστούς τα κρύα χειμωνιάτικα βράδια. Κι έως ότου ολοκληρωθούν οι δομές αυτές, οι Γεζίντι τόσο από το κέντρο φιλοξενίας των Σερρών όσο και από το κέντρο της Πέτρας θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία ή άλλες, πιο οργανωμένες, δομές φιλοξενίας. Αναμένοντας, όπως όλοι οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, κάποια από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, να τους ανοίξει την αγκαλιά της…

ΦΩΤΟ ΑΠΕ ΜΠΕΦΩΤΟ ΑΠΕ ΜΠΕ

Ήδη, χθες και σήμερα μεταφέρονται από την Πέτρα Ολύμπου σε ξενοδοχεία στην περιοχή της Χαλκηδόνας περίπου 300 πρόσφυγες. Μέσα στις επόμενες ημέρες το κέντρο φιλοξενίας θα αδειάσει. Όλοι οι πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν προσωρινά σε ξενοδοχεία και άλλες εγκαταστάσεις έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες στο Χωρύγι, όπου στήνεται ένα κέντρο με προδιαγραφές φιλοξενίας, που να ανταποκρίνονται στις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Στο Χωρύγι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργασίες προχωρούν με ταχείς ρυθμούς και οι ιθύνοντες λένε πως -καιρού επιτρέποντος- θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν και, μάλιστα, τώρα που δεν υπάρχει η πίεση για την άμεση μεταφορά τους, αφού βρέθηκε η προσωρινή λύση των ξενοδοχείων, οι οικίσκοι (τύπου isobox) θα κατασκευαστούν με τις καλύτερες δυνατές προδιαγραφές, προκειμένου να προσφέρουν στους Γεζίντι του Ολύμπου μία αξιοπρεπή διαβίωση.

Στις Σέρρες, η μεταφορά των προσφύγων σε ξενοδοχεία αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ έχουν ξεκινήσει και οι απαραίτητες εργασίες προκειμένου οι σκηνές, που στήθηκαν πρόχειρα -όταν εν μία κυριολεκτικά νυκτί έπρεπε να μεταφερθούν οι Γεζίντι από το κέντρο της Νέας Καβάλας, λόγω των «δυσκολιών» στη συνύπαρξη με τους υπόλοιπους πρόσφυγες του camp- να αντικατασταθούν από οικίσκους. Ο χρόνος παράδοσης του έργου έχει ορίζοντα 60 ημερών και, όπως και στο Χωρύγι, έτσι και στις Σέρρες, το κέντρο θα φιλοξενεί αποκλειστικά Γεζίντι.

ΦΩΤΟ ΑΠΕ ΜΠΕΦΩΤΟ ΑΠΕ ΜΠΕ

Άλλωστε, την ανάγκη η κοινότητα των Γεζίντι, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, να παραμείνει ενωμένη κυρίως κατά τον χρόνο παραμονής της στην Ελλάδα αλλά και μετέπειτα, κατά τη μετεγκατάστασή της σε άλλη χώρα της Ευρώπης, τόνισαν και οι ευρωβουλευτές Γιόζεφ Βάιντενχολτσερ και Άννα Γκόμες, οι οποίοι επισκέφθηκαν πρόσφατα τα δύο κέντρα φιλοξενίας και συνομίλησαν με τους πρόσφυγες, οι οποίοι τόνιζαν: «Δεν χρειαζόμαστε τρόφιμα και ρούχα, αυτό που χρειαζόμαστε ενόψει χειμώνα είναι μια στέγη πάνω από το κεφάλι μας».

«Να κάνετε κάτι για εμάς. Έχουμε υποστεί ήδη μία γενοκτονία (από τον ISIS ή Daesh) να μην μας ξεχάσετε εδώ και ζήσουμε ακόμη μία. Κάντε κάτι να φτάσουμε στον προορισμό μας, στην Ευρώπη» έλεγε στους δύο ευρωβουλευτές ο Σέιχ Νούρι, ο «αρχηγός» των Γεζίντι της Πέτρας Ολύμπου, με τον Γιόζεφ Βάιντενχολτσερ και την Άννα Γκόμες να τον διαβεβαιώνουν πως θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου η φωνή τους ν’ ακουστεί στις Βρυξέλλες και τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Πηγή:http://www.newsit.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.