Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023
No menu items!
ΑρχικήΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ10 σημάδια οτι το παιδί σας έχει σύνδρομο Asperger

10 σημάδια οτι το παιδί σας έχει σύνδρομο Asperger

Το σύνδρομο Asperger είναι μια νευρολογική διαταραχή που ανήκει στην οικογένεια των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού. Επειδή κάθε παιδί εμφανίζει ένα διαφορετικό σύνολο των συμπτωμάτων, δεν υπάρχει ακριβής κατάλογος των συμπεριφορών που θα πρέπει να είναι παρόντες για μια διάγνωση. Αντ ‘αυτού, υπάρχουν πολλές συμπεριφορές που μπορεί να είναι συμπτώματα του συνδρόμου Asperger. Δείτε εδώ  10 κοινές συμπεριφορές που μπορεί να αποτελούν συμπτώματα του συνδρόμου.

1. Προσκόλληση σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα

Πολλά παιδιά με σύνδρομο Asperger έχουν προσκόλληση σε μια ή μερικές συγκεκριμένες δραστηριότητες και εστιάζουν σε αυτές για πολλές ώρες. Η Karen R. λέει : «Είναι το πιο κοινό, το ακούω από τους περισσότερους γονείς… Το παιδί του προσκολλάται με κάτι (ένα αυτοκινητάκι, οτιδήποτε είναι μπλέ, ένα βιβλίο) και μπορεί να απασχολείται για ώρες μόνο με αυτο.

2. Ομιλία ενός «μικρού καθηγητή»

Τα παιδιά με σύνδρομο Asperger ακούγονται σαν να είναι μικροί καθηγητές. Τείνουν να έχουν προηγμένες λεκτικές δεξιότητες, αλλά λόγω της πτυχής του αυτισμού του συνδρόμου, σταθεροποιούνται σε ένα θέμα και θέλουν να μιλάνε γι’ αυτό όλη την ώρα. Τα παιδιά με σύνδρομο Asperger μπορεί επίσης να μιλούν πιο «επίσημα» από το συνηθισμένο για την ηλικία τους ή προτιμούν να μιλάνε με ενήλικες.

3. Δυσκολεύονται να κατανοήσουν τα κοινωνικά μηνύματα 

Οι κοινωνικές δυσκολίες είναι ένα άλλο βασικό σημάδι του συνδρόμου Asperger. Η ανάγνωση της γλώσσας του σώματος είναι δύσκολη γι αυτά τα παιδιά, όπως και το να αλλάζουν θέμα σε μια συζήτηση ή να κρατήσουν μια συνομιλία. Σύμφωνα με την Eliana F.: «Η ομαδικές εργασίες στο σχολείο είναι επίσης δύσκολη για αυτόν, ενώ δεν μπορεί να καταλάβει οτι πρέπει να περιμένει τη σειρά του ή να δέχεται την άποψη των υπολοίπων.» Ομοίως, η Colleen σημειώνει: «Ο γιος μου είναι πολύ κοινωνικός, αλλά δυσκολεύεται με αμφίδρομες συζητήσεις. Απλά μιλάει και μιλάει…». Ως αποτέλεσμα των κοινωνικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, τα παιδιά με σύνδρομο Asperger συνήθως δείχνουν απομονωμένα από τους συνομηλίκους τους.

4. Ανάγκη για ρουτίνα

«Η σταθερή δομή παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας» λέει η Wendy B, γιαγιά παιδιού με σύνδρομο Asperger. Όπως πολλά παιδιά με σύνδρομο Asperger, η εγγονή της χρειάζεται μια σταθερή ρουτίνα, αλλιώς μπερδεύεται. Ντους στις 20:30, ύπνος στις 21:30. Πρωινό στις 8:30, μεσημεριανό στις 15:00, παιχνίδι στις 18:00. Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό από το πρόγραμμα, όπως το να πάμε για ψώνια, πρέπει να αρχίσουμε να της το λέμε μέρες πριν, ώστε να μην αναστατωθεί.

