Πρώιμα σημάδια αυτισμού σε βρέφη και νήπια

2120

Είναι βέβαιο πως το τελευταίο πράγμα που θέλει να πιστέψει ένας γονιός είναι ότι το παιδί του έχει κάποιο πρόβλημα. Στην περίπτωση του αυτισμού, όμως, το να εντοπίσει κανείς ανησυχητικά σημάδια εγκαίρως (ιδανικά, μέχρι την ηλικία των 18 μηνών), μπορεί να κάνει τη διαφορά. Όσο πιο μικρό είναι το παιδί, τόσο πιο αποτελεσματικές μπορούν να αποβούν οι μέθοδοι παρέμβασης.

Παρόλο που ο αυτισμός είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστεί πριν την ηλικία των 2 ετών, λέγεται ότι τα συμπτώματα αρχίζουν να γίνονται πιο εμφανή στα βρέφη μεταξύ 12-18 μηνών, οπότε και ο εγκέφαλος θεωρείται πιο «εύπλαστος», πιο δεκτικός σε θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Να θυμάσαι ότι οι πρώιμες ενδείξεις του αυτισμού περιλαμβάνουν την απουσία μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς και όχι την παρουσία μιας μη φυσιολογικής. Συχνά εκλαμβάνονται από τους γονείς ως σημάδια ενός «καλού» μωρού, ήσυχου και ανεξάρτητου.

Παρατήρησε, λοιπόν, τη συμπεριφορά του παιδιού σου, δώσε βάση στο ένστικτό σου, ξέχνα την προσέγγιση «ας περιμένουμε και θα δούμε πώς θα πάει» και συμβουλέψου αμέσως τον παιδίατρό σου όταν το μωρό σου:

  • δεν χαμογελάει πλατιά ή δεν κάνει άλλες χαρούμενες εκφράσεις, μέχρι την ηλικία των 6 μηνών,
  • δεν ανταποκρίνεται στους ήχους, τα χαμόγελα ή σε άλλες εκφράσεις του προσώπου σου, μέχρι την ηλικία των 9 μηνών,
  • δεν ανταποκρίνεται στο κάλεσμα με το όνομά του, μέχρι την ηλικία των 12 μηνών,
  • δεν «μπαμπαλίζει», δεν κάνει, δηλαδή, χαρακτηριστικές φωνούλες των μωρών, μέχρι την ηλικία των 12 μηνών,
  • δεν λέει καμία λέξη, μέχρι την ηλικία των 16 μηνών,
  • δεν σχηματίζει φράσεις δύο λέξεων για να σου πει, να σου ζητήσει ή να σου δείξει κάτι, μέχρι την ηλικία των 2 ετών.
  • παρουσιάσει οποιαδήποτε απώλεια μιας δεξιότητας που είχε μάθει νωρίτερα από την ηλικία των 12-24 μηνών, όπως π.χ. ήχους, λέξεις, χειρονομίες ή κοινωνικές δεξιότητες.

Άλλες ανησυχητικές ενδείξεις στα δύο πρώτα έτη της ζωής περιλαμβάνουν το να μην σε κοιτάει όταν το ταΐζεις, να μην ακολουθεί το χέρι σου όταν του δείχνεις κάτι, να μην κάνει ήχους για να τραβήξει την προσοχή σου, να μην αποζητά ή να μην ανταποκρίνεται στο αγκάλιασμα, να μην παίζει με τα άλλα παιδιά και να μην μιμείται τις κινήσεις ή τις εκφράσεις σου.

Τα παραπάνω σημάδια δεν σημαίνουν απαραίτητα αυτισμό. Χρήζουν, όμως, απαραίτητα περαιτέρω διερεύνησης.

Δείτε και το βίντεο που είναι αρκετά κατατοπιστικό

 

Από την Ιουλία Ανωμερίτου

Πηγή: all4mama.gr

το είδαμε στο :http://babyradio.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.