Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023
No menu items!
ΑρχικήΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΠαιδί και Καρκίνος ,ενημερώσου...γίνε δότης Μυελού των Οστών..Σώσε ένα παιδί

Παιδί και Καρκίνος ,ενημερώσου…γίνε δότης Μυελού των Οστών..Σώσε ένα παιδί

Πρωταρχικός στόχος του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» είναι η λειτουργία Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών για να καλύψει τις ανάγκες ασθενών, παιδιών και ενηλίκων, που χρειάζονται μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στεγάζεται στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ».
Ο αριθμός των Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στην Ελλάδα είναι μικρός με αποτέλεσμα η κύρια αναζήτηση εθελοντών δοτών να γίνεται από το εξωτερικό. Αυτό το γεγονός δημιουργεί σημαντικά ιατρικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα στη χώρα μας. Απάντηση σε αυτά είναι η ίδρυση της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, η οποία έχει σκοπό την αύξηση του αριθμού των δοτών στην Ελλάδα, έτσι ώστε να καλύπτονται άμεσα οι ανάγκες των Ελλήνων, κι όχι μόνο, ασθενών,παιδιών και ενηλίκων.

 

Οι Στόχοι της Τράπεζας είναι:

  • Η ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία της προσφοράς μυελού των οστών / αιμοποιητικών κυττάρων και η εγγραφή τους ως εθελοντών δοτών
  • Η αναζήτηση δοτών και η συλλογή μοσχευμάτων για πραγματοποίηση μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας αλλά και διεθνώς
  • Η οργάνωση και εφαρμογή δικτύου συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και διεθνών Αρχείων Εθελοντών Δοτών
  • Η ανάπτυξη δραστηριοτήτων για την ανεύρεση πόρων που θα υποστηρίζουν τη βέλτιστη λειτουργία του κέντρου, ώστε να δημιουργηθεί να μια μεγάλη δεξαμενή εθελοντών δοτών. Μια δεξαμενή που θα καλύπτει τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών που χρείαζονται μεταμόσχευση και επίσης θα είναι σε θέση να προσφέρει μοσχεύματα σε ασθενείς σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.

 

Η Δράση του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ιδρύθηκε ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» από μία ομάδα ευαισθητοποιημένων γυναικών, με πρωτοπόρο την Πρόεδρο του Συλλόγου κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Η απόφασή τους να στρατευθούν στο πλευρό του άρρωστου παιδιού ήταν τότε για την ελληνική κοινωνία ένα ευχάριστο ξάφνιασμα.
Πρώτη βασική επιδίωξη της «ΕΛΠΙΔΑ» ήταν η δημιουργία μιας πρότυπης ιατρικής μονάδας, όπου θα μπορούσαν να πραγματοποιούνται μεταμοσχεύσεις σε παιδιά που νοσούν από αιματολογικά, νεοπλασματικά και γενετικά νοσήματα, όπως λευχαιμία, συμπαγείς όγκοι, νευροβλαστώματα, μεσογειακή αναιμία, απλαστική αναιμία και άλλα. Μέχρι τότε τα παιδιά που είχαν ανάγκη για μεταμόσχευση και είχαν τη δυνατότητα, κατέφευγαν λόγω έλλειψης παιδιατρικής Μονάδας Μεταμόσχευσης στην Ελλάδα, σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Ευρώπης ή της Αμερικής με ανυπολόγιστο ψυχικό και οικονομικό κόστος. Ο πρώτος στόχος πραγματοποιήθηκε, και το 1993 η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών λειτούργησε στο Νοσοκομείο Παίδων «H Αγία Σοφία» δυναμικότητας αρχικά 4 κλινών και 9 μετέπειτα. Από το 2010 η Μονάδα στεγάζεται στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ-ΕΛΠΙΔΑ» και διαθέτει 18 κλίνες με άνετους, σύγχρονους χώρους για τους ασθενείς, εξωτερικά ιατρεία και άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια. Στη Μονάδα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 670 μεταμοσχεύσεις με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα και τώρα πλέον πραγματοποιούνται περίπου 55 ετησίως.

                                   
Ακολούθησε η δημιουργία του Ξενώνα «ΕΛΠΙΔΑ» κοντά στο Νοσοκομείο, το οποίο φιλοξενεί παιδιά μαζί με τις οικογένειές τους που έχουν ανάγκη να διαμένουν στην Αθήνα για όσο διάστημα διαρκεί η θεραπεία τους. Ο Ξενώνας εγκαινιάστηκε το 1999 και προσφέρει άριστες υπηρεσίες.


Το τρίτο μεγάλο έργο της «ΕΛΠΙΔΑΣ» είναι η δημιουργία του πρώτου Παιδιατρικού Ογκολογικού Νοσοκομείου στην Ελλάδα. Η ανέγερση του Νοσοκομείου, για την οποία κινητοποιήθηκε ο Σύλλογος τα τελευταία χρόνια με πολλές φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και σύμμαχό του τον Ελληνικό λαό, ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα και εγκαινιάστηκε στις 14 Οκτωβρίου 2010. Είναι ένα από τα πιο σύγχρονα κέντρα για την αντιμετώπιση όλων των μορφών παιδικού καρκίνου και άλλων σοβαρών αιματολογικών και άλλων ανοσολογικών νοσημάτων διεθνώς. Σε αυτό λειτουργούν τρείς αιματολογικές – ογκολογικές κλινικές και η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, συνολικής διαθεσιμότητας 105 κλινών. Υπάρχουν ακόμα, Εξωτερικά ιατρεία/ημερήσια νοσηλεία δύναμης 28 κλινών, εργαστήρια, τμήμα αιμοδοσίας, σχολείο, παιδική χαρά και η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Στην Ογκολογική Μονάδα, αντιμετωπίζεται το 80% των παιδιών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο στη χώρα μας.

                                

 

http://www.oramaelpidas.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Advertisingspot_img

Δημοφιλη αρθρα