5. Συναισθηματικά ξεσπάσματα

Ο γιος μου παθαίνει συναισθηματικά ξεσπάσματα όταν κυριεύεται από τα συναισθήματα του. Δεν είναι η μόνη: πολλά παιδιά με σύνδρομο Asperger δεν μπορούν να χειριστούν ρουτίνες ή σχέδια που πηγαίνουν στραβά. Η Amanda Β περιγράφει αυτό το χαρακτηριστικό ως «ανικανότητα να ελέγχουν τα συναισθήματά τους όταν τα πράγματα είναι« εκτός λειτουργίας ».»

6. Έλλειψη ενσυναίσθησης

Ένα ακόμη σημάδι του συνδρόμου, είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης. Η Jennifer B εξηγεί οτι η κόρη της «δεν μπορεί να κατανοήσει οτι και οι υπόλοιποι έχουν συναισθήματα και ανάγκες. Είναι σαν να βρίσκεται σε μια δικιά της φούσκα και γίνεται εντελώς αδιάφορη.»

7. Δεν κατανοούν τις λεπτές αποχρώσεις τις ομιλίας

Μερικοί άνθρωποι με  σύνδρομο Asperger δυσκολεύονται να κατανοήσουν τον τόνο της ομιλίας, την ένταση και την προφορά. Όπως εξηγεί η Alice D., παίρνουν κάθε λέξη στην κυριολεξία και δεν μπορούν να καταλάβουν μια ειρωνεία ή ένα αστείο. «Παίρνει ότι λέμε στα σοβαρά και δνε καταλαβαίνει τα αστεία. Δε μπορεί να καταλάβει πότε κάποιος κάνει πλάκα και πότε μιλάει στα σοβαρά»

8. Ασυνήθιστη γλώσσα του σώματος

Μερικά ακόμη συμπτώματα του συνδρόμου είναι οι ασυνήθιστες εκφράσεις του προσώπου, οι πόζες, το έντονο κοίταγμα στα μάτια ή η ολοκληρωτική αποφυγή βλεματικής επαφής.

9. Καθυστέρηση στις κινητικές δεξιότητες

Απο το να γράφουν μέχρι το να κάνουν ποδήλατο, τα παιδιά με σύνδρομο Asperger έχουν καθυστερημένες κινητικές δεξιότητες. Η Kim F.περιγράφει για τον γιο της: «Δεν τα πάιε καλά με τον αθλητισμό και έχει περιορισμένες κινητικές ικανότητες. Του είναι αδύνατον να τρέξει ή να πηδήξει ένα εμπόδιο.»

10. Αυξημένες αισθητηριακές ευαισθησίες.

Πολλά παιδιά με σύνδρομο Asperger έχουν αυξημένες αισθητηριακές ευαισθησίες. Ως αποτέλεσμα, μπορούν εύκολα να υποστούν υπερδιέγερση από ορισμένες αισθήσεις, είτε πρόκειται για έντονα φώτα, δυνατούς θορύβους, ή υφές. Η Jennifer B. λέει για την κόρη της: . «Ακόμη και τώρα δεν της αρέσει να φοράει κάποια υφάσματα, λόγω του τρόπου που τα αισθάνεται. Υπάρχουν κάποιες αισθήσεις που απλά δεν αντέχει. Ορισμένοι ήχοι, αγγίγματα, κλπ!»

Αν το παιδί σας έχει κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα και πιστεύεται οτι ίσως έχει σύνδρομο Asperger θα πρέπει να πάρετε την άποψη ενός εμπειρογνώμονα το συντομότερο δυνατόν. Και μην απελπίζεστε! Μπορεί μια θετική διάγνωση να σας προκαλεί τρόμο, αλλά το σύνδρομο Asperger δεν είναι το τέλος του κόσμου! Είναι ένα εργαλείο που θα βοηθήσει το παιδί σας να διαβεί ένα διαφορετικό από τους συνομηλίκους του μονοπάτι… Βρείτε ένα γκρουπ υποστήριξης, ενημερωθείτε και γίνεται η καλύτερη μαμά που μπορείτε!

Πηγή:  popsugar.com

Μετάφραση για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

Πηγή:http://babyradio.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Advertisingspot_img

Δημοφιλη αρθρα