“Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας” -Colleen McCullough

3357

Υπάρχουν βιβλία που αποτελούν σημαντικά γεγονότα, που σημαδεύουν μια εποχή, που η ακτινοβολία τους περνάει όλα τα σύνορα και που χαρίζουν ευτυχία σ’ εκατομμύρια αναγνώστες και αναγνώστριες. Τέτοιο ήταν πριν από τον πόλεμο το, “Οσα παίρνει ο Ανεμος”. Τέτοιο είναι σήμερα το αριστούργημα της Κόλλην Μακ Κάλλοου, “τα Πουλιά Πεθαίνουν Τραγουδώντας”.

Η δράση -η ιστορία της οικογένειας Κλήρυ- εκτείνεται σε μισό και πλέον αιώνα, από το 1915 ως το 1969, με πλαίσιό της μια ολόκληρη Ηπειρο, την Αυστραλία. Αλλά όταν ένα βιβλίο είναι τόσο δυναμικό, όταν παίρνει το χαρακτήρα της εποποιίας, όταν είναι γραμμένο με τόση τέχνη, ώστε να κάνει τον αναγνώστη ν’ αφομοιώνεται, όχι μόνο με τους δύο κύριους πρωταγωνιστές, τη Μέγκυ και τον Ραλφ, αλλά και με τις δεκάδες των άλλων προσώπων, που η μοίρα τους δεν είναι ποτέ δευτερεύουσα, κάθε απόπειρα να το συνοψίσεις, να το κλείσεις στα όρια ενός απλού σεναρίου, είναι αστεία.

Μοιραίο ήταν το μυθιστόρημα, “Τα Πουλιά Πεθαίνουν Τραγουδώντας” να μεταφερθεί στη μικρή οθόνη. Ωστόσο, το ωραιότερο σήριαλ θα είναι πάντοτε αυτό που ο καθένας από μας θα φανταστεί μένοντας μόνος με το βιβλίο. Γιατί οι ώρες που θα περάσει με συντροφιά το συναρπαστικό μυθιστόρημα της Κόλλην Μακ Κάλλοου είναι απ’ αυτές που δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει. “ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ”, είναι η δυνατή, ρομαντική ιστορία μιας ασυνήθιστης οικογένειας, των Κλήρυ. Διαδραματίζεται στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο Πάντυ Κλήρυ μεταναστεύει μαζί με τη γυναίκα του Φιόνα και τα επτά παιδιά τους, από τη Νέα Ζηλανδία στην Αυστραλία, στη Ντρόγκεντα, το απέραντο αγρόκτημα της δεσποτικής και άκληρης αδελφής του. Μισό αιώνα αργότερα η μοναδική εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς της οικογένειας, Τζουστίν Ο’ Νηλ, μια πετυχημένη ηθοποιός, αποφασίζει να χαράξει το δρόμο της μακριά από τις ρίζες της.

Οι κεντρικοί χαρακτήρες αυτής της συναρπαστικής ιστορίας είναι η αδάμαστη Μέγκυ, η μοναδική θυγατέρα των Κλήρυ και ο μόνος άντρας που θ’ αγαπήσει αληθινά στη ζωή της, ο εκθαμβωτικά ωραίος και φιλόδοξος ιερέας Ραλφ ντε Μπρικασσάρ. Κι ενώ η μοίρα του Ραλφ τον μετακινεί από μια απομονωμένη ενορία της ενδοχώρας στα παλάτια του Βατικανού, η ζωή της Μέγκυ εκτός από ένα σύντομο και αποτυχημένο γάμο μακριά από το πατρικό της, παραμένει ριζωμένη στη Ντρόγκεντα. Αλλά η απόσταση δεν σβήνει τα αισθήματά τους παρ’ όλο που μοιραία επηρεάζει την ιστορία τους.

Συγγραφέας: Colleen McCullough
Μετάφραση: Δημήτρης Δαλιάνης
Εκδόσεις: Δ. Κ. Ζέρβανος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.